Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες δίνει το περιοδικό Spiegel. «Το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε ως “Qatargate”, μπορεί να εξελιχθεί σε “Moroccogate”, δεδομένου ότι η χώρα φαίνεται να έχει παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην υπόθεση από ότι το Κατάρ” συνοψίζει ο Γερμανός αρθρογράφος.
«Η μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών DGED φέρεται να στρατολόγησε ήδη από το 2019 μια ομάδα με τους Ιταλούς Παντσέρι, Τζιόρτζι και τον Ευρωβουλευτή Κοτσολίνο, για να επηρεάσει την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ενώ αργότερα στη λίστα προστέθηκαν και άλλοι, όπως η Εύα Καϊλή. Ως αυτός που χρημάτιζε και καθοδηγούσε τη δράση των ως άνω παρουσιάζεται ο Αμπντεραχίμ Ατμούν (στη φωτογραφία), νυν Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία.
«Ο Ατμούν διατηρούσε στενές σχέσεις με την Ε.Ε. και ιδίως με τη Γαλλία. Το 2011, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακήρυξε τον Ατμούν σε ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής», μια πρωτιά για Μαροκινό πολιτικό. Στη Βαρσοβία από το 2019 συναντούσε το ιταλικό τρίο Παντσέρι, Τζιόρτζι και Κοτσολίνο – όπως ακριβώς έκανε και σε κάθε ταξίδι του στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, «τον Οκτώβριο του 2021 ο Παντσέρι είχε ζητήσει συνάντηση με ατζέντα “στρατηγικές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν αυτή έλαβε χώρα». Τόσο ο Μανσούρι όσο και η μαροκινή κυβέρνηση έχουν αποφύγει κάθε δήλωση.
Το γερμανικό μέσο δημοσιεύει ακόμη πως «οι μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών παίζουν ενεργό ρόλο στις Βρυξέλλες», ιδίως για την έκβαση ζητημάτων αναφορικά με τα αλιευτικά δικαιώματα και τη σύγκρουση με τη Δυτική Σαχάρα, μεγάλα τμήματα της οποίας κατέχει επί δεκαετίες το Μαρόκο. Παρ’ ότι αυτό είναι γνωστό, «οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδίκασε έντονα το Κατάρ για παράνομη επιρροή – αλλά όχι το Μαρόκο».
Ο Όμιλος Αρχιρόδον
Όταν τον Σεπτέμβριο είχαν προταθεί τροπολογίες που θα επιδείνωναν τις διπλωματικές σχέσεις του Μαρόκου με την Ε.Ε., «η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου έλαβε επιστολή από τον Ντένη Καραπιπέρη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Αρχιρόδον”, όπως αναφέρει ονομαστικά το άρθρο, “που ασχολείται με λιμενικές εγκαταστάσεις, την ενέργεια και τις υποδομές μεταφορών».
Σύμφωνα με το Spiegel, «ο Καραπιπέρης έγραφε πως οι δύο τροπολογίες αποσκοπούν στο να “θέσουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου” και να το διαπομπεύσουν ως χώρα που “παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και κρατά την Ε.Ε. όμηρο”, […] υποστηρίζοντας περαιτέρω πως η εμπειρία από την κατασκευή δύο λιμανιών στο Μαρόκο, τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μαροκινή κυβέρνηση όχι μόνο εργάζεται σκληρά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας της, αλλά παίζει επίσης “θετικό ρόλο” στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Τελικά, οι δύο τροπολογίες δεν εμφανίστηκαν στο τελικό κείμενο», (ΣΣ η ψηφοφορία έγινε στις 14.09.22). Ο Καραπιπέρης αναφέρει στην ίδια επιστολή πως θέλησε να θίξει το ζήτημα κατόπιν επικοινωνίας του με τον Μοχάμεντ Σμπίχι, πρέσβη του Μαρόκο στην Αθήνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν ολοκληρώσουν σήμερα 30/11 τη διαδικασία
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Live η τελετή εγκαινίων στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας
- ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΡ: “Δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις, το Υπουργείο βιάστηκε να επιβάλει το πρόστιμο”
- Δήμητρα Κατσαφάδου: Το πρόστιμο των 300.000 ευρώ δεν έχει σχέση με τη Black Friday
- Black Friday – Cyber Monday: Κύμα εκπτώσεων και προσφορών μέχρι και τη Δευτέρα 2/12 στην αγορά
- Μείωση τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο: Εως και 40% φθηνότερο
- Mετρό Θεσσαλονίκης: Σήμερα 30/11 παραδίδεται στους πολίτες το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο
- Bora: Επέλαση της κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις