Οικονομία

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Κενές 90.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία – Χρειαζόμαστε νέα συμφωνία κράτους – εργαζομένων – εργοδοτών

«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετασχηματισμού της εργασίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ περίπου 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έως το 2027, αλλά, ταυτόχρονα, θα χαθούν 83 εκατομμύρια τρέχουσες θέσεις εργασίας», κεφάλαιο υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ

Εκτός από τις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις που τις χρειαζόμαστε για να αυξήσουμε το ΑΕΠ, απαιτούνται και μεγάλες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια του «Βιομηχανικού Συνεδρίου».

«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετασχηματισμού της εργασίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ περίπου 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έως το 2027, αλλά, ταυτόχρονα, θα χαθούν 83 εκατομμύρια τρέχουσες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με παλιά εργαλεία. «Χρειαζόμαστε καινοτόμες ιδέες και νέα εργαλεία. Θα πρέπει να γίνουμε όλοι πιο δημιουργικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη πως στη χώρα μας «δεν έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας για παραδοσιακές θέσεις εργασίας. Λείπουν 90.000 θέσεις εργασίας στη Βιομηχανία και ειδικά σε τεχνικές ειδικότητες. Κάθε χρόνο θα δημιουργούνται 10.000 θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. «Δεν υπάρχουν κατάλληλοι εργαζόμενοι. Είτε γιατί πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε γιατί πρέπει να καλλιεργήσουμε τις απαραίτητες δεξιότητες», ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Αλλαγή ρυθμιστικού πλαισίου

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανανέωσης του ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά εργασίας. «Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τόσο της Ελλάδας και της Ευρώπης που έχουν καταστήσει την αγορά εργασίας της Ευρώπης λιγότεροι ανταγωνιστική σε σχέση με ΗΠΑ και Ασία. Γιατί το θέμα δεν είναι το πόσο γρήγορα τρέχεις αλλά το πόσο γρήγορα πας σε σχέση με τους ανταγωνιστές σου».

To micromanagement δεν μπορεί να λειτουργήσει είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος δίνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Στην Ελλάδα έχουμε ποσοστό εργασίας αδήλωτο. Και ερχόμαστε υποτίθεται να λύσουμε το πρόβλημα με κάρτα εργασίας. Την εποχή που πολυεθνικές απαγορεύουν να είναι πάνω από δύο ημέρες εργασίας στο γραφείο εμείς θεσμοθετούμε την κάρτα εργασίας», είπε.

Δεν βρισκόμαστε στην εποχή που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον εργαζόμενο. Οι επιχειρήσεις θέλουν τους εργαζόμενους ευτυχείς και καλά αμειβόμενους. Δεν υπάρχει επιχείρηση που θέλει τον εργαζόμενο να δουλεύει 20 ώρες την ημέρα και να τον αμείβει για 8. Αυτά ήταν το ‘50 και το ‘60! Γνώμη μου λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουμε και να κάνουμε βήματα εμπρός. Είδαμε πχ ένα τέτοιο πλαίσιο στο νέο σύμφωνο εργοδοτών και εργαζόμενων στην Ισπανία υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση. Έτσι νομίζω ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Δεν είναι θέμα μισθών

Το πρόβλημα των ελλείψεων στην αγορά εργασίας δεν λύνεται απλά με την αύξηση μισθών, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Το ύψος των αμοιβών από μόνο του δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αν μια οικονομία χρειάζεται 10 τεχνικούς και έχει πέντε και μια επιχείρηση αυξήσει τους μισθούς απλά θα πάρει ένα εργαζόμενο από κάπου άλλου και η έλλειψη παραμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, προσθέτοντας πως χρειάζονται υψηλότερες αμοιβές αλλά και φορολογικά κίνητρα για να γυρίσουν πίσω οι επιστήμονες που έφυγαν από την χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, υπογράμμισε την ανάγκη ανασύστασης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα. «Πρέπει να ξεκινήσουμε και να ξαναδημιουργήσουμε την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει το σύστημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις εξελίξεις».

Απαιτείται μια νέα συμφωνία

«Μετά από πολλές δεκαετίες βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε μια κατάσταση που η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Και αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε ριζικά τις σκέψεις μας, γύρω από την εργασία και την κατάρτιση», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρόπουλος προτείνοντας ζητώντας μια καινούργια συμφωνία κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών. «Από αυτή τη διαδικασία θα βγούμε όλοι κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι θα αυξήσουν τους μισθούς τους και οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μια σχετική ευελιξία και το κράτος θα μπορέσει να μειώσει τη μαύρη εργασία και να αυξήσει τα έσοδά του. Μπορούμε να βρούμε το πως θα καλύψουμε το κόστος για το συνεχές upskilling και reskilling. Αν υπάρξουν το κατάλληλα κίνητρα και για εργοδότες και εργαζόμενους μπορούμε να αποκτήσουμε προβάδισμα σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu