«Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουν να φτάσουν σε τέτοιο σημείο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού μοντέλου που να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ευστάθεια και δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», είπε ο ΓΔ Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της ΤτΕ
Στις «Τάσεις και προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα» αναφέρθηκε κατά της διάρκεια ομιλίας του στο 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο Σπύρος Παντελιάς, Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Παντελιάς ανέφερε ότι σήμερα «έχουμε αρχίσει να επιστρέφουμε σε πιο γνώριμα πράγματα. Έχουμε Γενικές Συνελεύσεις με χαμόγελα, ισολογισμούς με κέρδη και μια ευρύτερη συζήτηση για τις τάσεις και τις προοπτικές του κλάδου, από εποπτικής πλευράς».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παντελιάς αναφέρθηκε σε 5 βασικούς πυλώνες που διαμορφώνουν τις τάσεις και τις προοπτικές:
Κεφαλαιακή επάρκεια: Tην παρούσα στιγμή διαμορφώνεται στο 17%- ένα ποσοστό ικανοποιητικό που επιτρέπει τις τράπεζες να εξετάσουν, χωρίς απαραίτητα να υλοποιήσουν – το σενάριο της διανομής μερισμάτων μετά απο πολλές χρήσεις. Βέβαια οι κίνδυνοι παραμένουν κι ένας εξ αυτών αφορά στο υψηλό ποσοστό αναβαλόμενης φορολογάις -στο 60% επί του του συνόλου.
Ποιότητα ενεργητικού: Ο κλάδος πριν από 5-6 χρόνια βρισκόταν σε ένα δίκτυ 45%- 46% κόκκινων δανείων, ενώ τώρα βρισκόμαστε σε μονοψήφιο επίπεδο – μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως άνευ προηγουμένου. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς, εφόσον ληφθεί υπόψη ότι βρισκόμαστε σε επίπεδα αρκετά υψηλά, σε σχέση με τον μ.ο. της Ευρώπης που διαμορφώνεται στο 1,8% και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να καλυφθεί αυτό το κενό. Πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια έχουν φύγει από τις τράπεζες αλλά παραμένουν ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Ρευστότητα: To 2022 οι ιδιωτικές κατεθέσεις ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι εθελοντικά οι τράπεζες μπορούν να πάρουν και να μειώσουν τη βασική μακροπρόθεσμη δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρώπη σε ένα επίπεδο ανεκτό από ευρωπαϊκούς όρους και πάνω από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα.
Αποδοτικότητα κεφαλαίων – Πιστωτική επέκταση: Παρατηρείται επί καιρώ μια διατηρισημότητα της κερδοφορίας των τραπεζών με μια ροή της τάξης του 12-15%. Αυτό το γεγονός δημιουργεί συνθήκες ικανές εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου και πρόσβαση τραπεζών στις αγορές. Από εποπτικής πλευράς, η διατηρισιμότητα και ανθεκτικότητα αποτελούν το σημαντικότερο ζήτημα, δίνοντας την ευκαιρία στα πιστωτικά ιδρύματα να διευρύνουν ισολογισμούς και να δημιουργήσουν υπόλοιπα προς όφελος μετόχων και καταναλωτών.
Aνταγωνιστικότητα-ανταγωνισμός: Σχετικά με το ζήτημα του ανταγωνισμού διευρυμένη είναι η συζήτηση για το κατά πόσο ο κλάδος εμφανίζει υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης. Η άποψή μας είναι ότι υπάρχει χώρος για νέους παίκτες, ακόμη και για μικρότερες τράπεζες και νέα σχήματα. Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουν να φτάσουν σε τέτοιο σημείο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού μοντέλου που να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ευστάθεια και δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.
Ερωτηθείς σχετικά για τις digital banks και τις επιδόσεις τους, ο κ. Παντελιάς απάντησε ότι πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα. «Κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα στην αρχή έχει προβλήματα, κυρίως καταγράφει ζημιές και δεν μπορεί να είναι κερδοφόρο από την πρώτη ή τη δεύτερη χρήση. Επιπλέον ένα θέμα που προκύπτει είναι και ο ανταγωνισμός από άλλα ιδρύματα χρηματοδοτούμενα από ξένες χώρες. Μια τάση εκ μέρους των εγχώριων ιδρυμάτων είναι να επεκταθούν και στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφενός για να τονίσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, αφετέρου για να απευθυνθούν σε ένα κομμάτι του κοινού που δεν επιθυμεί να συναλλάσσεται με την παραδοσιακή τραπεζική».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στην δίκη για εξαπάτηση των εκλογέων
- Το ΝΑΤΟ δεν «ζορίστηκε» από την επίθεση της Μόσχας με βαλλιστικό πύραυλο
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Γκίκας: “Η από-ανθρακοποίηση των νησιών θα αλλάξει την εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα”
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
- ΕΕ: Οριακή αύξηση 1,1% στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Κυρανάκης: Στον Αρειο Πάγο σήμερα 22/11 για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις