Bρέθηκε στο 45,8 τον Ιούλιο ελαφρώς υψηλότερα από το 45,6 της προκαταρκτικής μέτρησης
Αν και ελαφρώς καλύτερη η τελική μέτρηση του δείκτη PMI επιβεβαίωσε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης εμφάνισε περαιτέρω καθίζηση τον Ιούλιο, με την παραγωγή να μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της φέτος.
Ειδικότερα, η τελική μέτρηση του δείκτη PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών -Purchasing Managers’ Index) που συντάσσει η S&P Global και δημοσιεύει η HCOB, έδειξε ότι η μεταποίηση βρέθηκε στο 45,8 τον Ιούλιο ελαφρώς υψηλότερα από το 45,6 της προκαταρκτικής μέτρησης.
Υπενθυμίζεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης, με τη μεταποίηση στην ευρωζώνης να συρρικνώνεται πλέον εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή και ο οποίος εντάσσεται στο σύνθετο PMI που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών στο 45,6 από το 46,1 του Ιουνίου, αν και επίσης ελαφρώς καλύτερα από την προκαταρκτική μέτρηση στο 45,3.
Η ζήτηση δε, η οποία βρίσκεται σε πτώση για περισσότερο από δύο χρόνια, συρρικνώθηκε με ακόμα ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο υποδηλώνοντας ότι δεν διαφαίνεται κάποια ανάκαμψη άμεσα στον ορίζοντα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 44,1 από 44,4.
“Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο δείχνει να δέχεται πλήγμα”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB (Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου) Σίρους ντε λα Ρούμπια, σχολιάζοντας τα στοιχεία.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “δεδομένων των αδύναμων δεδομένων, πιθανώς να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε χαμηλότερα την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο έτος από το 0,8%”.
“Μεταξύ των χωρών που καλύπτει η έρευνα PMI μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία εξακολουθούν να βλέπουν σημαντική ανάπτυξη, αν και ακόμη και εκεί η δυναμική έχει επιβραδυνθεί σημαντικά”, συμπλήρωσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Αψιμαχίες Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για το 1,5 δισ. ρύπων (σε αξία) που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την απανθρακοποίηση των νησιών
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κι άλλο 5,5% τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο – Εκτίναξη 12,9% το κόστος ενέργειας
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: «Κεσάτια» στο λιανεμπόριο – Αύξηση τζίρου 0,4% τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις