Οικονομία

S&P: Ελεγχόμενες οι συνέπειες ενός Grexit για την Ευρωζώνη

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής των πιστωτικών αξιολογήσεων κρατικού χρέους, του οίκου Standard & Poor’s, Μόριτς Κρέμερ, αναφορικά με τις συνέπειες ενδεχόμενης αναταραχής στην Ελλάδα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung ο Κρέμερ ανέμενε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από ενδεχόμενη έξοδο μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, εκτιμάται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να ανταπεξέλθει αν η Ελλάδα αποχωρούσε.

Ο Κρέμερ παραπέμπει στον περιορισμένο αντίκτυπο που είχε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη η αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου της Ελλάδας. Επισημαίνει δε ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρού ειδικού βάρους, ενώ η έκθεση των υπολοίπων χωρών σε αυτήν είναι πολύ μικρή. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τώρα χαμηλότερος, ανέφερε ο Κρέμερ.

Ο Κρέμερ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η έκθεση των πιστωτών στην Ελλάδα δεν είναι τόσο υψηλή αναλογικά με την οικονομική ισχύ τους. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το Βερολίνο έχει δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για τη διάσωση των γερμανικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε σχέση με αυτά που θα διέθετε, αν έχανε όλα τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεγχόμενες επιπτώσεις από ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ενισχύσει τη θέση των πιστωτών στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, για την Ελλάδα θα ήταν «καταστροφική» ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη, καθώς είναι περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές, ενώ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει όλα τα αγαθά που χρειάζεται να εισάγει.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu