Επιχειρήσεις

S&P: Αναβαθμίζει και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες – Θετικές οι προοπτικές

Νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες δίνει ο Standard & Poor’s, στον απόηχο της πρόσφατης αναβάθμισης του outlook (σε θετικό από σταθερό προηγουμένως) της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

_x000D_

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στις εξής κινήσεις:

_x000D_

    _x000D_
  • Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση της αξιολόγησης σε Β+ από Β προηγουμένως. Θετικό το outlook.
  • _x000D_

  • Alpha Bank: Αναβάθμιση της αξιολόγησης σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως. Σταθερό το outlook.
  • _x000D_

  • Εθνική Τράπεζα: Αναβάθμιση της αξιολόγησης σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως. Θετικό το outlook.
  • _x000D_

  • Eurobank: Αναβάθμιση της αξιολόγησηςε σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως. Θετικό το outlook
  • _x000D_

_x000D_

Στο σχετικό report, ο S&P περιμένει υψηλή κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων.

_x000D_

Ας σημειωθεί ότι στην επίμαχη έκθεση συμπεριλαμβάνονται και οι κυπριακές τράπεζες, με τον έγκριτο οίκο να δίνει την αξιολόγηση BB- με θετικό outlook στην Τράπεζα Κύπρου.

_x000D_

_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Η ανάλυση του S&P

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Έπειτα από μια 10ετία αγωνίας για την εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, τα αποτελέσματα του 2022 πιστοποιούν ότι το κυπριακό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται σε μια σημαντική καμπή στην πορεία προς την εξομάλυνση.

_x000D_

Οι μεγάλες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), οι τιτλοποιήσεις, καθώς και οι διαγραφές έχουν οδηγήσει όλες τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο να μειώσουν τα ποσοστά NPLs κάτω του 10%.

_x000D_

Επιπλέον, παρότι η περιορισμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στην υποτονική ζήτηση για νέα δάνεια, ιδίως από τα νοικοκυριά, η επιφυλακτικότητα δείχνει ότι μια πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις.

_x000D_

Γι’ αυτό, μετά από μικρή αύξηση το 2023 λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος, αναμένουμε ότι το κόστος κινδύνου θα μειωθεί σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

_x000D_

Βέβαια, οι ορατές διαφορές μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και ιδιαίτερα την κάλυψη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάγκη πρόσθετων προβλέψεων.

_x000D_

Σημειώνουμε ότι το κόστος κινδύνου είναι πιθανό να παραμείνει σχετικά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο στην Ευρώπη, καθώς και τα δύο τραπεζικά συστήματα εξακολουθούν να διατηρούν ορισμένα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ευπάθειά τους σε περίπτωση ύφεσης.

_x000D_

Ως παράδειγμα αποτελούν οι σημαντικές συγκεντρώσεις σε ασταθή τομείς, όπως οι κατασκευές – ακίνητα (13% στην Κύπρο, 10% στην Ελλάδα) και ο τουρισμός (10% στην Κύπρο, 14% στην Ελλάδα).

_x000D_

Οι αυξήσεις των επιτοκίων, στο μεταξύ, θα διευκολύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη των κερδών στα τραπεζικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ενδεικτικά, ενίσχυσε την κερδοφορία των τραπεζών το 2022, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2023.

_x000D_

Αναμένουμε ενισχυμένη κερδοφορία, υποστηριζόμενη από χαμηλότερες προβλέψεις και πρόσθετα οφέλη από την αναπροσαρμογή των δανείων σε υψηλότερα επιτόκια, αλλά και τη συνεχή εστίαση στον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών.

_x000D_

Επιπρόσθετα, αναμένουμε αύξηση των δανειακών κεφαλαίων κατά 3% – 4% το 2023 – 2024 στην Ελλάδα και κατά 2% στην Κύπρο, κυρίως χάρη στην ώθηση από την αναμενόμενη αξιοποίηση των κονδυλίων στήριξης της ΕΕ.

_x000D_

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αλλά οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τα ισχυρότερα προφίλ χρηματοδότησης και από περιορισμένες ανάγκες χρηματοδότησης στη χονδρική.

_x000D_

Ο δείκτης καταθέσεων / δανείων προς πελάτες βελτιώθηκε στο 65%-70% στο τέλος του 2022 από το ανώτατο όριο του 174% το 2015 για την Ελλάδα και 185% το 2013 για την Κύπρο, ενώ το εξωτερικό χρέος περιορίζεται στην ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και μέσα επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) και στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).

_x000D_

Κατά το 2022, οι εγχώριες καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 4,5% στην Ελλάδα και κατά 3,5% στην Κύπρο.

_x000D_

Ο ανταγωνισμός τιμολόγησης μεταξύ των τραπεζών για την προσέλκυση ή τη διατήρηση καταθέσεων θα πρέπει να είναι μέτριος και να οδηγήσει σε διαχειρίσιμη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

_x000D_

Ωστόσο, η αβεβαιότητα περιβάλλει τα επιτόκια μετακύλισης και τα ποσά των καταθέσεων όψεως που θα διοχετευθούν σε προθεσμιακές καταθέσεις, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση αυτήν τη στιγμή στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς φθηνές καταθέσεις όψεως.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu