Νέα

Σοβαρές συνομιλίες για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας

Αντιπροσωπεία της Χαμάς, η πολιτική ηγεσία της οποίας έχει βάση το Κατάρ, έφτασε στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός, που χθες Τρίτη ανακοίνωσε τις πιο βαριές απώλειες αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου, συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τον στρατηγικής σημασίας τομέα της πόλης Χαν Γιούνις, με φόντο τις «σοβαρές», κατά τις ΗΠΑ, συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα ανακωχή με τη Χαμάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά επιθετικών ελικοπτέρων γύρω από τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς. Ο στρατός διατείνεται πως δυνάμεις του έχουν «περικυκλώσει» την πόλη.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως οι βομβαρδισμοί και οι μάχες «εντείνονται» στη Χαν Γιούνις, την ώρα που προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει την «καταστροφική και απερίγραπτη» κατάσταση στα νοσοκομεία.

Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επικεντρώθηκε η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση τις πρώτες εβδομάδες, Παλαιστίνιοι περπατούσαν μέσα στα συντρίμμια, όπως η Ουμ Νταούντ αλ Καφάρνα.

«Εγκατέλειψα το σπίτι του από την πρώτη ημέρα του πολέμου (…) Οι ανιψιές μου τραυματίστηκαν σοβαρά, τραυματίστηκαν εσωτερικά όργανά τους, τους ακρωτηρίασαν τα πόδια. Είναι τραγικό», αφηγήθηκε, ευχόμενη οι ισραηλινοί στρατιώτες να δείξουν «συμπόνια».

Πένθος
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 21 εφέδρων του όταν κατέρρευσαν δυο κτίρια στα οποία τοποθετούσαν εκρηκτικά στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από εκτόξευση ρουκέτας εναντίον κοντινού τεθωρακισμένου.

Μαζί με τον θάνατο άλλων τριών στρατιωτικών σε χωριστό επεισόδιο, πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακο. Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού ανήλθε έτσι σε 221.

Στην Ιερουσαλήμ, πάνω από 200 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία ενός από αυτούς, του Χαντάρ Καπέλουκ, το φέρετρο του οποίου ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία.

Έναυσμα του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε κάπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανακωχής μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, 132 παραμένουν στον θύλακο, όμως τουλάχιστον 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε, τις πιο εκτεταμένες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.490 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Σοβαρές» συνομιλίες
Αντιπροσωπεία της Χαμάς, κινήματος η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει βάση το Κατάρ, έφθασε χθες στο Κάιρο για «να συζητήσει με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις.

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, επίσης «βρίσκεται στο Κάιρο» για συνομιλίες σχετικά με πιθανή νέα «παύση» των εχθροπραξιών και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορώ να σας πω αν ή πότε θα φθάσουμε εκεί, όμως οι συνομιλίες (…) είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο κ. Κέρμπι δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ενδεχόμενη διάρκεια της «παύσης», πάντως εκτίμησε πως είναι «πιθανό» από τις συνομιλίες αυτές να προκύψουν «ευρύτερες» εξελίξεις στον πόλεμο αυτό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu