Επιχειρήσεις

«Σωσίβιο» από Σαουδάραβες για United Group, την ώρα που οι ζημιές μεγάλωναν

O τηλεπικοινωνιακός όμιλος United Group που έχει δραστηριότητες στα Βαλκάνια και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως NOVA (μετά την εξαγορά και τη συγχώνευση των εταιρειών Fothrnet και Wind) ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία TAWAL από τη Σαουδική Αραβία για την πώληση των υποδομών κινητής τηλεφωνίας (δηλαδή το δίκτυο κεραιών) με τίμημα 1,22 δισ. ευρώ.

_x000D_

Η πώληση η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το β΄εξάμηνο του 2023 είναι υψίστης σημασίας για την United Group γιατί θα αποπληρώσει τα ομολογιακά της δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025. Η United Group βρισκόταν υπό οικονομική πίεση, λόγω υψηλού χρέους 5 δισ. ευρώ – οι όροι του οποίου επιδεινώθηκαν μετά την αύξηση των επιτοκίων – και αυξανόμενων ζημιών στα οικονομικά της αποτελέσματα.

_x000D_

Επιπλέον είχε δεσμευθεί να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις. Ειδικά για την Ελλάδα, η εταιρεία, έχει υποσχεθεί στην πολιτική ηγεσία του τόπου επενδύσεις 2 δις. ευρώ, οι οποιες θα χρηματοδοτηθούν και από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

_x000D_

Ζημιές που πλησιάζουν τα 100 εκατ. στο 9μηνο του 2022

_x000D_

Στα αποτελέσματα της περιόδου του α΄ 9μήνου 2022 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022) παρά την αύξηση των εσόδων κατά 39% (στα 1,91 δισ. ευρώ), οι ζημιές προ φόρων αυξήθηκαν 60% σε 82,45 εκατ. ευρώ από 51,6 εκατ. ευρώ.

_x000D_

Το δε καθαρό αποτέλεσμα (δηλαδή μετά από φόρους) ήταν ζημιές 98,3 εκατ. ευρώ  από 61,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.

_x000D_

Ενδεικτικό πως παρά την άνοδο των εσόδων (39%) και των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών Ebitda (31%), ο λόγος καθαρού δανεισμού προς τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε σε 5,02 φορές τα λειτουργικά κέρδη.

_x000D_

Την Δευτέρα 24/4, η εταιρεία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα του συνόλου του 2022.

_x000D_

Οι Σαουδάραβες και σχέσεις με Ρωσία

_x000D_

Το γεγονός ότι η συναλλαγή δεν έγινε με κάποιο φορέα της Δύσης, αλλά με τους Σαουδάραβες, αλλά και το ότι χρειάστηκαν έξι μήνες για να βρεθεί αγοραστής – παρά το ότι είχε αναλάβει τη δουλειά η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, η Goldman Sachs – βάζει ένα ακόμα παράγοντα  στη γεωπολιτική σκακιέρα, όπου η Δύση προσπαθεί με κάθε μέσο να απομονώσει τους Ρώσους αλλά και όσους έχουν επιχειρηματικές ή άλλες σχέσεις με τη Ρωσία.

_x000D_

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ήταν από τις μεγαλύτερες κερδισμένες από την ενεργειακή κρίση, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο ψώρες συνεργάζονται και στον ΟΠΕΚ Plus, όπου πρόσφατα αποφάσισαν να μειώσουν και πάλι την παραγωγή πετρελαίου.

_x000D_

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που προβάλλουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι επαφές στενών συνεργατών του Σέρβου επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ (του ιδρυτή και εκ των βασικών μετόχων του United Group μαζί με την BC Partners) με το ρώσικο στοιχείο. Θυμίζουμε πως ο στενός συνεργάτης του Ντράγκαν Σόλακ, ο δικηγόρος Αντρέας Βολφραμ Κουόνι (Andreas Wolfram Kuoni) ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprombank στην Ελβετία ενώ διετέλεσε και στέλεχος εταιρειών που συνδέονται με τα συμφέροντα του Ντράγκαν Σόλακ και της συζύγου του. 

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu