Ανακοίνωση του υπουργείου δίχως να διευκρινίζονται τα προϊόντα και αν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επιβάλλεται μόνο στις πληγείσες περιοχές ή σε όλη την Επικράτεια - Εν αναμονή του ΦΕΚ
Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, προβλέπει απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με βάση την Υπουργική Απόφαση, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».
Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).
Αμφισβητούμενο το μέτρο – Σύγχυση στην αγορά – Φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα
Ως Financial Report οφείλουμε να θίξουμε το εξής: Το υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει ότι μπροστά στις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι θεομηνίες, εξέδωσε μία ανακοίνωση «γραμμένη στο πόδι». Αφενός χρησιμοποιεί γενικούς όρους («απαραίτητα για τη διατροφή», «αξιοπρεπή διαβίωση») και δημιουργεί σύγχυση στην αγορά, αφετέρου, στην ουσία του μέτρου, δεν επιβάλει πλαφόν στην τελική τιμή των προϊόντων για να καταστήσει τα προϊόντα πιο προσιτά στους καταναλωτές και κυρίως σε αυτούς που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Επιβάλει πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους το οποίο όμως δεν περιορίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων!
Δεν είναι δηλαδή ένα μέτρο που περιορίζει τα κέρδη. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις να αγοράζουν ακριβότερα πρώτες ύλες ή προϊόντα και στη συνέχεια να τα πουλάνε στους τελικούς καταναλωτές ακριβότερα. Με αυτή την τακτική το μεικτό περιθώριο κέρδους τους δεν αυξάνεται, μένει σταθερό, αλλά αυξάνεται το χρηματικό κέρδος.
Επιπλέον δεν ορίζεται για ποιόν ισχύει το πλαφόν. Ισχύει για τις πληγείσες περιοχές ή για όλη την Επικράτεια;
Συνεπώς το μέτρο αυτό είναι άγνωστο τώρα πως θα λειτουργήσει και ειδικά σε τέτοιες περιόδους, που η κερδοσκοπία εντείνεται.
Χρ. Ι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική αύξηση 0,4% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις