Επιχειρήσεις

Σοφίκα Παπανικολάου: Οι φόροι στα ποτά υποθάλπτουν το παράνομο εμπόριο – Πρόταση για σταδιακή μείωση 30% του ΕΦΚ

Εξακολουθεί να ανθίζει και το παράνομο εμπόριο στη χώρα μας

Οι φόροι και οι εισφορές που πλήρωσαν στο κράτος οι επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών το 2022 άγγιξαν τα 616 εκατ. ευρώ

Σχεδόν διπλάσιοι είναι οι φόροι  που πληρώνουν οι εταιρείες αλκοολούχων και ποτών σε σύγκριση με τον τζίρο τους δεδομένου ότι μόνο οι φόροι κατανάλωσης έφθασαν τα 616 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι τζίρου 290 εκατ. ευρώ το ίδιο έτος. Το ποσό των φόρων αυξήθηκε καθώς ο τζίρος των εταιρειών εκτιμάται ότι το 2023 σε ανήλθε σε 335 εκατ. ευρώ. Εάν ληφθεί υπόψη και το ότι λόγω των υψηλών φόρων το παράνομο εμπόριο ανθεί, τότε δεν κάνει εντύπωση ότι το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων του κλάδου παραμένει η σταδιακή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο financialreport.gr,  η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) Σοφίκα Παπανικολάου, «ο υπάρχον πλαίσιο υποβαθμίζει τον ανταγωνισμό, υποθάλπει το παράνομο εμπόριο, ενώ είναι επιζήμιο και για το τουριστικό προϊόν».

Η Γενική Διευθύντρια της ΕΝΕΑΠ, Σοφίκα Παπανικολάου

Η πρόταση του συνδέσμου είναι η σταδιακή ελάττωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, 10% ανά έτος, δηλαδή μια μείωση 30% στα τρία επόμενα χρόνια. Πρόκειται για πρόταση, η οποία θα υποβληθεί μάλιστα τις επόμενες ημέρες στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.
«Είναι μια μείωση θεμιτή, προκειμένου να φτάσουμε στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστική ως αγορά. Είναι ένα ουδέτερο δημοσιονομικό μέτρο το οποίο θα βοηθήσει την ελληνική παραγωγή να έχει ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα και θα είναι επωφελές κυρίως στην Περιφέρεια που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη», υποστηρίζει η κυρία Παπανικολάου. 

Σύμφωνα με την ίδια, δεν θα υπάρχει επίδραση στην επιτόπια κατανάλωση και μάλιστα θα μειωθούν και τα λειτουργικά κόστη. Η διαφορά στην τιμή, εξάλλου, μπορεί να φτάσει και τα 10 ευρώ ανά φιάλη.

Κατά όσα αναφέρουν στοιχεία της Ένωσης, η Ελλάδα έχει με διαφορά τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) αλκοολούχων ποτών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27 με βάση την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, τον 5ο υψηλότερο σε ονομαστική αξία, καθώς και υπερδιπλάσιο ΕΦΚ από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι από το 1998 μέχρι σήμερα η φορολογία αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα αυξήθηκε συνολικά οκτώ φορές, με τις τέσσερις αυξήσεις να πραγματοποιούνται εντός του διαστήματος 2009-2010, οδηγώντας σε αύξηση του ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών κατά 125%.

Τα αποστάγματα συνεισφέρουν 64% των κρατικών εσόδων ενώ αντιπροσωπεύουν το 22% της κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης στην ελληνική αγορά.

«Αγκάθι» το παράνομο εμπόριο

Την ίδια στιγμή παράλληλα με την ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου, ανοικτό μέτωπο παραμένει για τον κλάδο και το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα το 11% της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών προέρχεται από παράνομο εμπόριο, ωστόσο οι εκτιμήσεις της ΕΝΕΑΠ κάνουν λόγο για διπλάσιο ποσοστό. “Το ζήτημα είναι ότι δεν  ελέγχεται ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά ένα μεγάλο μέρος, ειδικά αποσταγμάτων, που διακινείται στην Ελλάδα και υπό την ομπρέλα της παράδοσης και του εθνικού προϊόντος συνεχίζει την κυκλοφορία του” σημειώνει η Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Έφη Μπούρα.

H Έφη Μπούρα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Diageo, Αντιπρόεδρος της Ένωσης

Όπως επίσης υπογραμμίζεται από στελέχη της Ένωσης και η γεωγραφική θέση της χώρας μας δεν βοηθά στην πάταξη του παράνομου εμπορίου, αντίθετα το ενθαρρύνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η συνεισφορά της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία, κατά όσα σημειώνει η ΈΝΕΑΠ, είναι σημαντική, υπολογίζεται, με στοιχεία του 2022, στα 2,1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας, σε αυτή απασχολήθηκαν 72,7 χιλ. εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, ενώ οι φόροι και οι εισφορές άγγιξαν τα 616 εκ. ευρώ.

Τί γίνεται με την πλατφόρμα Lotify

Εξάλλου, μετά από πιλοτική εφαρμογή δύο μηνών, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες του χώρου,  όπως η Diageo και η Καρούλιας προχώρα σε όλες πλέον τις εταιρείες η πλατφόρμα lotify, δηλαδή το ηλεκτρονικό μητρώο επιτηδευματιών αλκοολούχων ποτών, το οποίο είχε ψηφιστεί, ήδη, από τον προηγούμενο Ιανουάριο για την καταμέτρηση όσο το δυνατόν των νόμιμων ποτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. 

Είναι στη σωστή κατεύθυνση” ανέφερε η κ. Παπανικολάου,ωστόσο δόθηκαν από εμάς κάποιες διορθώσεις και χρειάζεται να γίνουν ακόμα κάποια πράγματα για να λειτουργήσει πιο σωστά“.

Από την Ένωση, ωστόσο, γίνεται λόγος για μια διαδικασία, η οποία μπορεί σε μερικά χρόνια να αλλάξει, με νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ, ήδη, οι επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα σε τεχνογνωσία και τεχνολογικό εξοπλισμό, απαραίτητο για την υλοποίησή της.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε από τα στελέχη της Ένωσης, τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή νέα παρόμοια πλατφόρμα, η οποία θα αφορά πλέον, πέρα από τις επιχειρήσεις, και τους συνεργάτες του κλάδου Horeca, όπως κάβες, προμηθευτές κλπ.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu