Οι επενδυτές τιμολογούν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, καθώς οι κίνδυνοι για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% εξακολουθούν να υφίστανται, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ.
Ενώ τα στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει σε γενικές γραμμές τις βασικές προοπτικές της ΕΚΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ότι ο στόχος των τιμών μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του 2025, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος και θα μπορούσε ακόμη να συγκρατήσει τη συνολική υποχώρηση, δήλωσε την Παρασκευή η Σνάμπελ .
«Δεδομένου ότι η πορεία επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από μια σειρά κρίσιμων παραδοχών, η πολιτική θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά και με προσοχή», ανέφερε σε ομιλία της στο Ταλίν της Εσθονίας. «Ο ρυθμός χαλάρωσης της πολιτικής δεν μπορεί να είναι μηχανικός. Πρέπει να στηρίζεται σε δεδομένα και αναλύσεις».
Οι επενδυτές τιμολογούν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος. Αλλά ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται ότι θα μειώσουν τα επιτόκια για δεύτερη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου, οι παρατηρήσεις του Σνάμπελ συμπίπτουν με τις προειδοποιήσεις ορισμένων σημαίνοντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τις τελευταίες ημέρες ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.
Ο Γερμανός τραπεζίτης Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να βιαστούν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, καθώς οι στόχοι τους, αν και ορατοί, δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν τόνισε το Σαββατοκύριακο ότι η επιστροφή στο 2% «δεν είναι ακόμη ασφαλής».
Την υπόθεση της μείωσης τον Σεπτέμβριο ενίσχυσαν τα στοιχεία που δείχνουν συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στην ευρωζώνη, καθώς και οι προσδοκίες για επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο σε χαμηλό τριών ετών. Τα στοιχεία αυτά αναμένονται αργότερα σήμεραΠαρασκευή. Οι εκθέσεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν ήδη αποκαλύψει απότομες επιβραδύνσεις.
Η Σνάμπελ, ωστόσο, προειδοποίησε ότι το τρέχον επίπεδο του γενικού πληθωρισμού «υποτιμά τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική».
«Ειδικότερα, ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός στο 4,4%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις επίμονες πιέσεις στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο αποπληθωρισμός έχει ουσιαστικά σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο», είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
- ΕΕ: Οριακή αύξηση 1,1% στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Κυρανάκης: Στον Αρειο Πάγο σήμερα 22/11 για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις