Οικονομία

Σκυλακάκης: Μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος από το lockdown – Χάνονται 3,5 δις κάθε μήνα

Τη θέση πως το lockdown είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος στην ελληνική οικονομία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος υποστήριξε πως σε κάθε μήνα πανδημίας, χάνονται 3 δις με 3,5 δις ευρώ και σχεδόν τα μισά αφορούν το λιανεμπόριο.
«Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία, αν θα παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο και αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Σκυλακάκης, ο οποίος αν και χαρακτήρισε «δυσάρεστη είδηση» ένα πιθανό τρίτο lockdown, τόνισε πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε δώσει 24 δις ευρώ το 2020

«Έχουμε πληρώσει 24 δισ. το 2020 για την πανδημία.

Θα έχουμε ένα σοβαρό ποσό και το ’21.
Αυτά είναι δανεικά.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληρωθούν μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης και μέσα από τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να ρεφάρουμε» ανέφερε ο κ.Σκυλακάκης, ο οποίος απάντησε αρνητικά εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγραφή χρεών και κούρεμα οφειλών.

Όχι σε διαγραφή και κούρεμα οφειλών

«Οι λέξεις διαγραφή και κούρεμα είναι λάθος, γιατί υπονοούν ότι έρχεσαι να ενισχύσεις ανθρώπους και επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά αξιοποιείς την υπόθεση για να έχεις γενικά μέτρα που περιλαμβάνουν και δικαίους και αδίκους.
Έχουμε πλήγμα στα δημοσιονομικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενίσχυσης και της αναβολής των υποχρεώσεων για να χρηματοδοτηθούν περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε.
Ούτε τα χρήματα έχουμε ούτε από πλευράς δικαιοσύνης θα ήταν σωστό.
Είναι μεγάλο το πλήγμα για να ακολουθήσουμε παλιές τακτικές.
Είναι διαφορετικό η ενίσχυση από τη διαγραφή» υποστήριξε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι «ανακοινώνουμε αυτά που πρέπει κάθε φορά, για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πάρουμε πίσω ανακοινώσεις».

Τα επόμενα εργαλεία

Ο κ.Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα και εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις.
«Υπάρχει μια τρίτη φάση, αυτή της εξόδου, που τα εργαλεία θα αλλάξουν.
Νομοθετούμε εργαλείο για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, που θα είναι συμπληρωματικό της επιστρεπτέας.
Σκεφτείτε δύο ξενοδοχεία, που το ένα έμεινε ανοιχτό και το άλλο έκλεισε.
Το ανοιχτό είχε μεγαλύτερες πάγιες δαπάνες από αυτόν που ήταν κλειστός.
Ως τώρα χρηματοδοτούσαμε τις επιχειρήσεις με κριτήρια τζίρου.
Αυτό ήταν αδικία για όσους έμειναν ανοιχτοί.
Το εργαλείο αυτό έρχεται να συμπληρώσει την επιστρεπτέα στη βάση των δαπανών κι όχι της μείωσης του τζίρου.
Θα προσθέσουμε εργαλεία για να αποκαταστήσουμε αδικίες» ανέφερε ο κ.Σκυλακάκης.

Καμία παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Ερωτηθείς για το εάν θα δοθεί κάποια παράταση στην ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (η προθεσμία λήγει στις 28/2), ο κ.Σκυλακάκης απάντησε αρνητικά.
Επιπλέον, σημείωσε πως θα έρθει και Επιστρεπτέα 6, υπογραμμίζοντας πως «θα υπάρχει ενίσχυση όσο θα υπάρχει το κλείσιμο των επιχειρήσεων».
«Μπορεί η 6η να συμπέσει με την έξοδο ή με άλλα μέτρα, όπως η ενίσχυση μέσω επιδότησης των δαπανών» επεσήμανε ο κ.Σκυλακάκης, ο οποίος ερωτηθείς για την εικόνα του προϋπολογισμού, τόνισε ότι «ο Ιανουάριος ήταν ένας δύσκολος μήνας, γιατί κουβαλάει σχεδόν έναν μήνα lockdown», κάτι που όπως είπε, δεν είχε συνυπολογιστεί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu