Οικονομία

Σκυλακάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν έγιναν αυτά που περιμέναμε»

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετέχει σε σύσκεψη υπό τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τρίτη στην Λευκωσία

Στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε: «δεν έγιναν αυτά που περιμέναμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα την Τρίτη σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην οποία ενημερώθηκα από τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας ότι θα συμμετάσχει».

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και το παρασκήνιο σκληρό ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση κορυφής την Τρίτη στην Κύπρο για το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ – Έρχεται και η Nexans!

Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα έχει απευθείας επαφές με τη γαλλική εταιρεία Nexans η οποία και κατασκευάζει το καλώδιο για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ

Όπως ανέφεραν πηγές από την Αθήνα, ο ΑΔΜΗΕ – που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – έστειλε επιστολή στη γαλλική εταιρεία Nexans η οποία με επιστολή της έθετε από τις 3 Σεπτεμβρίου σε αναστολή τις καλωδιακές εργασίες να καθυστερήσει την απόφασή της μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να ήρθε, καθώς η Κύπρος αποδέχτηκε ότι το έργο με το ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε αποφασίσει η ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου δεν καθιστούσε βιώσιμη την επένδυση. Η ΡΑΕΚ φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο με δύο νέες ρυθμιστικές αποφάσεις, οι οποίες θα ήταν και αυτές που θα έβαζαν σε τροχιά το έργο. Εάν όχι, θα οδηγούνταν σε οριστική διακοπή οι εργασίες από τη Nexans.

Πάντως, το βασικό είναι το ποιος θα επωμιστεί το οικονομικό κόστος σε σχέση με τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Οι Κύπριοι δηλαδή δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να δώσουν το πράσινο φως για το έργο, να κατασκευαστεί και να ποντιστεί το καλώδιο που θα κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ, αλλά η διασύνδεση να μη γίνει ποτέ επειδή θα υπάρξει η αντίδραση της Τουρκίας.

Και να είναι αναγκασμένοι οι κύπριοι καταναλωτές να επωμιστούν τη δαπάνη της κατασκευής ενός έργου που ενδεχομένως να μη λειτουργήσει ποτέ.

Προφανώς και ζητούν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι το έργο και θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση θα γίνει, επομένως, να αναλάβει η Αθήνα να λύσει το πρόβλημα με την Τουρκία.

«Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμιά ασάφεια γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη μετάθεση των συζητήσεων για την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «ως διακυβέρνηση είμαστε αποκλειστικά υπόλογοι στον κυπριακό λαό κι οποιαδήποτε απόφαση λάβουμε θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του κυπριακού λαού».

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, πρόσθεσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των μεγάλων έργων στη χώρα μας, «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για οποιοδήποτε θέμα αφορά αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο». Είναι γι’ αυτό, πρόσθεσε, «που αναλάβαμε εμείς πρωτοβουλία να γίνει αυτή η σύσκεψη στη Λευκωσία, στην παρουσία όλων, για να απαντηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια».

Είναι προφανής ο προβληματισμός της κυπριακής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο ο γεωπολιτικός κίνδυνος να τινάξει στον αέρα τη διασύνδεση και να είναι υποχρεωμένος ο κ. Χριστοδουλίδης να απολογηθεί στους κύπριους πολίτες.

Στην ευρεία σύσκεψη της Τρίτης, όπου δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο κύπριος πρόεδρος (θα είναι οι υπουργοί Ενέργειας και εκπρόσωποι ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕΚ) πιθανότατα το κύριο θέμα της συζήτησης είναι να διευκρινιστεί ο… διάβολος που κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ποιος δηλαδή θα αναλάβει να καλύψει το κόστος του έργου αν ο γεωπολιτικός κίνδυνος, δηλαδή η τουρκική αντίδραση, μπλοκάρει τη διασύνδεση.

Στη Λευκωσία κατηγορούν εμμέσως τον ΑΔΜΗΕ ότι με το να μην αποδέχεται πιθανή μελλοντική οικονομική ζημιά του ίδιου είναι σαν να αποδέχεται κι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό κίνδυνο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu