Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιδοτήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές, με το ύψος αυτών να εξαρτάται από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος
Για την επιδότηση ρεύματος σε μικρές και και μεσαίες επιχειρήσεις και τις αλλαγές στο νυχτερινό ρεύμα, με δυνατότητα για μικτό τιμολόγιο, το οποίο θα συνδυάζει μεσημεριανές και νυχτερινές ώρες, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στον ANT1.
Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιδοτήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές, με το ύψος αυτών να εξαρτάται από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που θα καταγραφούν στις αρχές Δεκεμβρίου από τους παρόχους. Οι ανακοινώσεις για το μηνιαίο όφελος για τον καταναλωτή θα γίνουν με βάση τη διαμόρφωση των τιμών, με στόχο να αποφευχθούν σημαντικές αυξήσεις. Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξει γρήγορη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργειακή κρίση. Όσο συνεχίζεται η αναταραχή στην αγορά, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει και αργότερα θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για να υπάρξει γενικότερη αλλαγή στην πολιτική.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο κόστος του ρεύματος, σημείωσε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το ύψος των επιδοτήσεων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις στην αγορά χονδρικής δεν θα επηρεάσουν άμεσα τους καταναλωτές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το «πράσινο» τιμολόγιο, το οποίο έχει επιτύχει να προσφέρει διαφάνεια στις τιμές, ενώ το «μπλε» τιμολόγιο παρέχει σταθερότητα σε περιόδους αναταραχής.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο «κίτρινο» τιμολόγιο, το οποίο είναι πιο ευάλωτο στις αλλαγές των τιμών, και τόνισε τη σημασία του να επιλέξει ο καταναλωτής το τιμολόγιο που ταιριάζει στο ενεργειακό του προφίλ.
Σχετικά με τις αλλαγές στα τιμολόγια, είπε ότι η αντικατάσταση του νυχτερινού τιμολογίου με το μεσημβρινό θα γίνει είτε την 1η Ιανουαρίου 2025 είτε την 1η Φεβρουαρίου 2025. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα μεικτό τιμολόγιο, το οποίο θα συνδυάζει μεσημεριανές και νυχτερινές ώρες.
Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, οι αιτήσεις θα γίνονται έως τις 6 Δεκεμβρίου, με τις πληρωμές να αναμένονται στις 23 Δεκεμβρίου. Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο παράτασης για τις αιτήσεις στο myΘέρμανση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του 60%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ρωσία: Βασικός διαπραγματευτής του Πούτιν για τις επενδύσεις, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες
- ΕΚΤ: Μειωμένα τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων, αυξημένα τα στεγαστικά τον Φεβρουάριο
- ΔΥΠΑ: Επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
- Υπ. Πολιτισμού: Το ΚΑΣ απέρριψε αίτημα του Λάνθιμου για γύρισμα της νέας του ταινίας στην Ακρόπολη
- ΜyHome EnterTwo: Σταθερό διζωνικό μπλε τιμολόγιο 24μηνης διάρκειας από τη ΔΕΗ
- Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής
- Accor – Invel Real Estate – PRODEA: Συμφωνία για το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo
- ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο στο 4,64% το περιθώριο επιτοκίου νέων καταθέσεων και δανείων τον Φεβρουάριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις