Επιχειρήσεις

Σκληρός ο ανταγωνισμός στις ψηφιακές πληρωμές – «Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες στα… smartphones

Μονόδρομος είναι για τις τράπεζες η παροχή ψηφιακών εμπειριών στους πελάτες τους εάν θέλουν να διατηρήσουν τα πρωτεία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και, ειδικότερα, στις πληρωμές.

_x000D_

Η καθολική χρήση των smartphones, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ηλεκτρονικών πληρωμών εν μέσω της πανδημίας -μια τάση που διατηρείται σταθερή έως σήμερα- έχουν μεταφέρει τις πληρωμές από το πορτοφόλι στο κινητό μας.

_x000D_

_x000D_

_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Η τάση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο χάρη στην τεχνολογία των άμεσων πληρωμών (instant payments) την οποία έχει αναπτύξει η ΕΚΤ μέσω της υποδομής TIPs και παρέχεται ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Στην ελληνική αγορά, πέντε τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους το δικό τους ψηφιακό πορτοφόλι, όπου μπορούν να προσθέσουν τις κάρτες τους ώστε να μην απαιτείται να τις χρησιμοποιούν σε φυσική μορφή.

_x000D_

Σταδιακά -αν και με αρκετή καθυστέρηση- επτά εγχώριες τράπεζες ενσωμάτωσαν τα διεθνή πορτοφόλια Apple Pay και Google Pay, μέσω των οποίων διενεργούνται σήμερα το 61% και 14% των συναλλαγών μέσω wallets, ενώ τα εθνικά wallets αντιστοιχούν στο 25% της πίτας.

_x000D_

Πράγματι, το 8,7% των συναλλαγών σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών, είτε σε ηλεκτρονικό είτε σε φυσικό περιβάλλον, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου που διαθέτει η Mastercard.

_x000D_

Χαρακτηριστικό της “επανάστασης” που συντελείται σήμερα στις πληρωμές διεθνές είναι η δήλωση του νέου CEO της Mastercard στη χώρα μας, Παναγιώτη Πολύδωρου, ότι “η Mastercard δεν είναι μόνο μια καρτική εταιρεία -στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών μέσων πληρωμών (choice of payments)”.

_x000D_

Το Payzy της Cosmote “ταράζει τα νερά”

_x000D_

Η εφαρμογή Payzy που λάνσαρε πρόσφατα η Cosmote είναι ένα μόνο παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχουν μη χρηματοοικονομικοί οργανισμοί -όπως τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι- όχι μόνο να μπουν στο business των πληρωμών, αλλά και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

_x000D_

Το νέο app, το οποίο λάνσαρε πρόσφατα η Cosmote, λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι όπου οι χρήστες πιστώνουν χρήματα μέσω της κάρτας Payzy (έκδοσης Visa) που θα εκδώσουν ή μέσω IBAN.

_x000D_

Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν πληρωμές (π.χ. έναντι του λογαριασμού τηλεφωνίας), να μεταφέρουν χρήματα στους φίλους τους -επίσης χρήστες του app- ή να μοιράσουν τον λογαριασμό μεταξύ μιας παρέας.

_x000D_

Πηγές του τραπεζικού κλάδου κάνουν λόγο για “μια ακόμη εφαρμογή που θα πρέπει να κατεβάσει κανείς στο κινητό του”, καθώς και για “ένα κλειστό loop που θα περιλαμβάνει μόνο όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της λήψης του Payzy app, της ταυτοποίησης χρήστη κ.α.”

_x000D_

Κανείς, ωστόσο, δεν υποβαθμίζει το γεγονός ότι η Cosmote, ως τηλεπικοινωνιακός πάροχος, έχει ισχυρό brand name και μια τεράστια πελατειακή βάση στην οποία έχει άμεση πρόσβαση.

_x000D_

Εάν δε, ληφθεί υπόψη η προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της -μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς ή δωρεάν data ιδίως για νεότερης ηλικίας χρήστες- εύκολα αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικά περιθώρια διείσδυσης έχει η νέα υπηρεσία πληρωμών.

_x000D_

Η “απειλή” του Viber Pay

_x000D_

Ένα άλλο παράδειγμα, από το εξωτερικό αυτή τη φορά και ακόμη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα -όπως αναμένεται- είναι το Viber Pay, το ψηφιακό πορτοφόλι του παγκόσμιου κολοσσού Viber που αναμένεται σύντομα να λανσαριστεί στην ελληνική και τη γερμανική αγορά.

_x000D_

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει η εταιρεία οι χρήστες, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσουν κάποια διαφορετική εφαρμογή πέραν του Viber, θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στις επαφές τους μέσω του app.

_x000D_

Το μόνο που θα χρειάζεται είναι να συνδέσουν κάποια κάρτα Mastercard ή Visa ή να μεταφέρουν χρήματα μέσω IBAN ώστε να φορτώσουν χρήματα στο ψηφιακό τους πορτοφόλι.

_x000D_

Αρχικά, αναφέρει η εταιρεία, θα υποστηρίζονται πληρωμές αποκλειστικά σε ευρώ, ωστόσο σταδιακά σκοπεύει να προσθέσει περισσότερα νομίσματα.

_x000D_

Ψηφιακό “γκάζι” από τις τράπεζες

_x000D_

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πατήσει τα τελευταία χρόνια “γκάζι” στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των λειτουργιών τους, ευρύτερα.

_x000D_

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης ” Greek Banking System Overview” τον περασμένο Ιούλιο, πάνω από το 90% των πληρωμών το 2021 πραγματοποιήθηκε μέσω internet & mobile banking, ενώ πάνω από τις μισές μεταφορές χρημάτων πραγματοποιήθηκαν μέσω mobile apps.

_x000D_

“Εάν δεν ψηφιοποιηθούμε ταχύτατα, θα χάσουμε τη μάχη με τις fintech”, παραδέχεται πηγή συστημικής τράπεζας.

_x000D_

Στη βάση αυτή, όλες οι εγχώριες τράπεζες έκαναν άλματα στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών μέσω internet και mobile banking, εμπλουτίζοντας διαρκώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται διαδικτυακά.

_x000D_

Δάνεια, πιστωτικές κάρτες, προθεσμιακοί λογαριασμοί, τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα -είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που έχουν πλέον αμιγώς ψηφιακά οι πελάτες των τραπεζών.

_x000D_

Η διατραπεζική λύση IRIS

_x000D_

Ειδικότερα στον τομέα των πληρωμών, οι τράπεζες προσφέρουν μέσω της ΔΙΑΣ την υπηρεσία IRIS Payments, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα στους φίλους τους εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό του κινητού τους.

_x000D_

Επίσης, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν άμεσες πληρωμές (σε λίγα δευτερόλεπτα) σε ηλεκτρονικό κατάστημα ή μέσω QR code σε φυσικά καταστήματα ή προς κάποιον επαγγελματία ή μια μικρή επιχείρηση.

_x000D_

Όπως ανέφερε πρόσφατα η CEO της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, 1,2 εκατ. χρήστες χρησιμοποιούν σήμερα το IRIS μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και εκτιμά ότι η διείσδυση της διατραπεζικής υπηρεσίας θα εκτοξευτεί παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη των άμεσων πληρωμών στην Ευρωζώνη.

_x000D_

“Τα στοιχεία Σεπτεμβρίου δείχνουν άλμα 700% στις μηνιαίες συναλλαγές μέσω IRIS σε διετή βάση, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια απήχηση που έχει το προϊόν στο ελληνικό κοινό.

_x000D_

Ειδικότερα, τον φετινό Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS άμεσων μεταφορών χρημάτων, έναντι 75.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2020″, αναφέρει.

_x000D_

Κοινή ομολογία, πάντως, όλων των παικτών που συμμετέχουν στο οικοσύστημα των πληρωμών στην Ελλάδα είναι πως ο “βασικός αντίπαλος στα payments είναι τα μετρητά”, τα οποία εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 67% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται συνολικά στη χώρα μας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu