Πολιτική

«Σκευωρία Novartis»: Ψέματα, διαρροές, συγγνώμες και αγωγές – Έκθετοι Οικονόμου, κυβερνητικά ΜΜΕ και δικαστικοί «κύκλοι»

Προσθεσμία δύο ημερών δίνει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, να δει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και να ανασκευάσει, διαφορετικά θα καταθέσει εις βάρος του αγωγή και μήνυση.

Το δήλωσε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τα όσα τραγελαφικά σημειώθηκαν χθες, με τους δικαστικούς συντάκτες να αναφέρουν δημοσίων ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης προχθές τη νύχτα, σύμφωνα με την οποία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της “σκευωρίας για τη Novartis”.

Η διαρροή – βάσει της οποίας κινήθηκαν οι δημοσιογράφοι – αποδείχθηκε ψευδής χθες το πρωί, όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο του βουλεύματος: τα δύο πρόσωπα παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο για άλλα ζητήματα της λειτουργίας τους και όχι για τη “σκευωρία Novartis”.

Η διάψευση της “είδησης” πήρε άλλες διαστάσεις μετά τη δημόσια “συγγνώμη” που ζήτησε η δικαστική συντάκτης της “Καθημερινής” και του “ΣΚΑΪ”, Ιωάννα Μάνδρου. Η οποία είπε ευθέως ότι όλοι οι αρμόδιοι συντάκτες έπεσαν θύματα “οργανωμένης παραπληροφόρησης από ανώτατες δικαστικές πηγές” που “είχε ενδεχομένως πολιτικά κίνητρα”.

Την ίδια διευκρίνιση, σε λιγότερο δραματικούς τόνους, έκαναν όλοι οι συντάκτες που είχαν μεταφέρει την διαρροή της, ενώ ο εκδότης του “Documento”, Κώστας Βαξεβάνης, κατονόμασε ως διαρροείς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαξεβάνης, όπως και οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι, Γιάννα Παπαδάκου και Γιάννης Φιλιππάκης, απηλλάγησαν, με το ίδιο βούλευμα, για τις κατηγορίες περί συμμετοχής τους στη “σκευωρία Novartis”.

«Παρακρατική λειτουργία»

Παρά την εξέλιξη που είχε η υπόθεση όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επέμεινε στην αρχική εκδοχή: ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κα. Τουλουπάκη παραπέμφθησαν στο Ειδικό Δικαστήριο για μία σειρά υποθέσεων “μέρος των οποίων αποτελεί και η υπόθεση Novartis”. Έκανε λόγο δε, για “πανικό του ΣΥΡΙΖΑ”, επειδή “τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από την όποια αρχική εντύπωση”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου: «Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis που τόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον”. Και ζήτησε την παραίτηση του κ. Οικονόμου, επειδή επέμεινε στην ψευδή είδηση, ενώ νωρίτερα η Κουμουνδούρου είχε κάνει λόγο για “άνευ προηγουμένου παρακρατική λειτουργία”.

Από την πλευρά της, η κα. Τουλουπάκη προειδοποίησε, σε δήλωσή της, ότι “ο πόλεμος για την αλήθεια δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως τώρα ξεκινάει” και “η πλήρης δικαίωση θα έρθει, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι θα λάβουν τη θέση που τους αναλογεί”.

Ζητούν ανασκευή για τη “συμμορία” – Αγωγή κατά Μητσοτάκη

Πέραν τούτων, οι τρεις δημοσιογράφοι που απηλλάγησαν, ζητούν αμέσως ή εμμέσως, να ανασκευάσουν τις κατηγορίες που είχαν προκαταβολικά εκτοξεύσει εναντίον τους πολιτικοί παράγοντες και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Βαξεβάνης μάλιστα έχει ήδη καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Μητσοτάκη, επειδή τους αποκάλεσε, από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο, “συμμορία” και “υπόκοσμο”, τους καταλόγισε “ελευθεροδολοφονία” (σε αντίστιξη με την ελευθεροτυπία) και τους κατηγόρησε ότι δημοσίευσαν “ψεύτικα στοιχεία για ψεύτικες κατηγορίες”.

Στη δική του δήλωση ο κ. Φιλιππάκης (εκδότης της “Δημοκρατίας”) δηλώνει ότι οι τρεις δημοσιογράφοι θα αναζητήσουν “όλους όσοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν όχι μόνο την αλήθεια, αλλά και τους δημοκρατικούς και δικαστικούς θεσμούς στον τόπο μας”.

“Σιωπή” από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Κατόπιν όλων αυτών, προκάλεσε αίσθηση η επιλογή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να μην εκδώσει καμία ανακοίνωση, ενώ τα στελέχη του απέφυγαν δηλώσεις. Σύμφωνα με στέλεχος της Χ. Τρικούπη “το θέμα δεν αξιολογήθηκε” ως σημαντικό ώστε να υπάρξει τοποθέτηση του κόμματος. Άλλες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι αφού κατέπεσε η κατηγορία περί “σκευωρίας Novartis” και θα ανοίξει πάλι συζήτηση για την υπόθεση Novartis, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς για τη δική του, φερόμενη, εμπλοκή, έχει αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu