Ο υπ. Επικρατείας ή διάβασε αλλά δεν κατάλαβε τη μελέτη του ΚΕΠΕ ή επέλεξε την τακτική του… λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει
Μία μελέτη του Βλάσση Μισσού για το ΚΕΠΕ που είδε το φως της δημοσιότητας – δημοσιεύτηκε από το financialreport.gr την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024 – και η οποία ενόχλησε την κυβέρνηση καθώς αποδείκνυε ότι η αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου στην Ελλάδα το 2020, όταν η πανδημία επέδρασσε στη διεθνή οικονομία, συνέκλινε με εκείνη της Βουλγαρίας και έκτοτε η απόσταση μεταξύ τους διευρύνεται, φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα «θεσμικά αντανακλαστικά» του υπ. Επικρατείας Άκη Σκέρτσου που σε ανάρτησή του προτίμησε να… πετάξει την μπάλα στην κερκίδα και να κάνει σύγκριση μεταξύ κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Μάλιστα, στο κείμενό του (Οικονομικές Εξελίξεις, τεύχος 54, 2024) ο κ. Μισσός, ερευνητής Γ’ στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο των Financial Times που πσχολιάζουν την σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία και τη θετική αξιολόγηση των προοπτικών της που ανακοίνωσε ο οίκος S&P.
Πράγματι, όπως αναφέρεται η αποκλιμάκωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η συνεχής δημοσιονομική πειθαρχία, θεωρούνται παράγοντες που συνέβαλαν στη βελτίωση των επενδυτικών προοπτικών της χώρας.
Ωστόσο, κάνει την παρατήρηση, ότι στον αντίποδα των παραπάνω εξελίξεων, στο ίδιο άρθρο (σ.σ. δηλαδή των FT), σημειώνεται ότι η καταγεγραμμένη μεγέθυνση μόνο ελάχιστα έχει βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, καθώς στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ 27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης (purchase power parity, PPP).
Όμως, ο κ. Σκέρτσος, παράκαμψε τα παραπάνω – και ολόκληρη τη μελέτη – και ξιφούλκησε με τα fake news και την αντιπολίτευση συγκρίνοντας τον κατώτατο μισθό σε Ελλάδα και Βουλγαρία σε απόλυτες τιμές. Ο ίδιος αναφέρεται σε υποτίμηση της νοημοσύνης, κάτι που και ο ίδιος έκανε με την by pass ανάρτησή του.
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου
«Κάποιοι δυστυχώς εξακολουθούν να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθούν να κάνουν πολιτική με ψέμματα κάνοντας το άσπρο-μαύρο με fake news ότι δήθεν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι ακόμη και από τη Βουλγαρία. Από τη χώρα δηλαδή που αποτελεί με βάση την Eurostat το κράτος μέλος της ΕΕ με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό», αναφέρει εισαγωγικώς και προσθέτει:
«Αντί για στατιστικές παραδοξολογίες, όσοι ενδιαφέρονται ας ρίξουν μια ματιά στον πίνακα με τους κατώτατους μισθούς που επικαιροποιείται τακτικά από την Eurostat, με τελευταία ενημέρωση τον φετινό Ιούλιο (2024).
Εκεί θα διαπιστώσουν δύο πράγματα:
– Πρώτον ότι ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 477 ευρώ/μήνα (σε δωδεκάμηνη βάση) ενώ στην Ελλάδα είναι 968 ευρώ/μήνα (σε 12μηνη βάση) ή 830 ευρώ/μήνα (σε 14μηνη βάση). Η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στην ΕΕ.
– Το δεύτερο που θα διαπιστώσουν είναι ότι η Ελλάδα χάρη στην καλύτερη πορεία της οικονομίας και των αυξήσεων που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό από 650 σε 830 ευρώ/μήνα, βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Δηλαδή ακριβώς στη μέση».
Στη συνέχεια, ο κ. Σκέρτσος συμπεραίνει: «Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη από το επίπεδο των μισθών και των εισοδημάτων στη χώρα μας. Και αυτός είναι ο στόχος της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής που μειώνει φόρους και αυξάνει τις επενδύσεις, τα εισοδήματα να συγκλίνουν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά επίπεδα έως το τέλος της τρέχουσας θητείας.
Και κάτι ακόμη: αντί η αντιπολίτευση να διασπείρει fake news που δεν στέκουν στην πραγματικότητα, ας μας πει το δικό της σχέδιο για το πώς θα αυξήσει τους μισθούς», καταλήγει η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος κλείνοντας παραπέμπει και στο σχετικό σύνδεσμο της eurostat: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Mini…
Στο δια ταύτα, ή ο κ. Σκέρτσος διάβασε αλλά δεν κατάλαβε τη μελέτη του κ. Μισσού ή επέλεξε την τακτική του… λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει, και ότι έτσι θα κάνει του Έλληνες εργαζόμενους να δουν με άλλο μάτι το πορτοφόλι τους!
H μελέτη του ΚΕΠΕ που θορύβησε την κυβέρνηση – Ποιος ο ερευνητής που την συνέταξε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις