Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κατά μέτωπο επίθεση από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μετά τη «βόμβα Ράμμου»

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση φέρνει την κυβέρνηση η αποκάλυψη του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι ο φάκελος με τα αρχεία υποκλοπής του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκε στην ΕΥΠ την ίδια ημέρα που ο τελευταίος κατήγγειλε την παρακολούθησή του από την Υπηρεσία. Δηλαδή, στις 29 Ιουλίου, όταν διοικητής της ΕΥΠ ήταν ακόμα ο Παναγιώτης Κοντολέων.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν επισήμως σύσσωμη η αντιπολίτευση και… ανεπισήμως αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς μέχρι χθες ουδείς εκ των αρμοδίων είχε επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί καταστροφής του φακέλου. Κανένα δημοσίευμα, άλλωστε, δεν είχε προσδιορίσει τη χρονική στιγμή της εν λόγω ενέργειας, με αποτέλεσμα ακόμα και οι υποψιασμένοι να αιφνιδιάζονται πλέον. Αλλά και να αναρωτιούνται, «πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ζητά από τον κ. Ανδρουλάκη να δεχτεί κατ’ ιδίαν ενημέρωση για την παρακολούθησή του, τη στιγμή που ο φάκελος με τα αρχεία είχε ήδη καταστραφεί;».

Αίσθηση, δε, προκάλεσε η φράση του κ. Ράμμου, «40 χρόνια θητείας δεν θα τα χαλαλίσω στη συγκάλυψη υποθέσεων», εννοώντας τη θητεία του στο δικαστικό σώμα.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκτά νέες διαστάσεις. Τόσο από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως σημείωσε και ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή) ζητούν αμέσως ή εμμέσως από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να παρέμβει ώστε «να βγουν όλα στο φως», παραπέμποντας και στην προηγούμενη ιδιότητά της ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, ακόμα πιο ισχυρή θα γίνει σήμερα η πίεση της αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, να κινηθεί ώστε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε πρώτος ο κ. Τσίπρας, μετά την καταγγελία του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Σπίρτζη για την παρακολούθησή του από το παράνομο λογισμικό Predator. Λίγες ώρες μετά την απόρριψή του, τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ κατέθεσαν πανομοιότυπα αιτήματα, προβάλλοντας ως αιτιολογικό να νέα στοιχεία που προέκυψαν από την καταγγελία του κ. Σπίρτζη.

Προπομπό αποτέλεσε η δήλωση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Όλγας Γεροβασίλη: «Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει άλλο ένα ατόπημα στην επιχείρηση συγκάλυψης, με άρνηση και μη καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση της Επιτροπής. Κάθε άλλη στάση στη διάσκεψη θα σημαίνει παραβίαση για ακόμη μία φορά των δημοκρατικών διαδικασιών», δήλωσε χθες.

Γαλάζια «απειλή» προς τον κ. Ράμμο

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Ράμμος εμφανίσθηκε χθες στην Εξεταστική όπως προσδοκούσε η αντιπολίτευση και φοβόταν η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η αντίδραση βουλευτή της ΝΔ προς τον κ. Ράμμο «θα τα πούμε μετά», η οποία προκάλεσε την παρέμβαση ακόμα και του «γαλάζιου» προέδρου της Εξεταστικής Γιάννη Κεφαλογιάννη. (σ.σ. ο βουλευτής που εκστόμισε την επίμαχη φράση φέρεται να είναι, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος).

Πέραν της αποκάλυψης-βόμβα για την καταστροφή των αρχείων, ο κ. Ράμμος προσήλθε στην Εξεταστική χωρίς τον μανδύα του «απόρρητου» και εφοδιασμένος με έγγραφα. Στην πρώτη προσπάθειά του να τα καταθέσει, προσέκρουσε στην άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του κ. Κεφαλογιάννη, αλλά μετά τη σθεναρή αντίδραση της αντιπολίτευσης… το κατάφερε: ο κ. Κεφαλογιάννης δέχθηκε να τα αρχειοθετήσει και να κάνει γνωστό ότι από σήμερα θα έχουν πρόσβαση σε αυτά οι βουλευτές.

Κατά τις διαρροές από την αντιπολίτευση, ο κ. Ράμμος αποκάλυψε, επίσης, ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε τρεις φορές (3, 6 και 13 Σεπτεμβρίου) να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ θα συνεχιστεί και σήμερα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu