Πρόσωπα

Σίμος Διαμαντίδης: Πάνω από 6 δισ. ευρώ το κόστος από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας, μίλησε στο OT Forum που διεξήχθη στην που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ

Σε περισσότερο από 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμούν μέχρι και με το 4% – 5% του ΑΕΠ υπολογίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τις ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Εβρο και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Αυτό είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σίμος Διαμαντίδης, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις δεν μπορούν παρά να είναι προσωρινές και πως οριστικά στοιχεία θα υπάρξουν μετά την πλήρη καταγραφή των ζημιών.

Ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε πως οι μεγάλες αυτές καταστροφές ασφαλώς και θα έχουν επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, και κυρίως στα προϊόντα αγροδιατροφής που πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές, καθώς επλήγησαν τόσο πρώτες ύλες –π.χ. μεγάλες απώλειες σε ζωικό γαλακτοπαραγωγικό κεφάλαιο- όσο και οι ίδιες οι μεταποιητικές μονάδες.

Εξέφρασε, πάντως, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι επιχειρήσεις θα αντεπεξέλθουν για μια ακόμη φορά στις αντίξοες συνθήκες –όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν με την οικονομική κρίση, την πανδημία, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία- με την απαραίτητη, όμως, βοήθεια του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Σημείωσε πως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδοτηθούν για να ξανακερδίσουν την παραγωγή, να βρεθούν πρώτες ύλες, όπως γάλα για τις γαλακτοβιομηχανίες που προμηθεύονταν από παραγωγούς που έχασαν ζωϊκό κεφάλαιο, ή γεωργικά προϊόντα, καθώς τα χωράφια για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα δώσουν καρπούς. Γενικά στις πρώτες ύλες είναι το πρόβλημα, τόνισε. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, ήδη εξαγωγικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν κτηνοτρόφους στον Εβρο για να ανακτήσουν το χαμένο ζωικό κεφάλαιο ώστε να ανακτήσουν το γάλα που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων.

Περιορισμένες ανατιμήσεις

Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές δεν έκρυψε ότι αυτές θα υπάρξουν, εκτιμώντας ότι στις τιμές δεν θα είναι μεγάλες, ενώ οι επιχειρηματίες δεν θα αφήσουν να σημειωθούν ελλείψεις. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα των τιμών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων απορρόφησε με δικό της κόστους –όπως αποτυπώθηκε στη μείωση των κερδών τους- το ακριβότερο κόστος παραγωγής σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μισθολογικό.

«Από την άλλη πάντα υπάρχουν εκείνοι που επιχειρούν να αισχροκερδήσουν. Είναι μεμονωμένες επιχειρήσεις και καλώς τούς επιβάλλονται πρόστιμα. Οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν είναι μεμονωμένες. Αυτές οι επιχειρήσεις όμως δεν έχουν μέλλον», υπογράμμισε.

Τα «κενά» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ειδικά για το εάν έχουν αντιμετωπιστεί τα ζητήματα που ανέκυψαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία, ο έμπειρος επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει τα αυτονόητα. Όπως εξήγησε, «όταν συνήφθη η συμφωνία δεν προβλέφθηκε ότι τα προϊόντα θα ονομάζονται “βορειομακεδονικά”. Όταν μιλάς στη διεθνή αγορά για ένα τέτοιο προϊόν νομίζουν ότι είναι από τη γείτονα χώρα (…). Από τη συμφωνία προβλέφθηκε ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν για τα εμπορικά σήματα θα αντιμετωπιστούν από μια κοινή επιτροπή. Αυτή δεν συνήλθε ποτέ γιατί εμείς αρνηθήκαμε επειδή δεν άλλαξαν την ονομασία τους τα επιμελητήρια που παρέμεναν “μακεδονικά”. των επιμελητηρίων τους που παρέμειναν μακεδονικό επιμελητήριο». Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων που παράγοντες στη Βόρεια Ελλάδα το Επιμελητήριο σχεδίασε ένα εμπορικό σήμα για όλα προϊόντα που παράγονται εδώ και το διανέμει δωρεάν στα μέλη του, με στόχο τη διαφήμιση και τη διάκριση των ελληνικών προϊόντων. Μέχρι τώρα το έχουν πάρει περίπου 100 επιχειρήσεις και το ενσωματώνουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους δηλώνοντας ότι προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας.

Στήριγμα για τις επιχειρήσεις ο Σύνδεσμος

Αναφορικά με τον ρόλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, ο κ. Διαμαντίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη που παρέχει στις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες στο θέμα της εξωστρέφειας. Όπως είπε, το 80% των εξαγωγών πραγματοποιείται από το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων. Ένας από τους στόχους του συνδέσμου είναι να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια οργάνωση να εξάγουν, καθώς εάν γίνει αυτό, οι εξαγωγές μπορούν να τετραπλασιαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύνδεσμος παρέχει την υποστήριξή του σε καίριες πτυχές όπως είναι η έρευνα αγοράς σε χώρες που επιδιώκουν να εξάγουν, οι επαφές B2B, η παροχή πληροφοριών, η διευκόλυνση ανεύρεσης πηγών χρηματοδότησης, δεδομένου ότι από το σύνολο των 850.000 επιχειρήσεων μόνο οι 50.000 έχουν εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, κ.ά.

Σύνδεση αγοράς εργασίας με εκπαίδευση

Μεταξύ άλλων, ο κ. Διαμαντίδης ανακοίνωσε ότι ένας από τους ρόλους στους οποίους ρίχνει ιδιαίτερο βάρος ο σύνδεσμος τον τελευταίο χρόνο είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν κενά, με την ανεργία την ίδια στιγμή να ανέρχεται στο 11%, γεγονός ενδεικτικό της απουσίας επαρκούς σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και της ελλιπούς ενημέρωσης του εργατικού δυναμικού.

Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη, ο σύνδεσμος πρόκειται να υπογράψει 2 μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο με την ΚΕΕΕ και το υπουργείο Εργασίας, για την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων σε εργαζόμενους συγκεκριμένων δεξιοτήτων με απόλυτα νούμερα. Το δεύτερο, αφού ολοκληρωθεί αυτή η καταγραφή, με τη ΔΥΠΑ, για την εκπαίδευση ανέργων στις περιοχές, σύμφωνα με τα επαγγέλματα που χρειάζονται. Συμπλήρωσε, δε, ότι εφόσον δεν καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες, ο ΣΕΒΕ θα μεριμνήσει ώστε να έρχονται εργαζόμενοι από το εξωτερικό. Στο ίδιο πλαίσιο, είπε, θα δοθούν κατευθύνσεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα να δημιουργήσουν τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγορές. «Έχουμε κάνει μια έρευνα πιλοτική στο ΣΕΒΕ, απάντησαν 118 επιχειρήσεις, ζητούν χιλιάδες εργαζόμενους για διάφορες θέσεις, ακόμα και για υπαλλήλους γραφείου, κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε. Αυτή η πληοφόρηση δεν φτάνει τους άνεργους», σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu