Επιχειρήσεις

Σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις είχαν το 2014 oι 500 πλέον κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις

Σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις είχαν το 2014 oι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο της έκδοσης «BUSINESS LEADERS IN GREECE» της ICAP Group, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους, πετυχαίνοντας αποτελέσματα πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε η ICAP στo πλαίσιo της έκδοσης «BUSINESS LEADERS IN GREECE», ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, δήλωσε σχετικά: «Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, το 2014 αποτέλεσε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπήρξε αρχικά αποκλιμάκωση και τελικά ανακοπή της ύφεσης, με αποτέλεσμα την καταγραφή θετικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ. Οι βελτιώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη υπήρξαν σημαντικές, όμως στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας οι δυσκολίες παρέμειναν έντονες και οι θετικές εξελίξεις ήταν μάλλον “αδύναμες”. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών, τα μεν κέρδη EBITDA περιορίστηκαν το 2014, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) παρέμεινε ζημιογόνο, με συνολικές ζημίες ύψους 7,9 δισ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από τον τραπεζικό χώρο. Σε αυτή την συγκυρία λαμβάνει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες συνολικά βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους, παρότι οι πωλήσεις τους κατέγραψαν μικρή μόνο αύξηση. Πράγματι, το 2014 οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες αφενός εμφάνισαν συνολικά κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια των αντίστοιχων κερδών EBITDA που προκύπτουν από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, αφετέρου κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση (28%) του τελικού αποτελέσματος, εμφανίζοντας κέρδη προ φόρου 4,3 δισ. ευρώ».

Η ICAP Group, αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP Databank, αναδεικνύει στο πλαίσιο της έκδοσης αυτής τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2014. Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Σύμφωνα με την ICAP, η συμμετοχή των 500 επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2014 είναι εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές αύξησαν μεν οριακά τον κύκλο εργασιών τους, όμως βελτίωσαν θεαματικά την κερδοφορία τους.

Συγκεκριμένα, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες:

– Κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους το 49% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς στη βάση δεδομένων της ICAP.

– Εμφάνισαν το 2014 συνολικά κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια των αντίστοιχων κερδών EBITDA που προκύπτουν από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών.

– Εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ το 2014, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν και πάλι ζημιογόνο.

Επισημαίνεται ότι, το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες το 2014 διαμορφώθηκε σε 3,72 εκατ. ευρώ, μέγεθος μεγαλύτερο μεν από το 2013, αλλά σαφώς υποδεέστερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι το όριο αυτό ήταν 5,9 εκατ. ευρώ το 2007.

Σε επίπεδο επιχειρηματικών ομίλων, το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί ένας όμιλος εταιρειών στην κατάταξη των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων το 2014 διαμορφώθηκε σε 2,53 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με το όριο των 2,71 εκατ. ευρώ της περυσινής έκδοσης.

Όσον αφορά στη σύνθεση της ομάδας των 500 πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών (βάσει κερδών EBITDA του έτους 2014), σημειώνεται ότι 112 εταιρείες της περυσινής κατάταξης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, επισημαίνεται ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2014, μόνο 62 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χ.Α.

Συγκρίνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιρειών της κατάταξης του 2014 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων εταιρειών το 2013, προκύπτει ξεκάθαρα εικόνα βελτίωσης με κύρια χαρακτηριστικά τα εξής:

– Μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας. Τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 18,3%, ενώ τα συνολικά προ φόρου κέρδη τους διευρύνθηκαν με ακόμη εντονότερο ρυθμό (27,5%) σε σχέση με τις περσινές τους επιδόσεις.

– Με βάση τα κέρδη προ φόρου (2014), από τις 500 εταιρείες η μεγάλη πλειοψηφία, το 84,4%, ήταν κερδοφόρες ενώ οι λοιπές ήταν ζημιογόνες.

– Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε το 2014 μικρή μόνο αύξηση.

– Τέλος, οι 500 εταιρείες της κατάταξης εμφάνισαν αξιόλογη αύξηση και στο επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων τους το 2014.

Τονίζεται ότι η κερδοφορία των εταιρειών της κατάταξης είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, στις οποίες τα συνολικά κέρδη EBITDA «συμπιέστηκαν» σε 3,9 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το τελικό τους καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο και το 2014.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu