Η δεύτερη (Silicon Valley Bank ) και τρίτη (Signature Bank) μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία όλων των εποχών στις ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζονται από τις αγορές ως αμερικανικό φαινόμενο. Αν και πρόκειται για δύο περιφερειακές τράπεζες, που εξυπηρετούσαν πολύ συγκεριμένους κλάδους- τεχνολογικές startups και αγορά κρυπτονομισμάτων αντίστοιχα), η πτώση τους έχει δώσει την αίσθηση ότι κάτι έχει «σπάσει» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και ο πόνος από το κάταγμα αυτό μοιράζεται στις τραπεζικές μετοχές ανά τον πλανήτη.
Οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων είναι σαρωτικές και δεν σταμάτησαν ούτε μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καλύψει το σύνολο των καταθέσεων των δύο τραπεζών ή της Federal Reserve να ανοίξει νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για τράπεζες. Οι μετοχές τραπεζών σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ δέχθηκαν χθες ανηλεές σφυροκόπημα, ύστερα από μεγάλες απώλειες την περασμένη Παρασκευή. Και το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε σήμερα. Στις αγορές της Ασίας – Ειρηνικού το κλίμα είναι βαρύ.
Οι ασιατικές τράπεζες μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο δείκτης MSCI Αsic Pacifc Financials υποχωρεί 2,7% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. βλέπει τη μετοχή της να κάνει βουτιά έως και 8,3% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, η Hana Financial Group υποχωρεί 4,7% στη Σεούλ και η ANZ Group καταγράφει πτώση 2,8% στο Σίντνεϊ.
Οι περιφερειακές των ΗΠΑ σε ελεύθερη πτώση
Το βράδυ της Δευτέρας η αιμορραγία στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ήταν ακατάσχετη. Ο δείκτης KBW Regional Banking Index έκανε βουτιά 7,7%. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο του 2020, όταν ήμασταν ακόμη στο απόγειο της πανδημίας. Εκ των μεγάλων θυμάτων η First Republic, που έχει χάσει το 73% της χρηματιστηριακής αξίας της μέσα σε 3 ημέρες.
Αιμορραγία και στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη η εικόνα εξίσου ζοφερή. Η Credit Suisse είδε τη μετοχή της να υποχωρεί χθες έως και 15% σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα cds της (κόστος ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμής στα ομόλογά της) εκτινάχθηκαν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ.
Η αθροιστική αξία των τραπεζών στους δείκτες MSCI World Financials Index και MSCI EM Financials Index έχει συρρικνωθεί κατά 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή.
Να σημειωθεί ότι κανείς δεν βλέπει έκθεση των ευρωπαϊκών ή των ασιατικών τραπεζών στην SVB. Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι πως από τη στιγμή που είχαμε τα πρώτα θύματα από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (και την αιμορραγία των κρατικών ομολόγων), η «σφαγή» θα έχει ίσως και συνέχεια.
Κυριολεκτικό bank run…
Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να καταστεί η Silicon Valley Bank ο μεγαλύτερος, με διαφορά, πιστωτής των τεχνολογικών startups των ΗΠΑ. Αντιθέτως χρειάστηκε μόλις 36 ώρες για να δει πολλές από αυτές να τις γυρίζουν στην πλάτη και 12 ακόμη για να αποφασίσουν οι ρυθμιστικές αρχές να της βάλουν «λουκέτο» – στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία όλων των εποχών για την αμερικανική αγορά.
Ο όρος “bank run” δεν έχει ακριβή απόδοση στα ελληνικά. Αναφέρεται ουσιαστικά στον πανικό με τον οποίο τρέχουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από μία τράπεζα οι πελάτες της. Όταν τον ακούει κανείς φέρνει στον νου εικόνες από άλλες δεκαετίες με ουρές έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Και όταν οι πελάτες σου είναι τεχνολογικές startups, τότε τα πάντα γίνονται μέσα σε λίγες ώρες με «όπλο» το κινητό.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν κατέρρευσε η Washington Mutual οι πελάτες της απέσυραν 16,7 δισ. δολάρια σε διάστημα… 10 ημερών. Πρόκειται για ρυθμούς χελώνας, αν τους συγκρίνουμε με την περίπτωση της SVB. Ο Μαξ Τσο, συνιδρυτής της startup Coverage Cat, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα όσα έγιναν την περασμένη Πέμπτη, στη Wall Street Journal. Είχε μόλις προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Bozeman και επιβιβάστηκε στο λεωφορείο για την ωριαία διαδρομή προς ένα θέρετρο, στο οποίο συχνάζουν startuppers, στο Big Sky.
Με του έκατσε στη θέση του, παρατήρησε ότι οι συνεπιβάτες του χτυπούσαν μανιωδώς τα τηλέφωνά τους. Ρώτησε τι συμβαίνει και αντιληφήθηκε ότι όλοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τα χρήματά τους εκτός SVB, σε λογαριασμούς άλλους τραπεζών. Το bank run είχε αρχίσει. Η Silicon Valley είχε μόλις γυρίσει την πλάτη της στη μεγαλύτερη τράπεζά της.
Αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά με το 2008. Ο ένοχος για τον πανικό δεν ήταν το είδος των εξωτικών παραγώγων και του υπερβολικού ρίσκου, που καταδίκασαν τότε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο. . Μάλλον, ήταν μια αναντιστοιχία μεταξύ καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και κυρίως το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των θεωρητικά ασφαλών αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που όμως είδαν τις τιμές τους να καταποντίζονται καθώς η Fed προχωρούσε στις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.
Αυτό που δεν υπολόγισε ίσως η Silicon Valley ήταν ότι η κατάρρευση της SVB θα απειλούσε και την ίδια. Έως ότου ανακοινωθεί τελικά η κρατική παρέμβαση και η ασφάλιση όλων των καταθέσεων, εκατοντάδες νεουφείς επιχειρήσεις δεν γνώριζαν αν θα έχουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Στο 2,8% η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο – Αυξημένες 3,5% οι καταναλωτικές δαπάνες
- Πηγές υπ. Άμυνας για Γκιουλέρ: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής μας κυριαρχίας
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,42% στα 1,0530 δολάρια
- Βουλή – Γεωργιάδης σε Πολάκη: «Κάνεις πρόβα τζενεράλε συναρχηγού»
- Κικίλιας: Χρειάζεται ψυχραιμία και οργάνωση για πιθανή κακοκαιρία
- Εκλογές ΕΒΕΑ: 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου
- Στα ύψη ο καφές: Υψηλό 47ετίας στα 3,158 δολάρια η λίβρα για την ποικιλία Arabica
- Τράπεζα Χανίων: Δωρεά 60 υπολογιστών στα σχολεία της Κρήτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις