Επιχειρήσεις

Siemens: Αναλαμβάνει την κατασκευή σταθμών μετατροπής στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Στα τέλη του 2024 θα προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης με τον ΑΔΜΗΕ

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τις εργασίες κατασκευής για το πρώτο μέρος να αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι της διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος αποτελεί το ώριμο σκέλος του έργου που θα προχωρήσει άμεσα προς υλοποίηση, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι από την Κύπρο ως το Ισραήλ βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, περί τα τέλη του 2024 θα προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης με την Siemens, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή των δύο σταθμών μετατροπής που χρειάζεται να κατασκευαστούν σε Κύπρο και Κρήτη για τις ανάγκες της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Αυτή την στιγμή, όπως υπογράμμισε, έχει υπογραφεί σύμβαση μελέτης με την ίδια εταιρεία για την πραγματοποίηση των αναγκαίων προκαταρκτικών μελετών προτού προχωρήσει η φάση της κατασκευής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Μανουσάκης τόνισε σε αντιστοιχία με την εμπειρία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, ότι από την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης και την υπογραφή των συμβολαίων με την κατασκευάστρια εταιρεία μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 4-5 ετών, επομένως το 2029.

Όσον αφορά την διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ που αφορά το δεύτερο σκέλος του έργου, γνωστό και ως «Great Sea Interconnector», βρίσκεται σε τροχιά ωρίμανσης. Ως προς τα επόμενα βήματα, θα πρέπει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών προκειμένου το έργο να θεωρηθεί βιώσιμο, δεδομένου ότι θα έχει εξασφαλίσει με σχετική απόφαση το έσοδό του.

Με ανάλογο θετικό πρόσημο διεξάγονται οι συζητήσεις για την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής Great Sea Interconnector με τις πιθανότητες να «γέρνουν» υπέρ μιας ευτυχούς κατάληξης.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Παπαναστασίου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει παραλάβει ένα draft της μελέτης που διεξήγαγε ανεξάρτητος οίκος με θέμα την βιωσιμότητα του έργου, όπου τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν» την επιλογή εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

Σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα προκειμένου να πάρουμε την τελική επενδυτική απόφαση, πράγμα που θα γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και όχι τέλη Δεκεμβρίου που λέγαμε, καθώς υπήρξε καθυστέρηση με την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης μελέτης».

Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης προβλέπει την ίδρυση μιας νέας εταιρείας ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα εξαγοράσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Great Sea Interconnector και με την προοπτική, ασχέτως άλλων συμμετοχών, οι δύο εταιρείες – ελληνική και κυπριακή πλευρά – να διατηρούν αθροιστικά την πλειοψηφία των μετοχών. Η κυπριακή συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu