Διεθνή

Σι Τζινπίνγκ : Θα κάνουμε τον κινεζικό στρατό ένα «μεγάλο σιδερένιο τείχος»

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την ασφάλεια της Κίνας και να οικοδομήσει τον στρατό ως ένα «μεγάλο σιδερένιο τείχος» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας καθώς οι σχέσεις με τη Δύση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου τη Δευτέρα στους σχεδόν 3.000 αντιπροσώπους του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου έγινε στο τέλος της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου της χώρας, κατά την οποία ο Σι εξασφάλισε την πρωτοφανή τρίτη θητεία ως πρόεδρος και διόρισε έναν στενό σύμμαχό του ως νούμερο δύο.

Αφού ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για την ομόφωνη επανεκλογή του την περασμένη εβδομάδα, ο Σι είπε ότι θα «χτίσει τον στρατό σαν ένα μεγάλο τείχος από σίδερο που προστατεύει αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα».

Δεσμεύτηκε επίσης να παντρέψει καλύτερα την «ανάπτυξη και την ασφάλεια», δηλώνοντας ότι «η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης και η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για την ευημερία».

Η εστίαση του Σι στην ασφάλεια έρχεται καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να περιορίσει τα συμφέροντα του Πεκίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αντίπαλες υπερδυνάμεις σε «σύγκρουση και αντιπαράθεση».

Οι εντάσεις σχετικά με τη διεκδίκηση της κυριαρχίας του Πεκίνου στην Ταϊβάν, την οποία το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν κυβέρνησε ποτέ αλλά απείλησε να υποτάξει με τη βία, συνέχισαν επίσης να αυξάνονται. Ο Σι είπε τη Δευτέρα ότι θα εργαστεί για να επιλύσει το «θέμα της Ταϊβάν», αλλά είπε ότι «αντιτίθεται αποφασιστικά στην εξωτερική παρέμβαση και στις δραστηριότητες των αυτονομιστών της Ταϊβάν».

Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Λι Γκιάνγκ, ο νούμερο δύο του Πεκίνου, έδωσε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ ήταν στενά συνυφασμένες οικονομικά προς όφελος και των δύο πλευρών.

«Κάποιοι σαλπίζουν την ιδέα της αποσύνδεσης με την Κίνα… αλλά αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από αυτή την εκστρατεία», είπε ο Λι τη Δευτέρα. «Η περικύκλωση και η καταστολή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu