Ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Πεκίνο
Οι τελωνειακοί δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών, βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική τάξη, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Σι έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.
Ο Σι σημείωσε παρουσία του Αλίεφ ότι οι τελωνειακοί δασμοί “βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομική τάξη”, σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.
🇨🇳🇦🇿Chinese President Xi Jinping held talks with Azerbaijani President Ilham Aliyev in Beijing on Wednesday.
The two leaders announced the establishment of a comprehensive strategic partnership between the two countries. pic.twitter.com/RUuOHedtYF
— 鳳凰資訊 PhoenixTV News (@PhoenixTV_News) April 23, 2025
Κατά τη συνάντησή τους, ο Σι σημείωσε επίσης ότι η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος και την υλοποίηση με την αζέρικη πλευρά μιας «σε βάθος» συνεργασίας για την επιβολή του νόμου και για την ασφάλεια.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την αζέρικη πλευρά για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του (…) και τη διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοσύνης», μετέδωσε το Xinhua.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν «την εγκαθίδρυση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν». Κατά τη συνάντησή τους υπεγράφησαν 20 έγγραφα συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος της Κίνας σε τομείς όπως η νομική και η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, τα πνευματικά δικαιώματα και η αεροδιαστημική.
Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με το Ιράν, τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την πρωτοβουλία αυτή της Κίνας, η οποία εγκαινιάστηκε το 2013 από τον Σι ως ένας τρόπος για να επεκτείνει την γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της Κίνας μέσω μιας παγκόσμιας ώθησης της ανάπτυξης υποδομών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λονδίνο: Υποβαθμίστηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία στο Λονδίνο
- Eurostat: Οριακή αύξηση 0,2% στην κατασκευαστική παραγωγή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο
- ΕΕ: Βαριά πρόστιμα σε Apple και Meta για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Γ. Μανιάτη: Δεσμεύεται να θεσπίσει στρατηγικές για τη θέρμανση και την ψύξη
- Τουρκία: Δύο σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη 6,2 και 5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Τα πρώτα βίντεο
- Ευρωζώνη: Αυξήθηκε στα 24 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα τον Φεβρουάριο – Στο +6,2% οι εξαγωγές
- SAP: Αλμα 58% στα κέρδη α’ τριμήνου στα 2,5 δισ. ευρώ
- ΟΔΔΗΧ: Στο 1,9% το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις