Διεθνή

Σι Τζινπίνγκ: Η επιμονή στα αυστηρά μέτρα θα νικήσει την πανδημία – Οικονομική τριγμοί από το lockdown στη Σανγκάη

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της covid», καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή.

Λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η Κίνα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε lockdown, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω απ’ όλα, τη ζωή πάνω απ’ όλα (…) Πρέπει να επιμείνουμε στην επιστημονική ακρίβεια, στη δυναμική της μηδενικής covid», επεσήμανε ο Σι στη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί Χαϊνάν, στη νότια Κίνα, σήμερα.

«Η τρέχουσα πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Η επιμονή σημαίνει νίκη», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019 στην κινεζική πόλη Γουχάν. Το lockdown που επιβλήθηκε εκεί στις αρχές του 2020 αποτέλεσε προάγγελο της πολιτικής που ακολούθησε στη συνέχεια το Πεκίνο χάρη στην οποία περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία του ιού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όμως στις αρχές του 2022 εστίες του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τώρα επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος της επιδημίας είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σαγκάη, με αποτέλεσμα να έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown στην πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Οι αρχές της Σαγκάης ανακοίνωσαν σήμερα νέα αύξηση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, 25.146, έναντι 25.141 χθες. Οι συμπτωματικές μολύνσεις επίσης αυξήθηκαν, φτάνοντας τις 2.573 από 1.189 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Το Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) δημοσίευσε χθες στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νέες οδηγίες για καραντίνα των ασθενών στο σπίτι, εγείροντας ελπίδες για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων.

Βάσει των υφιστάμενων κανόνων στην Κίνα ακόμη και όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους για τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε αυτά.

Η οδηγία του CDC για καραντίνα στο σπίτι, σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, με μάσκα, αντισηπτικό και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, δημιούργησε την ελπίδα ότι θα χαλαρώσουν οι κανόνες που θέλουν τους ασθενείς να μεταβαίνουν σε κρατικά κέντρα καραντίνας.

Άλλα όταν ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ρώτησε αν θα μπορούσε να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, το CDC τον παρέπεμψε στην παλιά οδηγία.

Εξάλλου ούτε οι αρχές της Σαγκάης άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει αλλαγή στρατηγικής στη σημερινή τους ενημέρωση.

Απειλεί την παγκόσμια οικονομία το lockdown στη Σανγκάη

Είναι ένα από τα πιο σκληρά lockdown σε ολόκληρη την πανδημία. Και θα επηρεάσει τις οικονομίες της Κίνας και όλου του κόσμου. Έρχεται μάλιστα σε μια εποχή που, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλοί μολύνονται για τρίτη ή και τέταρτη φορά, σχεδόν αγνοώντας το όλο θέμα. Υπάρχει επομένως ο κίνδυνος, γράφουν οι Financial Times, να μη γίνουν αντιληπτές οι σημαντικές συνέπειες αυτού που διαδραματίζεται στη Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας.

Τρεις πυλώνες οικονομικών επιπτώσεων ξεχωρίζουν: στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ανάπτυξη της ίδιας της Κίνας και στην εσωτερική συζήτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ένα από τα μεγαλύτερα πληθωριστικά σοκ που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία στις πρώτες ημέρες της πανδημίας ήταν η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκε από καθυστερήσεις στη ναυτιλία. Η Σαγκάη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο. Αν και τα τερματικά της λειτουργούν μέσα σε “φούσκα” και το προσωπικό δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, εντούτοις καταγράφονται προβλήματα στην επιμελητεία και τα πλοία έχουν αρχίσει να σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν.

Τα εργοστάσια σε όλη την Ασία θα πρέπει να περιμένουν για εξαρτήματα. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα νιώσουν τη διαταραχή με καθυστέρηση ορισμένων εβδομάδων ή μηνών. Αυτό θα εκδηλωθεί ως πληθωριστικό σοκ, σε μια συγκυρία που οι δυτικές οικονομίες έχουν τόσα ακόμη να αντιμετωπίσουν: από το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τις αναταράξεις στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία.

Ο αντίκτυπος αναμένεται λιγότερο έντονος απ’ ό,τι το 2020 ή το 2021, επειδή οι νέες καθυστερήσεις θα εμφανιστούν αφού θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα από τις ελλείψεις που προηγήθηκαν, ωστόσο αν μη τι άλλο θα προσθέσει αβεβαιότητα σ’ ένα ήδη μπερδεμένο περιβάλλον για τις ήδη ταλαιπωρημένες κεντρικές τράπεζες.

Το lockdown έχει φυσικά κλιμακούμενες επιπτώσεις και στην κινεζική ανάπτυξη. Σύμφωνα με κινεζική έρευνα, η κυκλοφορία φορτηγών μειώνεται κατά περίπου 60% όταν μια πόλη μπαίνει σε πλήρη καραντίνα και εκτιμάται ότι ένα lockdown ενός μήνα στη Σαγκάη -περίπου όπως τώρα δηλαδή- θα κόστιζε 4% του εθνικού εισοδήματος για τον εν λόγω μήνα. Αυτό από μόνο του είναι ήδη αρκετό για να έχει ουσιαστική επίδραση στην ετήσια ανάπτυξη.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Κινέζοι πολιτικοί. Μια απάντηση θα ήταν ότι η Κίνα πρέπει να τερματίσει τη στρατηγική της για μηδενικά κρούσματα και να ζήσει με τον ιό. Οι 87 από τις 100 πιο παραγωγικές πόλεις της Κίνας έχουν ήδη επιβάλει κάποιο βαθμό καραντίνας, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Gavekal. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, και με δεδομένη της μολυσματικότητα της παραλλαγή Όμικρον, αυτό θα σήμαινε συχνά lockdown σε ολόκληρη την Κίνα για το υπόλοιπο έτος.

Η καλύτερη πολιτική επιλογή για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που το φθινόπωρο στοχεύει να εξασφαλίσει τρίτη θητεία, είναι ίσως μια σκληρή γραμμή για τα lockdown, γράφουν οι Financial Times. Η καλύτερη επιλογή για την κινεζική οικονομία, όμως, είναι η μεγιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ίσως με τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια mRNA, και ακολούθως η αναθεώρηση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων. 

Το δίλημμα “πολιτική ή ανάπτυξη;” θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία για την υπόλοιπη χρονιά. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu