Διεθνή

Σι στον Μπάιντεν: Όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί. Οι ΗΠΑ να τηρούν τα λόγια τους – Πάνω από δύο ώρες η επικοινωνία των δυο ηγετών

Εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας αλλά και υπό το βάρος ενός χαώδους σκηνικού σε όλα τα επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομόλογου του, Σι Τζιπίνγκ. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει πως η συνομιλία διήρκησε πάνω από δύο ώρες. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν, ο κινέζος πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ για το ζήτημα της Ταιβάν, λέγοντας μάλιστα στον Μπάιντεν: «Όποιος παίζει με τη φωτιά θα… καεί και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρούν τον λόγο τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της Ταιβάν αλλά και στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στη χώρα.

Η κλήση ξεκίνησε στις 8:33 π.μ. ώρα Αμερικής και έληξε στις 10:50 π.μ., σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Επικοινωνία Τζο Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ - Epiloges

Οι στόχοι του «κοιμισμένου Τζο»

Η επαφή πραγματοποιήθηκε καθώς ο Μπάιντεν στοχεύει να βρει νέους τρόπους για να συνεργαστεί με την παγκόσμια δύναμη, καθώς και στρατηγικές για τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας σε όλο τον κόσμο. 

Οι διαφορετικές προοπτικές για την υγεία, την οικονομική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν προκαλέσει τριγμούς εδώ και καιρό στη σχέση των δυο χωρών – με την άρνηση της Κίνας να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να προσθέτει περαιτέρω ένταση.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν εις βάθους επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε στην ιστοσελίδα της η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.

Η ένταση λόγω Ταιβάν

Το τελευταίο σημείο διαμάχης ήταν η πιθανή επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Νάνσυ Πελόζι στην Ταιβάν, το νησί που αυτοκυβερνάται δημοκρατικά και λαμβάνει άτυπη αμυντική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της. 

Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα θεωρούσε ένα τέτοιο ταξίδι ως πρόκληση, μια απειλή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λαμβάνουν με αυξημένη σοβαρότητα υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα της Κίνας, σίγουρα θα αντιμετωπιστούν με δυναμικές απαντήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ζιάο Λιγιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. «Όλες οι επακόλουθες συνέπειες θα βαρύνουν τις ΗΠΑ»

Επίσημη ανακοίνωση για την επικοινωνία των 2 ισχυρών ανδρών αναμενόταν αργότερα.

Η 5η επικοινωνία Κίνας – ΗΠΑ 

Πάντως πρόκειται για την 5η συνομιλία Μπάιντεν – Σι από τότε που ανέλαβε τη θητεία ενώ, οι δύο μίλησαν για τελευταία φορά τον Μάρτιο, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις στον κόσμο σήμερα, με προεκτάσεις πολύ πέρα ​​από τις δύο επιμέρους χώρες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της Πενταγώνου.

Η συζήτηση έρχεται καθώς ο Μπάιντεν κινήθηκε για να μετατοπίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την κινεζική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης της νομοθεσίας από τη Γερουσία την Τετάρτη για την ενθάρρυνση των εταιρειών ημιαγωγών να κατασκευάσουν περισσότερα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θέλει να καθοδηγήσει τις παγκόσμιες δημοκρατίες για να υποστηρίξει επενδύσεις υποδομής σε χαμηλές και μεσαίες -τα εισοδηματικά κράτη ως εναλλακτική λύση στην κινεζική «Πρωτοβουλία Belt and Road», η οποία στοχεύει να ενισχύσει το εμπόριο της Κίνας με άλλες παγκόσμιες αγορές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu