Διεθνή

Σι σε Μπάιντεν: Η αντιπαράθεση δεν συμφέρει κανένα – Η «γραμμή» Πεκίνου και «απειλή» Ουάσινγκτον

Ο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, υποστηρίζει το Πεκίνο στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Κατά τις συγκεκριμένες πηγές ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν στοχεύει να αλλάξει το σύστημα της Κίνας καθώς και ότι η αναζωογόνηση των συμμαχιών των ΗΠΑ δεν έχουν σαν στόχο την Κίνα. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει μια σύγκρουση με την Κίνα.

Το Πεκίνο σημειώνει ότι σύμφωνα με την τοποθέτηση του Μπάιντεν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να έχουν ειλικρινή διάλογο και στενότερη συνεργασία με την Κίνα, να παραμείνουν προσηλωμένες στην πολιτική της «μίας Κίνας» και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό και τις διαφωνίες ώστε να εξασφαλίσουν τη σταθερή ανάπτυξη της σχέσης. 

Ο Πρόεδρος Σι, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στο ότι ο κόσμος δεν είναι ούτε ήρεμος, ούτε σταθερός. Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει όχι μόνο να καθοδηγήσουν τις σχέσεις τους προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και να επωμιστούν το μερίδιό τους αναφορικά με την εργασία για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία.

Ο Πρόεδρος Σι υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμμερίζονται την άποψη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά και να αποφεύγουν την αντιπαράθεση και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αυξήσουν την επικοινωνία και τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Κατά το Πεκίνο, ο Σι επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, να αλλάξουν το σύστημα της χώρας ή να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες εναντίον της Κίνας και ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ούτε σκοπεύουν να επιδιώξουν σύγκρουση με το Πεκίνο.

«Παίρνω αυτές τις παρατηρήσεις πολύ σοβαρά», είπε ο πρόεδρος Σι.

Ο Πρόεδρος Σι υποστήριξε ότι ορισμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν στείλει λάθος μήνυμα στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Η λάθος διαχείριση του ζητήματος της Ταϊβάν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους διμερείς δεσμούς. Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν τη δέουσα προσοχή σε αυτό το θέμα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να έχουν διάλογο με τη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν την ουσία της κρίσης στην Ουκρανία και να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας, επεσήμανε η κινεζική πλευρά.

Η κινέζικη κυβέρνηση τάχθηκε εκ νέο κατά των κυρώσεων. Οι σαρωτικές και αδιάκριτες κυρώσεις θα κάνουν ανθρώπους να υποφέρουν. Εάν κλιμακωθούν περαιτέρω, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, τη χρηματοδότηση, την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, ακρωτηριάζοντας την ήδη μαραζωμένη παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας αμετάκλητες απώλειες.

Τέλος επισημάνθηκε ότι η λύση που θα έχει διάρκεια είναι οι μεγάλες χώρες να σέβονται η μία την άλλη, να απορρίπτουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να απόσχουν από μπλοκ αντιπαράθεσης και να οικοδομήσουν βήμα προς βήμα μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας για την περιοχή και τον κόσμο. 

Τέλος, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν ότι η βιντεοκλήση είναι εποικοδομητική.

Την επιμονή των ΗΠΑ σε διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν στον κινέζο ομόλογό του ενώ τόνισε ότι η κινεζική υλική υποστήριξη στη Ρωσία θα έχει συνέπειες.   

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Σι Τζινπινγκ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων σχετικά με την κρίση. Παρουσίασε λεπτομερώς τις προσπάθειές των ΗΠΑ για την πρόληψη και, στη συνέχεια, την αντίδραση στην εισβολή, μεταξύ άλλων με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Περιέγραψε τις συνέπειες εάν η Κίνα παρέχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς διεξάγει βάναυσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη την υποστήριξή του σε διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας ενώ ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo. Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στις ομάδες τους να δώσουν συνέχεια στη σημερινή συνομιλία την κρίσιμη περίοδο που έρχεται.

 

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu