Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 - Αθήνα: 23,16 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Coca-Cola στην Ελλάδα: Αποκατέστησε 7.715 στρέμματα δάσους σε Βαρυμπόμπη – Τατόι


  • 12 Μαϊ 2022
  • στην κατηγορία SHOWCASE
Σχόλια

Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε έκταση 7.715 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου ολοκλήρωσε η Coca – Cola στην Ελλάδα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως εξηγείται στο παρακάτω βίντεο τα έργα ήταν απολύτως απαραίτητα για να μπορέσει να προχωρήσει η φυσική αναδάσωση της περιοχής. Σε αυτό ο Ευάγγελος Γκουντούφας, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος εξηγεί ότι «έπρεπε να οριστούν ιδιωτικές εταιρείες ως ανάδοχοι αποκατάστασης ώστε να συμβάλουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα έργα αυτά».

«Η φύση των έργων είναι η αντιδιαβρωτική-αντιπλημμυρική προστασία. Προτάσσω το αντιδιαβρωτική γιατί αυτός είναι ο κύριος σκοπός, επειδή μια από τις άμεσες και δυσμενείς συνέπειες της πυρκαγιάς είναι η διάβρωση του εδάφους», συμπληρώνει η Ιωάννα Βέρδη, Αν. Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής.

«Πρώτο σκέλος ήταν η δημιουργία κορμοδεμάτων», δηλώνει ο Νίκος Χλύκας, δασολόγος και υπεύθυνος επίβλεψης του έργου. «Στοχεύει να κρατήσει το έδαφος».

«Το δεύτερο είναι τα κλαδοπλέγματα και το τρίτο η δημιουργία ξυλοφραγμάτων», συμπληρώνει.

Άξιο λόγου ότι όλη η δράση ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις μήνες. Η περιοχή πριν τις πυρκαγιές ήταν μια όαση πρασίνου. Ο στόχος όλης της προσπάθειας είναι η γρήγορη αποκατάσταση του τοπίου ώστε να επιστρέψει στην κοινωνία των πολιτών. «Η κλιματική κρίση είναι το παρόν. Δεν θέλουμε να είναι το μέλλον. Η απάντηση είναι η δράση», εξηγείται χαρακτηριστικά.

Το έργο αποκατάστασης, δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που ως Ανάδοχος είχε αναλάβει η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas), είναι το μεγαλύτερης έκτασης έργο που υλοποιήθηκε στον νομό Αττικής.

H πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πρόσφατα τα έργα παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνου Αραβώση, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς.

Κατά την παράδοση του έργου ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Coca-Cola στην Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στήριξε με ενθουσιασμό τον θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης. H συνεισφορά της στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύτιμη. Συνολικά, η Coca-Cola έχει χρηματοδοτήσει με 1,8 εκατ. ευρώ αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι, σε έκταση 7.715 χιλιάδων στρεμμάτων. Σήμερα, τα έργα αυτά, που ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλλουν στην αναγέννηση του φυσικού μας πλούτου».

Η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Ανάδοχος παραδίδουμε αυτό το έργο που συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τον Αύγουστο του 2021. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλίσουμε την άμεση προστασία και αποκατάσταση της περιοχής. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα συμβάλλουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

Η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα σημείωσε: «Η σημερινή παράδοση αυτού του έργου μας δίνει χαρά που ως εταιρεία συμβάλλουμε κι εμείς στην έμπρακτη αποκατάσταση ενός βασικού πνεύμονα πρασίνου για την Αττική. Με οδηγό τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις με θετικό αντίκτυπο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να αποτελούμε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ώστε, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, όλοι μαζί να κάνουμε πράξη ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

(Στην φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Αραβώσης - Γενικός Γραμματέας Δασών, η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς - Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας)

 

Σχόλια: