Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Στήριξη για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

 

_x000D_

Πλήθος κόσμου από τον επιχειρηματικό αλλά και τον πολιτικό χώρο, έδωσε το παρών στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015.

Την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός της Ελλάδας με τους δανειστές για να αποφευχθεί πιθανό ατύχημα τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, από το βήμα της εκδήλωσης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και άλλων κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των κομμάτων, καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ακόμη ότι : «Θα στηρίξουμε τη συμφωνία που θα δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη. Θέλουμε μια Ελλάδα δυναμικό κέντρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με στέρεους θεσμούς, ελκυστικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, που προάγει τις εξαγωγές, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την παραγωγή και τις ποιοτικές υπηρεσίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη γνώση, τη συνοχή, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου»

Κατά την διάρκεια της εν λόγω εκδήλωσης κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους η οποία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) κ. Ulrich Grillo μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπισε το δημοσιονομικό της πρόβλημα, υπογράμμισε δε ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι η απόλυτη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, το Δημόσιο και το φορολογικό σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και θα ήταν πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει καθώς δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.

«Είναι εύκολο να χαϊδεύουμε αυτά και να λέμε ότι αύριο θα έρθουν επενδύσεις. Δεν το πιστεύω», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Jose Vincente Gonzalel. «Όλοι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ. Πρέπει όμως η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Δεν αρκεί να πηγαίνει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει», πρόσθεσε.

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι διανύουμε μια κρίσιμη φάση. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση μελών του ΣΕΒ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα και ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Κάνοντας λόγο για την ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το κυριότερο πρόβλημα αφορά τη λειτουργία και της δομές της δημόσιας διοίκησης.  Επιπλέον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευέλικτου μηχανισμού, μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Όπως τόνισε βασικό χαρακτηριστικό του μηχανισμού αυτού θα αποτελεί η συγκέντρωση και εκμετάλλευση των διαθεσίμων του δημοσίου. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε και για άλλες πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για χρηματοδότηση επενδύσεων, όπως η συνεργασία του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.

_x000D_

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε στην ομιλία του ότι για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτούνται οι δύο πλευρές, η δική μας και των δανειστών, να προβούν στην εξής, αμοιβαία, συνειδητοποίηση: Εμείς πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την Βόρεια Ευρώπη και οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι να τεθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης.

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu