Επιχειρήσεις

Σερβία: Oι ευκαιρίες για τα ελληνικά logistics και τρόφιμα-Ποιά ονόματα ενισχύουν την παρουσία τους

Το 2024, η ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω και να φτάσει το 3,5%

Ως πεδίο δόξης λαμπρόν εμφανίζεται η Σερβία για συγκεκριμένους κλάδους ελληνικών επιχειρήσεων όπως τα Logistics και τα τρόφιμα, κυρίως λόγω της κοντινής απόστασης με τη χώρα μας που επιτρέπει σύντομες μεταφορές ακόμα και σε ευαίσθητα προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες, εκπρόσωποι 21 επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, κυρίως από τους κλάδους τροφίμων και ποτών, κατασκευών/δομικών υλικών, ενέργειας και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, μεταφορών, γεωργικών λιπασμάτων, ακινήτων και βιομηχανίας πετρελαίου έδωσαν το παρών σε επιχειρηματική αποστολή, με στόχο την ανταλλαγή ενημέρωσης και πιθανών συμφωνιών.

Ανάπτυξη 3,5% για τη Σερβία

Σημειώνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας επιταχύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, φέρνοντας αύξηση 2,5% στο ΑΕΠ της.

Το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω και να φτάσει το 3,5%. Στα θετικά χαρακτηριστικά της σερβικής οικονομίας περιλαμβάνονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν ραγδαία αυξηθεί, το χαμηλό εργασιακό κόστος, οι εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, η εγγύτητα σε διάφορες σημαντικές αγορές, η μακροοικονομική της σταθερότητας και η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Δεδομένου ότι η Σερβία δεν παράγει μεγάλο αριθμό βασικών προϊόντων, παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε σημαντικούς εξαγωγικούς ελληνικούς κλάδους όπως μεταξύ άλλων οι κατασκευές/δομικά υλικά, η αγορά ακινήτων, η ενέργεια/ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, η ανακύκλωση/διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων/αρδευτικών συστημάτων, οι μεταφορές/logistics, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τομέας υγείας/ιατρο-φαρμακευτικά προϊόντα/εξοπλισμός, ο ξενοδοχειακός τομέας/τουριστικές υπηρεσίες και ο τομέας ορυκτού πλούτου.

Κατά όσα αναφέρουν οικονομικοί φορείς, σε αυτό το σημείο, το ρόλο του προμηθευτή μπορούν να παίξουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες παίζουν και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα σε ξένους επενδυτές. Τόσο, δε, η Ελλάδα, όσο και η Σερβία, τα τελευταία χρόνια σημειώνουν πρόοδο στο πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας με κύριο συστατικό στοιχείο το υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό.

Aπό Motor Oil μέχρι Makios

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες ελληνικές επιχειρήσεις: AGRICOLA, AGROHELLAS S.A., AGROVIM S.A., ALMI S.A., ΑRKAS LOGISTICS, C2h ENVIRONMENTAL ENGINEERING, CORAL S.A. (MOTOR OIL GROUP), CYTOP S.A. (MOTOR OIL GROUP), DEVISE ENGINEERING S.A., ELVIAL S.A., EMEK S.A., KRONOS S.A., MAKIOS LOGISTICS S.A. (ORBIT STREEM GROUP), MIG HOLDINGS S.A. κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κ. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ «το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας με τη Σερβία ήταν πάντα πλεονασματικό και ότι διαχρονικά το μερίδιο των αγροτικών προϊόντων & τροφίμων αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας. Η εγγύτητα και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu