Διεθνή

Σεντένο για μειώσεις επιτοκίων: Καλύτερα να ξεκινήσουν νωρίτερα από την ΕΚΤ παρά αργότερα

Ο πορτογάλος τραπεζίτης δήλωσε πως είναι διαθέσιμα «πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με βιώσιμο τρόπο» προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%»

Την άποψή του πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα, εξέφρασε ο Πορτογάλος τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Μάριο Σεντένο.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προτείνουν ότι πρέπει να περιμένουν τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, τα οποία θα τα έχουν τον Μάιο, για να δουν αν υπάρχουν δευτερογενείς συνέπειες του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Σεντένο θεωρεί ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιων επιπτώσεων μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης.

«Υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες. Το να εξαρτάται κάποιος από τα δεδομένα δεν σημαίνει να εξαρτάται από τους μισθούς… δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα στοιχεία για τους μισθούς Μαΐου για να πάρουμε μια ιδέα για την πορεία του πληθωρισμού», ανέφερε μιλώντας στο Reuters, εκτιμώντας πως είναι διαθέσιμα «πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με βιώσιμο τρόπο» προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

«Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά. Είμαι απόλυτα υπέρ των σταδιακών σεναρίων, γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικούς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας», υπογράμμισε, ελπίζοντας σε μια συνεχή, βιώσιμη περικοπή, και βλέποντας τις 25 μονάδες βάσης ως «καλή μείωση».

Παράλληλα, προειδοποίησε να μην κρατήσει η ΕΚΤ τα χαρτιά της κλειστά μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που «συνηθίζεται στα παιχνίδια αλλά όχι στη νομισματική πολιτική», και προειδοποίησε επίσης ότι πιθανές αποκλίσεις κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2% «τιμωρούνται όσο και οι αποκλίσεις πάνω από αυτόν». «Η ΕΚΤ πρέπει να είναι, από εκείνη τη στιγμή και μετά, πηγή τόνωσης για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, στη δημοσιονομική σταθερότητα

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu