Ελλάδα

ΣΕΚΛΑ: Μείωση των τιμών σε φρούτα και λαχανικά, τον Ιανουάριο 2025, σε σχέση με πέρυσι

Παράλληλα, ανεπαίσθητες χαρακτηρίζονται οι αυξήσεις σε όποια προϊόντα παρουσιάστηκαν

Οι καλές καιρικές συνθήκες και η αυξημένη παραγωγή βασικών φρούτων και λαχανικών από τους Έλληνες παραγωγούς, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων της Κεντρικής Αγοράς (ΟΚΑΑ), οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές τον Ιανουάριο του 2025 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΑΑ).

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Νίκος Καλόγρης: «Για όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι προμηθεύονται νωπά φρούτα και λαχανικά από όλα τα σημεία διανομής, όπως οι λαϊκές αγορές, οι κεντρικές αγορές, οι υπεραγορές και τα οπωροπωλεία, αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός η αποκλιμάκωση των τιμών.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι επικρατούσες τιμές υποχώρησαν λόγω της αφθονίας αγαθών αλλά και της προσαρμογής των αγροτών στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι καλές καιρικές συνθήκες και κατά την περίοδο της Σαρακοστής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, σε τιμές προσιτές».

Ο ίδιος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις του ΟΚΑΑ, μέσω του ανταγωνισμού και της ικανότητάς τους να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών και των αγροτών, θα συμβάλουν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές στο μέλλον, ώστε τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά να παραμείνουν βασικό στοιχείο στη διατροφή όλων των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΚΛΑ, και αφορούν στις 13 κατηγορίες φρούτων και στις 29 κατηγορίες νωπών λαχανικών που διακινούνται στην αγορά, οι τιμές των φρούτων έχουν μειωθεί έως και 0,20 ευρώ ανά κιλό σε όλες τις βασικές κατηγορίες, εκτός από τα μανταρίνια νόβα και οι τιμές των λαχανικών έχουν επίσης καταγράψει σημαντικές μειώσεις, έως και 0,50 ευρώ ανά κιλό, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης παραγωγής στα θερμοκήπια.

Μάλιστα σημειώνεται ότι, παρά τις αυξημένες εξαγωγές, οι Έλληνες παραγωγοί κατάφεραν να καλύψουν επαρκώς την εγχώρια ζήτηση.

Ειδικότερα, οι μέσες τιμές των παρακάτω φρούτων και λαχανικών έχουν υποχωρήσει ως εξής:

Μήλα Στάρκιν: από 1,10Euro/κιλό το 2024 σε 0,90Euro/κιλό

Μήλα Φούτζι: από 1,40Euro/κιλό το 2024 σε 1,20Euro/κιλό

Πορτοκάλια: από 0,60Euro/κιλό το 2024 σε 0,50Euro/κιλό

Λεμόνια: από 0,76Euro/κιλό το 2024 σε 0,64Euro/κιλό

Αχλάδια Κρυστάλια: από 1,40Euro/κιλό το 2024 σε 1,20Euro/κιλό

Τομάτες: από 1,35Euro/κιλό το 2024 σε 1,01Euro/κιλό

Κρεμμύδια ξερά: από 0,90Euro/κιλό το 2024 σε 0,50Euro/κιλό

Κουνουπίδια: από 1,33Euro/κιλό το 2024 σε 0,82Euro/κιλό

Σπανάκι: από 1,57Euro/κιλό το 2024 σε 1,34Euro/κιλό

Μπρόκολα: από 1,37Euro/κιλό το 2024 σε 1,19Euro/κιλό

Καρότα: από 0,73Euro/κιλό το 2024 σε 0,58Euro/κιλό

Ανεπαίσθητες χαρακτηρίζονται οι αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα. Συγκεκριμένα, παρόλο που οι περισσότερες τιμές έχουν μειωθεί, καταγράφηκαν ανεπαίσθητες αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, όπως:

Πατάτες εγχώριες: από 0,70Euro/κιλό το 2024 σε 0,72Euro/κιλό

Λάχανα: από 0,43Euro/κιλό το 2024 σε 0,47Euro/κιλό

Μαρούλια: από 0,39Euro/κιλό το 2024 σε 0,45Euro/κιλό

Σκόρδο/τεμάχιο: από 0,41Euro/κιλό το 2024 σε 0,45Euro/κιλό

Υπογραμμίζεται ότι αυξήσεις σημειώθηκαν σε 13 προϊόντα που είναι εκτός εποχής, όπως τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα αγγουράκια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu