Έντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε χθες στην περιοχή της Εύβοιας, με τους μετεωρολόγους να παρακολουθούν την εξέλιξή της και να σημειώνουν ότι αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είδαμε χθες τον κύριο σεισμό, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια περιοχή με χαμηλό σεισμικό ιστορικό.
Υπενθυμίζεται ότι τον «χορό» των Ρίχτερ άνοιξε χθες ο ισχυρός σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 6:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες. Ακολούθησε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, να κάνει λόγο για δεκάδες μετασεισμούς. Δύο από τις σεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν ήταν επίσης ισχυρές.
Συγκεκριμένα, ακολούθησε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, στις 07:23 π.μ., με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Μετά από ένα λεπτό, συγκεκριμένα στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.
Αργότερα, το βράδυ σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, με μεγάλη διάρκεια, σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών, σύμφωνα με Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.
Παρότι δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην Εύβοια, η σεισμική δραστηριότητα ήταν αρκετά επιφανειακή, ώστε να ταρακουνήσει και το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Σήμερα το πρωί σημειώθηκε επίσης σεισμός στην περιοχή της Κεφαλονιάς, για τον οποίο οι σεισμολόγοι ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για ένα εντελώς ανεξάρτητο γεγονός. Παραμένει, ωστόσο, ο προβληματισμός για τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια και το άγνωστο ρήγμα που έδωσε χθες τους σεισμούς.
Το θετικό χαρακτηριστικό και τι προβληματίζει τους σεισμολόγους
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ξεκίνησε χθες αλλά είχε δώσει μερικούς μικρούς σεισμούς το προηγούμενο διάστημα. Μετά τους πρωινούς σεισμούς καταγράφηκαν περίπου 50 μετασεισμοί, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ότι το φαινόμενο έβαινε προς εκτόνωση, ωστόσο, η σεισμική δραστηριότητα επανήλθε με τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 έκανε λόγο για «δίδυμους σεισμούς». Είπε επίσης ότι τη νύχτα καταγράφηκαν πάνω από 80 μετασεισμούς, «πράγμα που σημαίνει ότι η ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά και η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό μικραίνει. Άλλωστε στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλο γνωστό ρήγμα». «Πιστεύω ότι το 5 (Ρίχτερ) είναι το όριο» εκτίμησε.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη είναι ότι μερικά σπίτια έχουν γίνει πολύ ευάλωτα, και χρειάζεται προσοχή προτού μπούμε σε αυτά.
Αναφερόμενος στο σεισμικό ιστορικό της περιοχής, ο κ. Τσελέντη υπογράμμισε ότι το ρήγμα «δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε». Για το ίδιο θέμα ο κ. Λέκκας είπε ότι στην ξηρά δεν είναι εμφανείς μεγάλες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες να έβαζαν τους σεισμολόγους σε σκέψεις ότι μπορεί να προέρχονται από εκεί οι σεισμοί. «Ίσως είναι η πιο μικρή περιοχή σεισμικότητας στον ελληνικό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή.
Το θετικό στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι ότι το υπόβαθρο (τα εδάφη) είναι βραχώδεις σχηματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις. «Στην περιοχή δεν έχουμε προβλήματα. Ο δομημένος ιστός της περιοχής είναι αρκετά ισχυρός εκτός από κάποια παλιά σπίτια», συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά παραμένει ο προβληματισμός. «Μας προβληματίζει με την ένα ότι πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο», εξήγησε ο κ. Λέκκας.
Τέλος, ο κ. Λέκκας στάθηκε στην αναγκαιότητα παρακολούθησης του φαινομένου, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. «Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα που έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φάις Συμμετοχών: Οι φήμες για το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ανάπτυξη των brands το 2025
- Τα κακά μαντάτα από τις εξαγωγές και η διόγκωση του ελλείμματος
- Νέα αύξηση κεφαλαίου για Box Now – Ο Σμετς έχει ρίξει περί τα 24 εκατ. ευρώ
- Σε πρώην ανθρακωρυχείο το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη
- Ο Σολτς δεν θέλει αύξηση αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ
- Σεισμός 6,1 βαθμών στο Ελ Σαλβαδόρ
- Έρευνα Morgan Stanley: Η βιομηχανία κατοικίδιων ζώων κινητοποιεί δισεκατομμύρια
- Ταυτοποιήθηκε το πτώμα άνδρα που εντοπίστηκε κοντά στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις