Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 53,5 μονάδες έναντι 51,8 μονάδων τον Ιούνιο
Την ισχυρότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών κατέγραψε ο κλάδος της ελληνικής μεταποίησης για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη PMI που καταρτίζει η S&P Global.
Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο δείκτης έκλεισε στις 53,5 μονάδες έναντι 51,8 μονάδων τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η ανάπτυξη ήταν η έκτη σε ισάριθμους μήνες και η εντονότερη από τον Μάιο του 2022.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εταιρείας, οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου.
Η ανάπτυξη προήλθε από την εντονότερη άνοδο της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, λόγω της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών οδήγησε σε νέα συσσώρευση αδιεκπεραίωτων εργασιών.
Η αυξημένη αγοραστική δραστηριότητα επιβράδυνε τη συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών και έτοιμων προϊόντων, αλλά, σύμφωνα με αναφορές, οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης.
Παρ’ όλα αυτά, οι γενικά εξασθενημένες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης ώθησαν τους προμηθευτές να προσφέρουν εκπτώσεις. Το κόστος εισροών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, παρότι οι τιμές πώλησης παρέμειναν και πάλι, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες.
Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Η αύξηση συνδέθηκε συχνά από τα μέλη του πάνελ με την ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και την απόκτηση νέων πελατών.
Κατ’ αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις συνολικές νέες πωλήσεις, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρότερη άνοδο της παραγωγής. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε από τον Ιούνιο και ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα ενάμιση ετών.
Η αύξηση της παραγωγής αποδόθηκε στην εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 1.400 μονάδων, «αδύναμος κρίκος» οι τράπεζες – Δυνατά ο ΟΠΑΠ με +3,27%
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις