Το δολάριο έλαβε ώθηση μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο εύρος 5,25% – 5,50%
Σε νέα υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσε το δολάριο, ενώ βρίσκεται περίπου στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του γεν από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά από τον πιο «γερακίσιο» απ’ ότι αναμενόταν τόνο της Federal Reserve.
Η στερλίνα και το ευρώ υποχώρησαν σε νέα χαμηλά πολλών μηνών, καθώς αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το αν η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να ακολουθήσει την ομόλογό της στις ΗΠΑ στην παύση των επιτοκίων αργότερα την Πέμπτη.
Το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έχασαν επίσης έδαφος, αν και το Kiwi (η ανεπίσημη ονομασία του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας ) ενισχύθηκε κάπως από τους ισχυρότερους από τους αναμενόμενους αριθμούς του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα το πρωί.
Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε και άγγιξε τα επίπεδα των 105,68, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
Οι κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο
Η Fed ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της την Τετάρτη, διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά στο εύρος 5,25% – 5,50%.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, ωστόσο, σκλήρανε την γερακίσια στάση νομισματικής πολιτικής που οι αξιωματούχοι της πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να επιτύχει τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να καταστρέψει την οικονομία ή να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασία.
«Πολλοί άνθρωποι πήγαν στη συνεδρίαση της Fed περιμένοντας «γερακίσια» στάση, αλλά ήταν μια πιο γερακίσια στάση από ό,τι αναμενόταν ευρέως», εξηγεί στο Reuters ο Moh Siong Sim, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης.
Μαζί με μια ακόμα ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων φέτος, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Fed υποδεικνύουν σημαντικά αυστηρότερα επιτόκια μέχρι το 2024 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Το ιαπωνικό γεν αισθάνθηκε τη ζέστη μετά τη συνεδρίαση της Fed, κυμαινόμενο γύρω στα 148,39 ανά δολάριο, αφού άγγιξε χαμηλό σχεδόν δέκα μηνών στα 148,47 νωρίτερα την Πέμπτη.
Ακόμη και καθώς το δολάριο/γιεν διολισθαίνει προς τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, η πιθανότητα η Τράπεζα της Ιαπωνίας να περιορίσει την πολιτική της στη συνεδρίαση της Παρασκευής παραμένει μικρή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις