Επιχειρήσεις

Σε ισχύ προδιαγραφές για τα επισκέψιμα τυροκομεία – Χορηγείται ειδικό σήμα (Σ.Ε.ΤΥ)

Επιτρέπεται και η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι διαδικασίες και τέθηκαν οι προσδιαγραφές για την χορήγηση Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.). Στα επισκέψιμα τυροκομεία επιτρέπεται και η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων δηλαδή η μίσθωση ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων.

Ως ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα τυροκομεία, ορίζονται οι ακόλουθες:
α) Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων.
β) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του τυροκομείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε έναν από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους.
γ) Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.
δ) Πινακίδα στην είσοδο του τυροκομείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του τυροκομείου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.
ε) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο στο χώρο του πωλητηρίου τιμοκαταλόγου των προς πώληση προϊόντων και λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και του κόστους γευστικής δοκιμής.
στ) Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου» στην είσοδο της εγκατάστασης σε ευκρινές σημείο και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.
ζ) Χώροι υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ και προαιρετικά χώροι υγιεινής «οικογενειακού τύπου» (για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών).
η) Ασφάλεια των χώρων. Υποχρεωτικός φωτισμός ασφαλείας και σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των εξόδων κινδύνου των εσωτερικών χώρων και των χώρων ανοικτής περιοχής της εγκατάστασης. Δημιουργία χάρτη διαφυγής ατόμων με αναπηρίες και εμποδιζόμενων ατόμων/ατόμων με μειωμένη κινητικότητα για την αίθουσα – χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
θ) Χώροι παραγωγής. Οι προδιαγραφές των χώρων παραγωγής της εγκατάστασης (σχεδιασμός, κατασκευή) ο εξοπλισμός, καθώς και οι λειτουργικές διαδικασίες και η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής πρέπει να είναι κατάλληλα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Ειδικότερα, στους χώρους επεξεργασίας του
γάλακτος (παστερίωση), παρασκευής των τυριών, καθώς και στο ωριμαντήριο (σημεία υψηλής επικινδυνότητας για επιμολύνσεις, ιδίως όταν εκτελούνται παραγωγικές διαδικασίες και υφίσταται «ανοικτή» γραμμή παραγωγής) η πρόσβαση στους επισκέπτες θα επιτρέπεται υπό προυποθέσεις. Συγκεκριμένα, πριν από την είσοδο στην εγκατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους
επισκέπτες για την απολύμανση χεριών και υποδημάτων, αφαίρεση τιμαλφών και συναφών αντικειμένων που μπορεί να αποσπαστούν, καθώς και τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου/ερωτηματολογίου σχετικά με νοσήματα και συμπτώματα των επισκεπτών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες. Κατόπιν, η είσοδος των επισκεπτών στους ανωτέρω χώρους θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού μιας χρήσης: ρόμπα με μακριά μανίκια, πλαστικά γάντια, κάλυμμα κεφαλής με λάστιχο, ποδονάρια, κάλυμμα προστατευτικό για γένια.

Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται/παρέχονται στους επισκέπτες υποχρεωτικά από την επιχείρηση. Η πορεία της επίσκεψης που θα ακολουθείται γίνεται σύμφωνα με τη φυσική ροή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι αντίστροφα και παράλληλα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις με σκοπό την αποφυγή (επι)μολύνσεων.
ι) Πυρασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας του τυροκομείου, η επιχείρηση καλύπτεται από τις σχετικές άδειες/εγκρίσεις που αποτέλεσαν προϋπόθεση αδειοδότησης της ίδρυσης και λειτουργίας.
ια) Γνωστοποίηση με ειδική σήμανση και με γραφή braille, στον χώρο του επισκέψιμου τυροκομείου καθώς και με διαδικτυακή, τηλεφωνική ή έντυπη ενημέρωση για τη δυνατότητα επίσκεψης και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
ιβ) Ανάρτηση όλων των παραπάνω στοιχείων επισκεψιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα εφόσον υπάρχει, της επιχείρησης του τυροκομείου με ε εφαρμογή screen reader για ηχητική  προσβασιμότητα.

Εδώ το αναλυτικό ΦΕΚ με όλα τα στοιχεία

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu