Επενδύσεις

Σε ισχύ η οδηγία MiFID II για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές – Πως θα επηρεάσει τις αγορές

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 3 Ιανουαρίου 2018 η κοινοτική οδηγία MiFID II, η οποία προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων.
Η νέα έκδοση θα χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά, τις υποδομές και τις αρχές στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
Οι οδηγίες για τις αγορές βασίζονται εκτενώς σε ένα σύνολο κανόνων του 2007, επεκτείνοντας τις απαιτήσεις διαφάνειας πέραν των μετοχών σε ομόλογα, βασικά προϊόντα και παράγωγα.
Στόχος είναι η βελτίωση της προστασίας των επενδυτών, όπως και να εφαρμοστούν τα διδάγματα από την οικονομική κρίση τη διετία 2007-2009, αλλά και η ενίσχυση της εποπτείας εντός ΕΕ.
H αρχική MiFID εισήχθη τον Νοέμβριο του 2007, στην αυγή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και είχε στόχο να βοηθήσει την Ευρώπη να παρέμβει στο χάος των αγορών και να μειώσει το κόστος των συναλλαγών.
Επιχειρούσε επίσης να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο των συμβολαίων OTC.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα ισχυροποιήσουν τον τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι νέοι κανόνες θα προκαλέσουν προβλήματα στους αναλυτές, καθώς θα αναγκάσουν τους fund managers να πληρώσουν τους brokers και τις τράπεζες ξεχωριστά για την έρευνα και τις υπηρεσίες trading.’
Μέχρι σήμερα καταβάλλεται μία αμοιβή και για τις δύο δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής εταιρείας Oliver Wyman, οι δαπάνες για την επενδυτική έρευνα παγκοσμίως, θα υποχωρήσουν κατά 1,5 δισ. δολ. ετησίως, μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες.
Η εφαρμογή της οδηγίας Mifid ΙΙ έχει καθυστερήσει ένα χρόνο, καθώς η ESMA προειδοποίησε ότι τα τεχνικά συστήματα δεν θα ήταν έτοιμα στις αρχές του 2017. Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι η αγορά δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους νέους κανόνες.

Τα κυριότερα στοιχεία περιλαμβάνουν:

• Νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης στην ευρύτερη αγορά, που θα καθορίζει ποιες τιμές προσφέρονται έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εξασφαλίσουν ότι            παίρνουν την καλύτερη διαπραγμάτευση.
• Ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών πρέπει να αναφέρεται στις ρυθμιστικές αρχές σε πιο τυποποιημένη μορφή.
  Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από τις ρυθμιστικές αρχές για να εντοπίσουν τις παραβιάσεις της αγοράς και οι επενδυτές να επισημάνουν λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές.
• Η συναλλαγή μέσω τηλεφώνου αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε ομόλογα και εξωχρηματιστηριακά παράγωγα για την ενίσχυση της διαφάνειας.
• Η συστηματική αντιστοίχιση των εντολών αγοράς και πώλησης μετοχών μέσα σε μια τράπεζα θα ρυθμίζεται αυστηρότερα.
• Οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας ή οι τελευταίοι γρήγοροι κανόνες συναλλαγών θα ενημερώνονται.
• Η ελεγκτική αρχή των χρεογράφων της ΕΕ η ESMA αποκτά εξουσίες για τον περιορισμό ή την απαγόρευση χρηματοοικονομικών προϊόντων που είναι επιβλαβή.
• Οι τράπεζες και οι σύμβουλοι πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τον τύπο του επενδυτή που είναι κατάλληλος για ένα προϊόν.
• Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να είναι σαφείς στους πελάτες, σχετικά με το ποιος πληρώνει για την έρευνα μετοχών που λαμβάνουν από τις τράπεζες.
• Όρια θέσης ή μεγέθους για το πόσο ένα εμπόρευμα μπορεί να ασκήσει «παράλογη» επιρροή στις τιμές της αγοράς.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu