Lifestyle

Σε ένα νέο… Τσερνόμπιλ πάρε το χάπι σου του ιωδίου!

Την περασμένη Παρασκευή ο πλανήτης «πάγωσε» στο άκουσμα της είδησης ότι επλήγησαν οι εγκαταστάσεις σταθμού πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίγια της Ουκρανίας, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Λίγες μέρες αργότερα, την Τρίτη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως έχει διακοπεί η επικοινωνία με τα συστήματα που μεταδίδουν εξ αποστάσεως δεδομένα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Ένα πέπλο φόβου και ανησυχίας έχει απλωθεί πάνω από την Ευρώπη, ενώ πολίτες σε γειτονικές χώρες – και όχι μόνο- σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου, προκειμένου να προστατευτούν σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Άρσος, εξηγεί την προστατευτική δράση του χαπιού ιωδίου σε περίπτωση έκλυσης ραδιενέργειας, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η «τυφλή» χρήση του, χωρίς λόγο.

«Ο θυρεοειδής συλλέγει το ιώδιο και το βάζει στις θυρεοειδικές ορμόνες. Το φυσικό ιώδιο είναι ίδιο με το ραδιοενεργό από βιοχημική και μοριακή άποψη, γι αυτό λέγονται ισότοπα. Όμως αυτό που βγάζει ο αντιδραστήρας όταν εκραγεί δεν είναι το φυσικό ιώδιο, αλλά το Ιώδιο 131, το οποίο είναι ραδιενεργό», λέει στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Αν υποτεθεί ότι προκύπτει τέτοιο σύννεφο και μέσα στη σύστασή του υπάρχει πολύ 131 ιώδιο, αυτό είτε με άμεση έκθεση, είτε μέσω τις τροφικής αλυσίδας θα καταλήξει στον οργανισμό και θα παγιδευτεί και θα ακτινοβολεί τον θυρεοειδή. Αυτή η ακτινοβόληση του θυρεοειδούς, ειδικά αν συμβεί σε νεαρές ηλικίες, είναι θεωρητικά ένας παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς». Τέτοιου είδους επίπτωση είχαν για παράδειγμα τα παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο του Τσερνόμπιλ στο κοντινό Μινσκ της Λευκορωσίας, τα οποία εμφάνισαν υψηλά ποσοστά καρκίνου θυρεοειδούς όταν έφτασαν σε εφηβική ηλικία.

Τα χάπια ιωδίου, εξηγεί ο καθηγητής, έχουν τη λογική να γεμίσουν τον θυρεοειδή με το μη ραδιενεργό ιώδιο, ώστε αυτός να είναι κορεσμένος και να αρνηθεί να προσλάβει το έξτρα ραδιενεργό που θα κυκλοφορεί στον αέρα στην περίοδο μετά από ένα ατύχημα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άφοβα.

«Το ιώδιο δεν είναι απλή ιστορία. Άνθρωποι που έχουν κάποια προβλήματα στον θυρεοειδή μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνουν υπερθυρεοειδισμούς, που ήταν λανθάνοντες ή άλλα προβλήματα. Μην αρχίσει να παίρνει ο κόσμος στα τυφλά», επισημαίνει για να προσθέσει πως πρέπει να συντρέξουν παράλληλα πολλές προϋποθέσεις για να κριθεί πότε και ποιος μπορεί να πάρει το σκεύασμα: «Να υπάρξει ατύχημα, να γίνει μια μεγάλη διαφυγή, αυτή να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, να ευνοήσουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες τη μεταφορά του σε μια περιοχή, να μετρηθούν σημαντικά επίπεδα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Άρσος σημειώνει πως στην Ελλάδα προσλαμβάνουμε αρκετό ιώδιο μέσω του εμπλουτισμένου αλατιού και της κατανάλωσης ψαριών.

Σημειώνεται πως το ραδιενεργό Ιώδιο 131 έχει έναν κύκλο μισής ζωής 8 ημερών, δηλαδή η μειώνεται στο μισό μετά από 8 ημέρες.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu