To ποσό των 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 και άλλων 2 δισ. εντός του 2017, θα καταβάλλει το δημόσιο, στο πλαίσιο της απόδοσης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες.

Η εγκύκλιος που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών προς όλους τους φορείς της γενικής Κυβέρνησης, ορίζονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς προκειμένου να λάβουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα κονδύλια.

Η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στις 30.4.2016.

Η απόφαση προσδιορίζει ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτές που έχουν μείνει απλήρωτες μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης. Αυτές θα πρέπει είτε να έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο δεσμεύσεων και να έχει ενημερωθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε να αφορούν σε νόμιμες δαπάνες καθ’ υπέρβαση πιστώσεων για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί ανάληψη λόγω μη επαρκούς πίστωσης.

Αρχικά οι φορείς θα οριστικοποιούν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, στο τέλος του μήνα πριν την υποβολή αιτήματος μεταφοράς πιστώσεων και θα καταρτίζουν αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές. Στην κατάσταση αυτή θα αποτυπώνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά χρονολογική σειρά, ανάλογα με το χρόνο δημιουργίας τους και σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά.

Εν συνεχεία οι φορείς θα υποβάλλουν στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αίτημα μεταφοράς πιστώσεων, συνοδευόμενο από αναλυτική έκθεση αιτιολόγησης, και μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης πίστωσης. Στην έκθεση αιτιολόγησης θα τεκμηριώνεται το αίτημα ως προς την αναγκαιότητα ενίσχυσης των πιστώσεων και θα αναλύονται η εξέλιξη της πορείας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι λόγοι δημιουργίας αυτών, οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο μέλλον και οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αξιολογεί τα αιτήματα, σε συνδυασμό με το συνολικό χρηματοδοτικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές συνθήκες και θα μεταφέρει τις πιστώσεις. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των πιστώσεων, οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης θα προβαίνουν στην εξόφληση των σχετικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά προτεραιότητα.

Διευκρινίζεται ότι προτεραιότητα στη διαδικασία εξόφλησης θα έχουν οι παλαιότερες οφειλές.

Εξαίρεση στη χρονολογική σειρά μπορεί να υπάρξει όταν:

-αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές,

-προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ.,

-αφορούν στην αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.