Οι δύο σταθμοί θα έχουν συνολική ισχύ 33 MW
Σε διαβούλευση τέθηκε το έργο της Faria Renewables για του δύο αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 33 MW σε δύο θέσεις στο Κιλκίς, στο Ίσωμα και τη Λαγίνα.
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 8 Μαΐου.
Το έργο
Το έργο της Faria Renewables, της Θάλιας Βαλκούμα, αφορά στα αιολικά πάρκα σε δύο περιοχές το Ίσωμα και τη Λαγινά του Κιλκίς συνολικής ισχύος 24MW και το αιολικό πάρκο στη θέση Ίσωμα στις Κρούσσες του Κιλκίς συνολική ισχύς 9 ΜW με διάρκεια 25 έτη.
Το έργο της Faria Renewables έχει λάβει ήδη την έγκριση της ΡΑΕΥ από πέρυσι τον Ιανουάριο. Είναι μάλιστα μέρος ενός συνόλου 12 νέων έργων αιολικής ενέργειας με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης συνολικής ισχύος 485,7 MW, που έλαβαν έγκριση από τη ΡΑΕΥ μαζί με 5 φωτοβολταϊκά σε διάστημα μόλις δέκα ημερών πέρυσι τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, η Faria Renewables έλαβε έγκριση για το αιολικό πάρκο στη θέση Λάγινα και στη θέση Ίσωμα από τη ΡΑΕΥ στις 25 Ιανουαρίου του 2024.
Το έργο θα περιλαμβάνει στη θέση Ίσωμα 2 ανεμογεννήτριες και στη θέση Λάγινα 4.
Η έκπτωση της ΡΑΕΥ
Ωστόσο μετά από έρευνα του Financial Report, διαπιστώθηκε ότι η έγκριση που τελικά έδωσε η ΡΑΕΥ ήταν για λιγότερα MW από εκείνη που επιδίωκε η εταιρία και αυτό αφορά στη 2η θέση του έργου αυτή του Ισώματος.
Συγκεκριμένα, στο αρχικό έγγραφο περιγραφής του έργου για το πάρκο στη θέση Λαγινά έγραφε πως η συνολική ισχύ του έργου θα ανερχόταν στα 24MW όπως και τελικά εγκρίθηκε. Από την άλλη, για το δεύτερο έργο στη θέση του Ισώματος η συνολική ισχύ ανερχόταν στα 14.4 MW που κατέληξε να γίνει 9MW.
Το μεν αιολικό πάρκο στη θέση Λαγίνα θα έχει ενσωματωμένες διατάξεις αποθήκευσης ύψους 50,40MWh και η εγκατεστημένη του χωρητικότητα θα είναι στις 59,632MWh, σύμφωνα με τα αρχικά και τελικά δεδομένα.
Το δε έργο στη θέση Ίσωμα από τις ενσωματωμένες διατάξεις αποθήκευσης ωφέλιμης χωρητικότητας ύψους 30.312 Mwh, θα έχει τώρα 18.9 Mwh και η εγκατεστημένη του χωρητικότητα θα ανέρχεται από τις 37.272 MWh που ήταν το αρχικό σχέδιο στις 22.362 Mwh τελικά.
Ποια είναι η Faria Renewables
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Financial Report για τις γυναίκες στον κλάδο της ενέργειας, είχε αναφερθεί η μια εκ των δύο CEO της εταιρίας, η Θάλια Βαλκούμα. Ο δεύτερος CEO είναι ο Δημήτρης Κιντσάκης.
Η Faria Renewables Α.Ε. είναι η σύμπραξη του ομίλου Faria και του Capenergy 5 Fund και συστάθηκε μόλις το Μάρτιο του 2023. Το Capenergy 5 Fund ή το Επενδυτικό Ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 5ης γενιάς είναι της OMNES Capital. Η OMNES έχει αναλάβει το πλειοψηφικό μερίδιο της FARIA Renewables Α.Ε.
Στόχος της Faria είναι να γίνει ένας κορυφαίος Ανεξάρτητος Παραγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας (IPP) που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εργάζεται παράλληλα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των έργων. Συγκεκριμένα, στοχεύουν να έχουν χαρτοφυλάκιο 5+ GW έως το 2027 μέσω της απόκτησης ώριμων αδειών και ήδη λειτουργικών έργων και χαρτοφυλακίων, καθώς και της εσωτερικής ανάπτυξης οργανικού αγωγού και νέων πράσινων έργων.
Μαριάνθη Πελεκανάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΥΔΑΠ: Νερό υψηλής ποιότητας από τη βρύση μας και έργα πνοής σε όλη την Αττική
- Μπαλάσκας (Ελληνικός Χρυσός): Αμείωτο το ενδιαφέρον των Καναδών για επενδύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
- FAIS GROUP: Στα 4,7 ευρώ η τιμή διάθεσης των μετοχών της δημόσιας προσφοράς
- Ιωσήφ Βυθούλκας (Flora Food) για πώληση Αλτις, Ελεάνθη: Εστιάζουμε στην ανάπτυξη των βασικών μας προϊόντων και μένουμε Ελλάδα
- Ο Τραμπ θα επικοινωνήσει με Σι Τζινπινγκ για δασμούς
- Τα νέα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, νέος πρόεδρος ο Εμμανουήλ Ράμμος
- Δηλώσεις Καλαφάτη για …καινοτομία
- Τράπεζα Πειραιώς: 24.682 μετοχές δωρεάν σε στελέχη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις