Πυρ ομαδόν έχει ξεσπάσει στις τάξεις των χρηματιστηριακών από τις πρακτικές των ιθυνόντων του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, του οποίου μάλιστα τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν προκαλέσει τεράστιο αναβρασμό και αβεβαιότητα στον κλάδο.
Με αφορμή μια απόφαση του Συνεγγυητικού, δίχως νομική αιτιολόγηση, να υπολογίσει την αξία των παράγωγων προϊόντων με βάση την ονομαστική και όχι την τρέχουσα αξία τους, έβγαλε στην επιφάνεια τα δομικά λάθη της νομοθεσίας σχετικά με το ρόλο τόσο του ίδιου του Συνεγγυητικού όσο και των άλλων εποπτικών αρχών. Μάλιστα, με αφορμή την εν λόγω απόφαση, υπήρξε και σχετική απάντηση από τους ιθύνοντες του Συνεγγυητικού, η οποία όχι μόνο αντίκειται σε σχετική γνωμοδότηση της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και με τη μέχρι τώρα πρακτική της αγοράς.
Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα από την εν λόγω αλληλογραφία των ενδιαφερόμενων μερών
Στα παραπάνω έγγραφα αποδεικνύουν ότι το Συνεγγυητικό εκτός από τα δύο λάθη (υποχρεωτική γνωμοδότηση ΕΛΤΕ, λογική και πρακτική της αγοράς) κάνει ένα μεγαλύτερο λάθος στρατηγικής διότι πριν γίνει η τροποποίηση του νόμου για τους γνωστούς λόγους, δημιουργεί σύγχυση στις τραπεζικές χρηματιστηριακές, οι οποίες μάλιστα προσπαθούν να χειριστούν τα αρνητικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από τον κλάδο, οι πρακτικές του Συνεγγυητικού παραβιάζουν κατάφορα τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ενώ και ο ρόλος του προέδρου είναι σημαντικά αποδυναμωμένος, δεδομένου το ότι δεν εχει δικαίωμα veto.
Επιπλέον δεν παρέχεται καμία εγγύηση ότι τα μέλη του ΔΣ του Συνεγγυητικού θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για να αντιληφθούν την πραγματικότητα και τις σύγχρονες εξελίξεις των αγορών. Αφενός οι πιστοποιήσεις ορισμένων μελών του ΔΣ του Συνεγγυητικού ελήφθησαν προ ετών ή κατ’ απονομή χωρίς εξετάσεις και χωρίς να ασχολούνται με όλα τα επιμέρους θέματα. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος του ΤΕΚΕ θέτει ως προϋπόθεση «ότι τα πρόσωπα του ΔΣ είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία».
Σε ότι αφορά το Συνεγγυητικό όμως, αποδεικνύεται ότι ο τρόπος συγκρότησης του ΔΣ του Συνεγγυητικού οδηγεί στο να απαρτίζεται αυτό από μέλη που ενδεχομένως να βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων,ή να παρασύρονται και να συντάσσονται με τις απόψεις άλλων μελών με τα οποία έχουν επιχειρηματικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σύγκρουση συμφερόντων προκύπτει, όταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού έχουν ιδιωτικά ή προσωπικά συμφέροντα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την αμερόληπτη και αντικειμενική εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ως ιδιωτικά ή προσωπικά συμφέροντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή του προσωπικού νοούνται οποιαδήποτε πιθανά πλεονεκτήματα υπέρ των ιδίων, των οικογενειών τους ή άλλων συγγενών τους μέχρι δευτέρου βαθμού ή του κύκλου των φίλων ή γνωστών εις αυτά προσώπων, εφόσον γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέτοια πλεονεκτήματα.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι λόγοι του μη ανταγωνιστικού πλαισίου στη χώρας μα συνδέεται και με τις αμοιβές του νομικού συμβούλου και των μελών του ΔΣ και μάλιστα σε σύγκριση με το ΤΕΚΕ. Το αυτό αποδεικνύουν και οι ζημίες λειτουργίας του Συνεγγυητικού τα τελευταία χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη νέα διάσπαση συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου, αυτού που θυμίζει κάτι από κόμμα
- Διάλυση ΣΥΡΙΖΑ: «Κίνημα πολιτών και όχι κρατικοδίαιτων» λέει ο Κασσελάκης
- Εκτός κυβέρνησης Tραμπ, οι Μάικ Πομπέο και Νίκι Χέιλι – Κέρδισε και την Αριζόνα
- Αγγελούδης για Μπουτάρη: «Μας έδειξε τον δρόμο – Έζησε όπως ήθελε, πολλές ζωές σε μία»
- Μητσοτάκης για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη: Ήταν ένας «ευπατρίδης της καθημερινότητας»
- Απεβίωσε ο Γιάννης Μπουτάρης
- Προσοχή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41o Αυθεντικό Mαραθώνιο
- Σύμβουλος Τραμπ: «Ας μιλήσουμε ειλικρινά, η Κριμαία έχει χαθεί για την Ουκρανία»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις