Επιχειρήσεις

Σε ανάπτυξη η εγχώρια διαστημική βιομηχανία εν όψει τoυ 2026: Τα 200 εκατ. επενδύσεων και τα διακρατικά deals

Financialreport.gr

Κινητικότητα στις ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με το διαστημικό οικοσύστημα

Σταθερά αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια το διαστημικό οικοσύστημα στη χώρα μας, εν όψει και της προγραμματισμένης αποστολής δορυφόρων στο διάστημα μέσα στο 2026. Περίπου  45 εταιρείες στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο του διαστήματος, την ώρα που υπάρχουν πολλές εξ αυτών εξειδικευμένες στην παρατήρηση της γης.

Στην ανάπτυξη αυτή, δε, αρωγοί στέκονται και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας όπως το Πολυτεχνείο, μέσω του Εργαστηρίου Γεωπληροφορικής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τα οποία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τις επιχειρήσεις αυτές στα projects τα οποία υλοποιούν.

Εξάλλου, την κινητικότητα στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται γνωστές και εκτός ελληνικών συνόρων επιβεβαίωσε και το deal το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες, η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Planetek από την New Space εταιρεία D-Orbit από την Ιταλία, στην οποία έχει επενδύσει και το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, με επικεφαλής τον Αντώνη Τζωρτζακάκη.

O Aντώνης Τζωρτζακάκης

Είχε προηγηθεί, δε, μια τριετία στη διάρκεια της οποίας, έρρευσε χρήμα στον συγκεκριμένο κλάδο μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος των μικροδορυφόρων ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει το σχέδιο για την αποστολή 15 μικροδορυφόρων από την Ελλάδα, θερμικής απεικόνισης, πολυφασματικοί και ραντάρ έως το 2026, με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη της εγχώριας διαστημικής βιομηχανία και του οικοσυστήματος του space technology.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ήδη, από τους προηγούμενους μήνες, επτά μικροδορυφόροι, τους οποίους θα κατασκευάσει η εταιρεία Open Cosmos και είναι εξοπλισμένοι με όργανα οπτικής παρατήρησης και θα καλύπτουν ευρύ φάσμα αναγκών, θα είναι εκείνοι που θα σταλούν στο διάστημα, με στόχο να παρέχουν δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε μια σειρά φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι θα τα καταγράψουν προς αξιοποίηση για διαφορετικούς κλάδους όπως η βιομηχανία, η μετεωρολογία κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Planetek είναι ανάμεσα στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Open Cosmos ενώ τα δεδομένα αυτά θα κατευθυνθούν σε φορείς όπως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.
Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, η εταιρεία Open Cosmos θα κατασκευάσει δύο τύπους μικροδορυφόρων βάρους 100 κιλά ο καθένας. Οι δύο εξ αυτών θα φέρουν κάμερες πολύ υψηλής ευκρίνειας οι οποίες θα καταγράφουν εικόνες με ευκρίνεια λιγότερη του ενός μέτρου, ενώ οι υπόλοιποι πέντε θα φέρουν ένα σύστημα από κάμερες υψηλής ευκρίνειας πολυφασματικών και υπερφασματικών δεδομένων, καθώς και δέκτες Internet of Things (IoT) και συστήματα AIS (Automatic Identification System).

D-Orbit: Στις πρώτες θέσεις των new space εταιρειών στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε, η D-Orbit, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των εταιρειών νέας διαστημικής στην Ευρώπη, αποκτά το 100% των μετοχών της Planetek Hellas, καθιστώντας τους μετόχους της Planetek μέρος της μετοχικής βάσης της D-Orbit. Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν, εξάλλου, οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν την λειτουργική τους αυτονομία ώστε να διασφαλίσουν την επιχειρησιακή τους συνέχεια τους, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν συνέργειες και θα διερευνήσουν νέα, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ετήσιο report που παρουσίασε πρόσφατα το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και την EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), η D-Orbit άντλησε μέχρι το τέλος του 2024 κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτικό γύρο C και μάλιστα ανάμεσα στους χρηματοδότες της συμπεριλαμβάνονται σημαντικά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών, αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος. Μέσω της συμμετοχής τους στο Phaistos Investment Fund, την D-Orbit έχουν στηρίξει οικονομικά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, που εκπροσωπεί το δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche TeleKom, το Latsco Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση και το family office του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Στέλιος Μπολλάνος, CEO Planetek Hellas: Τί σηματοδοτεί το deal με την D-Orbit- Άλμα της διαστημικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Για την σύμπραξη με την D-Orbit και όσα αυτή θα φέρει, αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα μιλά στο Financial Report o CEO της Planetek Hellas, εταιρείας που δραστηριοποιείται σχεδόν δύο δεκαετίες στο διαστημικό οικοσύστημα, Στέλιος Μπολλάνος: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την συμφωνία που κάναμε με την D-Orbit, επί της ουσίας για εμάς δεν αλλάζει τίποτα, προχωράμε όπως προχωρούσαμε, απλά πλέον το πεδίο μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Εξάλλου, δεν είναι μια συνένωση που προέκυψε τώρα. Οι δύο εταιρείες δουλεύουμε μαζί και στην Ελλάδα και στην Ιταλία εδώ και χρόνια και μας συνδέει και η κοινή προσέγγιση για το επιχειρείν».

O Στέλιος Μπολλάνος

Κατά τον κ. Μπολλάνο, επιπρόσθετα, υφίσταται ζωντανό διαστημικό οικοσύστημα στην Ελλάδα το οποίο αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, συνεπικουρούμενο και από τις επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, μιλάμε για ένα πεδίο, στο οποίο γίνονται άλματα σε σχέση με το παρελθόν, στο παράδειγμα χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, οι οποίες βέβαια είναι στις πρώτες θέσεις διαστημικών υποδομών στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

Σημαντική, εξάλλου, ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στο διαστημικό οικοσύστημα έχει να επιδείξει και η Τουρκία, η οποία έχει, ήδη, αποστείλει δορυφόρους, ενώ καταγράφει εξέλιξη και στο πεδίο των drones.

Όπως επίσης υπογραμμίζει ο CEO της Planetek Hellas: «Υπάρχει και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό από τα πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει αυτή την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια» προσθέτοντας ότι τις διαστημικές εφαρμογές θα τις βλέπουμε μπροστά μας όλο και περισσότερο στο μέλλον: «Το διάστημα έχει οριζόντια εφαρμογή στην καθημερινότητα, το διάστημα ήταν πάντα εκεί και συνεχώς θα αυξάνει η χρήση των δεδομένων που μας προσφέρει παγκοσμίως και στην Ελλάδα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu