Στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού εστιάζει ανάλυση του think tank Open Europe σχετικά με τις ευρωεκλογές και την Ελλάδα.
Όπως σχολιάζει η Ζωή Αλιπράντη από το Open Europe σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του European Politics and Policy, αν και στις ευρωεκλογές του 2014 (διεξήχθησαν εν μέσω της κρίσης) τα κόμματα -και κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ- είχαν δώσει μεγάλη έμφαση στην… Ευρώπη και στον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτή τη φορά τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Αν και οι ευρωεκλογές του 2014 αποτέλεσαν το έναυσμα για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρα, πέντε χρόνια μετά δεν αναμένονται τόσο μεγάλες ανατροπές.
«Η αρνητική προδιάθεση των Ελλήνων για την ΕΕ παραμένει ισχυρή, αλλά έχει αποδυναμωθεί, και αυτές οι εκλογές δεν θα αποτελέσουν το έναυσμα για εκτεταμένες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι προηγούμενες» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Η κατανομή των εδρών για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Στις ευρωεκλογές του 2014, το διακύβευμα για την Ελλάδα ήταν τα μέτρα λιτότητα αλλά και οικονομική κρίση.
Μάλιστα, η προσέλευση ήταν 60%, πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 43%, κάτι που έδωσε στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις πολιτικές λιτότητας.
Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ηγούνταν των κινητοποιήσεων και των συλλαλητηρίων κατά των πολιτικών λιτότητας και το ποσοστό πυο απέσπασε στις ευρωεκλογές αποτέλεσα τη βάση για ενδεχόμενη νίκη του στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Φτάνοντας στο 2019, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται κατακτήσουν τις 16 από τις 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο με τη ΝΔ να αναμένεται ότι θα διπλασιάσει τις έδρες της από 5 σε 10 και να κερδίσει σχεδόν το 37% των ψήφων.
Αυτό θα επιβεβαιώσει την τάση σύμφωνα με την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση τιμωρείται στις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Πράγματι, η Νέα Δημοκρατία επενδύει έντονα στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις 6 έδρες του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της Ευρώπης λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιλύοντας μια διαμάχη τριών δεκαετιών για το όνομα της σημερινής “Βόρειας Μακεδονίας”» αναφέρεται στο άρθρο όπου ενδεικτικά αναφέρονται η αλλαγή στάση του διεθνούς Τύπου απέναντι στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή ατζέντα και η ρητορική για την Ευρώπη είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτήν ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ευρωπαϊκό προφίλ του σημαίνει ότι αυτή τη φορά η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ψηφίσει τα κόμματα που είναι ανοιχτά υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιδιώκουν να ξεκινήσουν ένα ραγδαία διαφορετικό δρόμο».
Οι τέσσερις έδρες που απομένουν είναι πιθανόν να μοιραστούν μεταξύ του κεντροαριστερού ΚΙΝΑΛ και της Χρυσής Αυγής, ενώ Ποτάμι και ΑΝΕΛ αναμένεται να χάσουν τις έδρες τους, με αποτέλεσμα να εδραιώνεται για ακόμα μία φορά ο δικομματισμός.
Τέλος, μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να διατηρήσει το ΚΚΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στο Ιράν
- Το Μεξικό προειδοποίησε τον Τραμπ: Οι δασμοί θα πλήξουν και τις δύο χώρες
- Θεοδωρικάκος για Black Friday: Ενδείξεις για παραβίαση 2.000 κωδικών και έναν influencer που προωθεί προϊόντα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις Τραμπ για δασμούς
- Stellantis: Κλείνει το εργοστάσιο στο Λούτον της Βρετανίας, προς απόλυση 1.000 εργαζόμενοι
- Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελέας άσκησε κατά του πατέρα Αντωνίου
- Gazprom: Κλείνει η στρόφιγγα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις