Σε άρθρο του στους Financial Times
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent υπερασπίζεται την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για μια συμφωνία με την Ουκρανία για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων και των κρίσιμων ορυκτών της, σε άρθρο του στους Financial Teimes, επισημαίνοντας ότι ότι το σχέδιο θα τροφοδοτούσε την μεταπολεμική ανάπτυξη στη χώρα.
Ανάμεσα σε αυτά που αναφέρει, προτείνει και κάτι που αφορά και την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στους όρους της συμφωνίας να περιλαμβάνεται το ότι οι χώρες που δεν συνέβαλαν στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την ανοικοδόμησή της ή από αυτές τις επενδύσεις. Αυτό ίσως αφορά την Ελλάδα, η οποία έχει βοηθήσει την Ουκρανία και συνεχίζει να την στηρίζει, σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα σχόλια του Scott Bessent ακολουθούν δηλώσεις τους Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν ότι μπορούν από την Ουκρανία σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας που οι ΗΠΑ έδωσαν στη διάρκεια του πολέμου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει τα αιτήματα των ΗΠΑ για μια τέτοια συμφωνία, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν έντονη πίεση στο Κίεβο.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο πιστεύουν ότι η επίθεση του Τραμπ κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα, που τον περιγράφει ως δικτάτορα και υποδηλώνοντας ότι η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, είχε ξεκινήσει τον πόλεμο, είναι τρόποι για να οπλίσει το Κίεβο σε μια συμφωνία για τα ορυκτά της.
Στο άρθρο του, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε μερικές από τις λεπτομέρειες της πρότασης των ΗΠΑ. Είπε ότι τα έσοδα της Ουκρανίας από «φυσικούς πόρους, υποδομές και άλλα περιουσιακά στοιχεία» θα «διατεθούν σε ένα ταμείο για την μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της Ουκρανίας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν δικαιώματα οικονομικά και διαχειριστικά σε αυτές τις μελλοντικές επενδύσεις».
Ωστόσο, ο Bessent δεν είπε πόσα από τα έσοδα από την εξόρυξη ορυκτών θα διατεθούν στο ταμείο ή πόσα θα καταβληθούν στις ΗΠΑ.
Το πιο πρόσφατο προσχέδιο συμφωνίας, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου ανασυγκρότησης της Ουκρανίας στο οποίο οι ΗΠΑ «διατηρούν το 100% των οικονομικών δικαιωμάτων».
Σε ότι αφορά τα έσοδα η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων του ταμείου μέσω των ορυκτών πόρων έως ότου η συνεισφορά της φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο αριθμός περιγράφεται ως απαράδεκτος από Ουκρανούς αξιωματούχους και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ρουσλάν Στεφαντσούκ δήλωσε το Σάββατο ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ξεκινήσει την οριστικοποίηση της συμφωνίας από τη Δευτέρα.
Ένας άλλος Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι θα υπογραφεί μόνο αφού δοθούν στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας.
Στο άρθρο του, ο Bessent είπε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει «υψηλά πρότυπα διαφάνειας, λογοδοσίας, εταιρικής διακυβέρνησης και νομικών πλαισίων που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση ισχυρών ιδιωτικών επενδύσεων για μεταπολεμική ανάπτυξη στην Ουκρανία» και η εμπλοκή της Αμερικής «δεν θα άφηνε περιθώρια για διαφθορά και εμπιστευτικές συμφωνίες».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ταξίδεψε στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα στο πρώτο του διεθνές ταξίδι για να συζητήσει τη συμφωνία με τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy .
Ο Ζελένσκι είπε ότι η αρχική πρόταση του Bessent δεν ήταν προς το συμφέρον της Ουκρανίας, καθώς απαιτούσε το 50% των δικαιωμάτων στις σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά της χώρας σε αντάλλαγμα για την στρατιωτική βοήθεια και δεν περιείχε καμία προσφορά μελλοντικής βοήθειας.
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έκαναν αντιπρόταση και την οποία συζήτησαν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, στο Κίεβο την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο Ζελένσκι θέλει η κυβέρνηση Τραμπ να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας σε μια νέα πρόταση προτού συμφωνήσουν να υπογράψουν.
Στο άρθρο, ο Bessent είπε ότι οι όροι της συμφωνίας θα «διασφάλιζαν ότι οι χώρες που δεν συνέβαλαν στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την ανοικοδόμησή της ή από αυτές τις επενδύσεις».
Επίσης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πάρουν τον έλεγχο των φυσικών πόρων της Ουκρανίας καταναγκαστικά. «Ας είμαστε επίσης σαφείς ως προς το τι δεν είναι αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναλάμβαναν την ιδιοκτησία φυσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία. Ούτε θα επιβάρυναν την Ουκρανία με περισσότερο χρέος. Αυτός ο τύπος οικονομικής πίεσης, ενώ ασκείται από άλλους παγκόσμιους παράγοντες, δεν θα προωθούσε τα αμερικανικά ή τα ουκρανικά συμφέροντα», έγραψε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εκλογές Γερμανία, τα πρώτα exit polls: CDU 28,5%, AfD 20%, SPD 16,5%
- Προσγειώθηκε στη Ρώμη το αεροπλάνο της American Airlines – Ξανάρχισαν οι πτήσεις στο Fiumicino
- Διακοπή πτήσεων στο Fiumicino της Ρώμης μέχρι την προσγείωση του αεροπλάνου της American Airlines
- Προς παρατεταμένη παραμονή του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη
- Αλί Χαμενεΐ: Υποσχέθηκε συνέχιση της αντίστασης κατά του Ισραήλ
- Φον ντερ Λάιεν: Συμφώνησε με Μακρόν και Στάρμερ για ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία
- Ζελένσκι: Τώρα, δηλώνει πρόθυμος να παραιτηθεί με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- O Λαβρόφ στην Τουρκία, η οποία παίζει και πάλι διαμεσολαβητικό ρόλο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις