Οικονομία

Scope Ratings: Οι πυρκαγιές έκαναν στάχτη 1,66 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας ή 0,8% του ΑΕΠ του 2022

Ελλείψει κρατικής παρέμβασης, οι ζημίες θα βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και εγχώριες τράπεζες, με πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις για την αγορά χρέους στην Ελλάδα, λέει ο οίκος

Εθνική τραγωδία με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία χαρακτηρίζει τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαυσαν από άκρη σε άκρη την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023 ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών του, η ζημία είναι τεράστια, καθώς ανέρχεται στο 1,66 δισ. ευρώ ή 0,8% επί του ΑΕΠ του 2022.

Ειδικότερα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι πυρκαγιές προκάλεσαν υλικές ζημιές περίπου 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με 1,66 δισ. ευρώ να αναλογούν στην Ελλάδα και 871 εκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία.

Πρωτόγνωρες σε σχέση με το παρελθόν, τέτοιες ζημιές, που ισοδυναμούν με 0,8% του ΑΕΠ του 2022 στην περίπτωση της Ελλάδας, θα μπορούσαν να γίνουν «κανονικότητα» τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προβλέψεις (IPCC).

Σε ό,τι αφορά μελλοντικές χρήσεις, η Scope, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση αναμενόμενων απωλειών, εκτιμά ότι η ετήσια αναμενόμενη ζημιά από δασικές πυρκαγιές θα μπορούσε να είναι 46% υψηλότερη το 2026-2030 στην Ελλάδα από τη ζημιά του 2023.

Μέχρι το 2046-2050, η ετήσια αναμενόμενη ζημιά θα μπορούσε να αποδειχθεί 56% υψηλότερη στο σενάριο άτακτης κατάστασης από ό,τι ήταν φέτος.

Ένας δυνητικά επιβαρυντικός παράγοντας στο οικονομικό κόστος των μελλοντικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης.

Μόνο το 9% των απωλειών από τις πυρκαγιές καλύφθηκε ασφαλιστικά μεταξύ 1990 και 2019.
Ελλείψει κρατικής παρέμβασης, οι ζημίες θα βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και εγχώριες τράπεζες, με πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις για την αγορά χρέους στην Ελλάδα.

Το μακροπρόθεσμο κόστος των δασικών πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί

Σύμφωνα με τη Scope, η Ελλάδα εδώ και καιρό βιώνει καιρικές συνθήκες που ενισχύουν την έναρξη, εξάπλωση και διατήρηση πυρκαγιών.

Ένας δείκτης σχετικών μετεωρολογικών συνθηκών είναι ο δείκτης καιρού πυρκαγιάς (FWI), που ενσωματώνει διάφορες μεταβλητές οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Η Ελλάδα είναι μία από τις περιοχές με τις υψηλότερες τιμές FWI στην ΕΕ.
Ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αντικατοπτρίζεται στην ετήσια καμένη έκταση στη χώρα, η οποία ανήλθε σε 50.735 στρέμματα ετησίως την περίοδο 2006-2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu