Η Ρωσία και η Κίνα, μοιράζονται αυτό που αποκαλούν στρατηγική εταιρική σχέση "χωρίς όρια"
Η Sberbank σχεδιάζει να συνεργαστεί με Κινέζους ερευνητές σε κοινά έργα τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας στο Reuters, καθώς η κινεζική DeepSeek έχει ανατρέψει το τεχνολογικό τοπίο δημιουργώντας ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης πολύ πιο φθηνά από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ.
Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες μοιράζονται αυτό που αποκαλούν στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια», έχουν μιλήσει εδώ και καιρό για συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης -συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εφαρμογών- αλλά ελάχιστα είναι δημοσίως γνωστά για το βάθος ή το εύρος της.
Η Sberbank, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο German Gref, έχει μετατραπεί από ένα σοβιετικού τύπου πρώην κρατικό ταμιευτήριο που επιβαρυνόταν από επαχθή γραφειοκρατία σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Ρωσίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και κυκλοφόρησε το μοντέλο GigaChat το 2023.
«Η Sberbank διαθέτει πολλούς επιστήμονες. Μέσω αυτών, σχεδιάζουμε να διεξάγουμε κοινά ερευνητικά προγράμματα με την Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sberbank Alexander Vedyakhin.
Η DeepSeek, η νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Hangzhou, προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι τα χαμηλού κόστους μοντέλα της θα απειλούσαν την κυριαρχία των ηγετών των ΗΠΑ, όπως η Nvidia.
Μια πιθανή συμμαχία τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δύση, θα μπορούσε να ταρακουνήσει περαιτέρω τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, εν μέσω ενός αγώνα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ μοιράζονται μια ευρεία κοσμοθεωρία που απεικονίζει τη Δύση ότι βρίσκεται παρακμή, καθώς η Κίνα αμφισβητεί την υπεροχή των ΗΠΑ στα πάντα, από την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική πληροφορική έως τη συνθετική βιολογία και τη σκληρή στρατιωτική ισχύ.
Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει τη Μόσχα και το Πεκίνο πιο κοντά – και ο Πούτιν έχει περιγράψει τους τελευταίους μήνες την Κίνα ως «σύμμαχο».
«Η Κίνα είναι εταίρος της Ρωσίας σε πολλά θέματα της διεθνούς ατζέντας και το επίπεδο της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας μπορεί να ενισχυθεί μέσω της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων μας», πρόσθεσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sberbank.
Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τη Sberbank να συνεργαστεί με την Κίνα
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη Sberbank, η οποία τελεί υπό δυτικές κυρώσεις, να οικοδομήσει συνεργασία με την Κίνα και άλλα κράτη BRICS στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ. Όμως η πραγματική κατάσταση των έργων τεχνητής νοημοσύνης της ίδιας της Ρωσίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς ορισμένα από αυτά είναι μυστικά.
Όπως και η Κίνα, η Ρωσία αγωνίζεται να αναπτύξει εγχώρια υπολογιστική ικανότητα λόγω των κυρώσεων που περιορίζουν τις εισαγωγές του πιο πρόσφατου δυτικού υλικού και αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνει ανταγωνιστική στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Ρωσία κατατάσσεται επί του παρόντος στην 31η θέση μεταξύ 83 χωρών όσον αφορά την εφαρμογή, την καινοτομία και τις επενδύσεις ΤΝ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη ΤΝ της Tortoise Media με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας πίσω της όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των BRICS, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Ο Vedyakhin δήλωσε ότι από την κυκλοφορία των μοντέλων της DeepSeek, η Sberbank τα συνέκρινε με το GigaChat MAX, το πιο προηγμένο μοντέλο της, διαπιστώνοντας ότι ο κινεζικός αντίπαλος ήταν ανώτερος σε επιστημονικές εργασίες, ενώ το GigaChat ήταν ισάξιο ή καλύτερο στις τραπεζικές εργασίες.
Ο Vedyakhin σημείωσε ότι η επιτυχία της DeepSeek ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Sberbank να βρίσκει λύσεις χαμηλού κόστους αντί να επενδύει δισεκατομμύρια σε μεγαλεπήβολα έργα υπολογιστικών υποδομών όπως το Stargate, ένα εγχείρημα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Η DeepSeek απέδειξε ότι ακόμη και με μειωμένες δυνατότητες, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ποιότητα εφάμιλλη των αμερικανικών μοντέλων. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα ακραίων επενδύσεων όταν υπάρχουν καινοτομίες στον τομέα της μηχανικής», δήλωσε ο Vedyakhin.
Ο Vedyakhin δήλωσε ότι, όπως και οι δημιουργοί του DeepSeek, η Sberbank έχει καταστήσει δημόσια προσβάσιμες τις περισσότερες από τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης της, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου Kandinsky, που μετατρέπει το κείμενο σε εικόνα, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ζωγράφο της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα Βασίλι Καντίνσκι, και το βασικό μοντέλο GigaChat Lite.
«Η επιτυχία του DeepSeek οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαφάνειά του, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη μυστικότητα του OpenAI. Αυτό έχει προσελκύσει μια τεράστια κοινότητα», δήλωσε ο Vedyakhin.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΚΤ: Aύριο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου έκθεση για το «ουδέτερο» επιτόκιο
- Την μικρότερη πυκνότητα σιδηροδρομικού δικτύου στην ΕΕ με μόλις 14 m/km² έχει η Ελλάδα
- Επιμένει ο Τραμπ: Το Ισραήλ θα παραδώσει την Γάζα στις ΗΠΑ…
- Titan America: Προς υπερκάλυψη η δημόσια προσφορά
- ΕΕ: 422 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές
- Καιρός: Πόσο θα διαρκέσει το κρύο – Εως και 7 βαθμούς θα πέσει η θερμοκρασία
- Σαμαράς για Τριαντόπουλο: «Θα μείνει 15 μέρες υφυπουργός; Αυτό είναι πρωτόγνωρο»
- Guardian: “Η UEFA σκέφτεται κατάργηση της παράτασης στα νοκ άουτ του Champions League”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις