Οικονομία

Saxo Bank: Η παγκόσμια οικονομία οδεύει στην πιο επικίνδυνη περίοδο από την Πτώση του Τείχους, το 1989

Εισερχόμαστε σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους για την παγκόσμια οικονομία από την Πτώση του Τείχους, το 1989.
Αυτό αναφέρει η Saxo Bank, στην τριμηνιαία έκθεση με τις εκτιμήσεις της για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, αλλά και τις βασικές επενδυτικές προτάσεις της για το Γ’ τρίμηνο του 2018.
Η έκθεση επικεντρώνεται στην υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την πτώση των δεικτών μεταβολής χρηματοδότησης σε παγκόσμιο επίπεδο και τον μαζικό εφησυχασμό απέναντι στην απειλή ενός εμπορικού πολέμου.
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τους «εμπορικούς πολέμους». Η Saxo Bank υπογραμμίζει την κοντόφθαλμη στάση των κυβερνήσεων παγκοσμίως, αφού η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου (όπου ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει να αποδείξει ότι φροντίζει όντως για μια «καλύτερη συμφωνία» για τις ΗΠΑ) ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της κρίσης.
Η έκθεση της Saxo Bank για το Γ’ τρίμηνο αναφέρεται στις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας –συνάλλαγμα, μετοχές, εμπορεύματα και ομόλογα– καθώς και σε μια σειρά από βασικά μακροοικονομικά χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έκθεση για το τρέχον τρίμηνο, ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος και Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank, αναφέρει:

«Σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές.
Η τάση δείχνει προς τη λάθος κατεύθυνση, αφού οι στόχοι των εθνικιστικών δυνάμεων υπονομεύουν το κύρος παγκόσμιων θεσμικών πλαισίων.
Η ιστορία μάς διδάσκει ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να έχει άσχημο τέλος.
Αν ο ηττημένος είναι μια μεγάλη οικονομία ή μια ισχυρή πολιτική δύναμη, ενδέχεται να επιβάλει περιορισμούς, για παράδειγμα δασμούς, προκειμένου να αντισταθμίσει το ανταγωνιστικό της μειονέκτημα.
»Αυτό που κάνει σήμερα τα εμπορικά ζητήματα ακόμα πιο δύσκολα είναι ότι τα νομίσματα δεν ακολουθούν πλέον την πορεία που υποδεικνύουν οι δυναμικές των τρεχουσών συναλλαγών.
Μια χώρα με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών υποτίθεται ότι πρέπει να δει το νόμισμά της να ισχυροποιείται/αυξάνεται. Στον σύγχρονο κόσμο, όμως, οι οικονομίες με μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών επιδιώκουν να αποφύγουν να έχουν ένα ισχυρό νόμισμα έναντι του παγκόσμιου προτύπου, του δολαρίου, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να απομακρύνουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.
»Η όλη ιστορία δεν αφορά μόνο τον Τραμπ. Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την απόφαση της Κίνας να αναβαθμίσει το παγκόσμιο προφίλ της σε όλα τα επίπεδα.
Η βασική προσέγγιση αυτού του στόχου από την Κίνα μέχρι στιγμής έχει εμπορική μορφή, μέσω της αφοσίωσής της στο σχέδιο «Μία ζώνη, ένας δρόμος».
Το Πεκίνο είναι πιθανό να έχει ήδη εγκαταλείψει την ιδέα των ΗΠΑ ως μακροπρόθεσμης αγοράς εξαγωγών. Όσο περισσότερο διατηρήσει η Κίνα το μερίδιό της τόσο το καλύτερο, αλλά μέχρι εκεί. Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, αυτή τη στιγμή διαλύουν τους διεθνείς οργανισμούς που στήριξαν την ανάπτυξη και την παγκοσμιοποίηση μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την Πτώση του Τείχους.
»Η γενική εκτίμηση συνεχίζει να θεωρεί ότι θα αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος. Ωστόσο, η πεποίθηση αυτή παραβλέπει τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.»

Μετοχές: Ο κλάδος της τεχνολογίας είναι μοναδικός

Ενώ φέτος οι παγκόσμιες μετοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο κλάδος της τεχνολογίας συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές αποδόσεις, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητά του.
Οι τεχνολογικές εταιρείες παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: χαμηλή μόχλευση χρέους (το καθαρό χρέος διαμορφώνεται κάτω του 0,62 στον δείκτη MSCI World Information Technology), γεγονός που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει τη μικρότερη ευαισθησία απέναντι στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής.

Ο Peter Garnry, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών, σημειώνει:

«Ο τεχνολογικός κλάδος έχει την υψηλότερη απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου και χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σύγκριση με άλλους κλάδους.
Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών οδήγησε το πρίμιουμ έναντι των παγκόσμιων μετοχών στο 27% – ένα λογικό συνολικό αντίτιμο για τον μοναδικό κλάδο που καταγράφει κέρδη σε κάθε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.
»Η πληροφορική είναι μακράν ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ. Ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο ο κλάδος παραμένει στη δεύτερη θέση, μετά τον χρηματοπιστωτικό, με συμμετοχή 15,8% σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.
Σε επίπεδο βιομηχανικών ομίλων, ο όμιλος λογισμικού και υπηρεσιών (Software & Services) βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπερσκελίσει τις τράπεζες (Banks) (9,9%) στη θέση του πιο σημαντικού βιομηχανικού ομίλου παγκοσμίως.
Η σύνθεση του τεχνολογικού κλάδου έχει αλλάξει, από τις εταιρείες υλικού στις εταιρείες λογισμικού, οι οποίες παρουσιάζουν πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους κατόχους συμμετοχών.
Συστήνουμε στους επενδυτές να διατηρήσουν την έμφαση στη δεύτερη κατηγορία.
»Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κλάδο τεχνολογίας είναι το κανονιστικό πλαίσιο και η διατάραξη της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών λόγω ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.
Αυτή τη στιγμή, και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η πιθανότητα σημαντικής επίδρασης των δύο αυτών σεναρίων στον τεχνολογικό κλάδο είναι μικρή.»

Συνάλλαγμα: Ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν αρνητικός για το δολάριο

Η επιθετική στάση της κυβέρνησης Τραμπ στο θέμα του εμπορίου είναι πιθανό να πλήξει σημαντικά το δολάριο, αφού μια διατάραξη των εμπορικών συναλλαγών θα μειώσει την ανακύκλωση των αποθεματικών σε USD, καθώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα επιδιώξουν είτε να μην αυξήσουν τα αποθεματικά τους σε δολάρια είτε να αποφύγουν εξολοκλήρου το συγκεκριμένο νόμισμα.
Το τελευταίο αποτελεί πρακτική της Κίνας, η οποία τηρεί μια σαφή μακροπρόθεσμη στρατηγική με στόχο να ενισχύσει τη θέση του νομίσματός της στις εμπορικές σχέσεις της.

Ο John J. Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στη Saxo Bank, σχολιάζει:

«Με δεδομένο ότι ο όγκος των εισαγωγών ενέργειας στην Κίνα αυξάνεται κατακόρυφα, η κυκλοφορία του συμβολαίου πετρελαίου σε γουάν το Α’ τρίμηνο αποτελεί αναμφισβήτητα μια κίνηση με απώτερο στόχο την αντικατάσταση του πετροδολαρίου από το πετρογουάν.
Επίσης, ας θυμηθούμε ότι ο Τραμπ συνηθίζει να ξεκινά εμπορικές διαμάχες όχι μόνο με απομακρυσμένους εταίρους όπως η Κίνα, αλλά και με παραδοσιακούς γεωπολιτικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως οι χώρες της συμφωνίας NAFTA και της ΕΕ.
»Η επικέντρωση του Τραμπ στις πολιτικές της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στον σιωπηλό στόχο τους να διατηρήσουν χαμηλά το JPY και το EUR αντίστοιχα ενδέχεται να αλλάξει ξαφνικά τα δεδομένα στα USDJPY και EURUSD.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η επικίνδυνη άλλη όψη του νομίσματος αποτελεί στην πραγματικότητα μία από τις αδυναμίες του CNY και της δύναμης του USD έναντι των νομισμάτων από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, εφόσον η Κίνα επιλέξει να εγκαταλείψει την πολιτική ενίσχυσης του γουάν.»

Μακροοικονομικά: Μόνο η Κίνα μπορεί να μας σώσει

Μέχρι στιγμής, η Κίνα περιορίστηκε να απαντήσει στα αμερικανικά μέτρα χρησιμοποιώντας τους ίδιους μηχανισμούς, χωρίς να επιδιώκει την κλιμάκωση.
Αν η Κίνα ήθελε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχει θα ήταν να στείλει υγειονομικούς επόπτες στις τοπικές εταιρείες-κλειδί για την αλυσίδα παραγωγής των ΗΠΑ και να τις κλείσει για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Οι επιπτώσεις θα ήταν σίγουρα πολύ πιο καταστροφικές για τις αμερικανικές εταιρείες από οποιαδήποτε αύξηση στους δασμούς επέβαλε το Πεκίνο.

Ο Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης, αναφέρει:

«Η Κίνα φαίνεται προδιατεθειμένη να παίξει το παιχνίδι του κατευναστικού παράγοντα και να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.
Με βάση τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα και τις ισχυρότερες εμπορικές εντάσεις, η Κίνα αποφάσισε να χαλαρώσει εκ νέου τη νομισματική της πολιτική, για τρίτη φορά φέτος.
Η χώρα κάνει ό,τι έκανε πάντα σε περιπτώσεις οικονομικής επιβράδυνσης: αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να ενισχύσει την οικονομία και να οδηγήσει τον δείκτη μεταβολής χρηματοδότησης ξανά σε θετική περιοχή.
Η μεταβολή χρηματοδότησης στην Κίνα εξακολουθεί να συρρικνώνεται, στο -1,09% του ΑΕΠ, ωστόσο σιγά-σιγά κινείται ανοδικά σε σχέση με το χαμηλό του 2010.
Είναι, μάλιστα, πιθανό να καταγράψει τιμές με θετικό πρόσημο νωρίτερα από όσο πιστεύουμε εφόσον οι κινεζικές αρχές θεωρήσουν ότι είναι καιρός να υποστηρίξουν περαιτέρω την οικονομία απέναντι στην προοπτική του εμπορικού πολέμου.
»Η Κίνα έχει ακόμα στα χέρια της πολλές επιλογές προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων.
Μπορεί να προσφύγει είτε στην υιοθέτηση μιας ακόμα πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής μέσω του ελάχιστου υποχρεωτικού αποθεματικού (RRR) είτε στην εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης.
Μια άνοδος του δείκτη μεταβολής χρηματοδότησης λογικά θα ακυρώσει τουλάχιστον ένα μέρος από τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ από το 2019 αναμένεται να παρέχει επίσης στήριξη σε αποδυναμωμένους οικονομικούς κλάδους, όπως ο κινεζικός κλάδος ακινήτων.
Σε αυτό το στάδιο είναι περίπλοκο να μαντέψουμε την εξέλιξη της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κίνα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο και την αστάθεια που αυτός συνεπάγεται, καθώς η οικονομική και νομισματική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.»

Νομίσματα: Πιθανό όφελος του AUD από τους κινεζικούς δασμούς στα αγαθά των ΗΠΑ

Η Αυστραλία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα. Πάνω από το 36% των εξαγωγών της χώρας πέρυσι είχαν προορισμό την Κίνα – μέγεθος που ισοδυναμεί με το 8% του ΑΕΠ. Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανησυχούν την Αυστραλία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σημαντικά από τις εξαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος και εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς την Κίνα.
Από την άλλη μεριά η Αυστραλία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Η κινεζική ζήτηση δεν αφορά μόνο τα βασικά μέταλλα· την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές υπηρεσιών από την Αυστραλία στην Κίνα αυξάνονται περίπου με ρυθμό 15% ετησίως.
Επιπλέον, ο τουρισμός έχει αρχίσει να αναπτύσσεται: πέρυσι 1,4 εκατ. Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, με τους Κινέζους επισκέπτες να καταγράφουν το 25% των συνολικών δαπανών από ξένους τουρίστες.
Καταναλωτικά αγαθά όπως το κρασί, οι βιταμίνες και άλλα εγχώρια ποιοτικά προϊόντα τροφίμων σημειώνουν επίσης σημαντική αύξηση στην αξία εξαγωγών, που φτάνει σχεδόν το 40% ετησίως.

Η Eleanor Creagh, Στρατηγική Αναλύτρια Αγορών, παρατηρεί:

«Η Αυστραλία είναι γνωστή για την ποιότητα των προϊόντων της, και ορισμένοι παραγωγοί ενδέχεται να επωφεληθούν ανακαλύπτοντας ότι τα προϊόντα τους γίνονται πιο ανταγωνιστικά για εξαγωγή στην Κίνα.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο αγροτικός κλάδος σημειώνει υποαποδόσεις σε σύγκριση με όλες τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σχεδόν. Βρισκόμαστε εν μέσω της δεύτερης πιο μακρόχρονης οικονομικής επέκτασης στην ιστορία, και οι ΗΠΑ έχουν διαρκώς αυξανόμενο δίδυμο έλλειμμα, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών είναι χαμηλές και η ρευστότητα συρρικνώνεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Με δεδομένους τους φόβους ότι η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ενδέχεται να μην υλοποιηθεί, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι πιθανό να παρουσιάσει ευκαιρίες, ειδικά στην Αυστραλία.
Στην πραγματικότητα, τα εμπορεύματα δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνά συγκριτικά με τις αμερικανικές μετοχές, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία συνηθίζει να καταγράφει ράλι σε μεταγενέστερα στάδια του επιχειρηματικού κύκλου, πριν από μια ύφεση.
»Οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ίσως ανοίξουν μια δίοδο για τους Αυστραλούς εξαγωγείς, και η Αυστραλία να έχει την ευκαιρία να ενισχύσει το οικονομικό της αποτύπωμα.
Εάν η Κίνα επιβάλει δασμούς της τάξης του 25% στους προμηθευτές από τις ΗΠΑ, οι Αυστραλοί εξαγωγείς μοσχαρίσιου κρέατος μπορούν να προσφέρουν πολύ πιο ανταγωνιστική τιμή, χάρη στο πλεονέκτημα των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων που συνδέουν την Αυστραλία με την Ασία.

Εμπορεύματα: Εν μέσω δυσκολιών, τα εμπορεύματα περιμένουν το αποτέλεσμα του επικείμενου εμπορικού πολέμου

Μετά από μια δυναμική εκκίνηση στο έτος, η πρόβλεψη για τα εμπορεύματα άρχισε να γίνεται ολοένα πιο δυσοίωνη λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών που έκαναν την εμφάνισή τους.
Στο αργό πετρέλαιο, το πολύμηνο ράλι εξάντλησε τη δυναμική του όταν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή για να σταθεροποιήσουν την τιμή.
Την ίδια στιγμή, τα πολύτιμα και ημιπολύτιμα μέταλλα αντιμετώπισαν δυσκολίες εξαιτίας της συνεχιζόμενης δύναμης του δολαρίου και τη διαφορετική κατεύθυνση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Τα βιομηχανικά μέταλλα δέχθηκαν πλήγμα από τις ενδείξεις ότι ορισμένες από τις χώρες με τη σημαντικότερη συμβολή στην ανάπτυξη, με πρωτοπόρο την Κίνα, εμφάνισαν σημάδια επιβράδυνσης.

Ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, σχολιάζει:

«Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, και όσο πλησιάζει η προθεσμία για την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων, το αργό πετρέλαιο είναι πιθανό αρχικά να δεχθεί στήριξη από την ισχυρή ζήτηση, αλλά και από τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τους φόβους για την προσφορά από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.
Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί μπορεί τελικά να αντικατασταθούν από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της ζήτησης, αν αυτή ξεκινήσει να επιβραδύνεται στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.
»Η απόδοση του χρυσού μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο.
Το κίτρινο μέταλλο δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει το ισχυρότερο δολάριο και την επιθετική στάση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, επί της σταθερής πορείας εξομάλυνσης των αμερικανικών επιτοκίων.
Το 75% της κερδοφορίας αντιστράφηκε, καθώς οι επενδυτές εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την επανειλημμένη αδυναμία του χρυσού να διασπάσει ανοδικά τη βασική αντίσταση στα 1.360 USD/ουγγιά.
Η αρνητική προοπτική που διαμορφώθηκε τον Ιούνιο αμφισβήτησε αλλά δεν εξουδετέρωσε τη θετική μας πρόβλεψη για τον χρυσό. Η αρνητική συσχέτιση του χρυσού με το δολάριο παραμένει βασική πρόκληση βραχυπρόθεσμα, αλλά λόγω της μεσοβραχυπρόθεσμης αρνητικής πρόβλεψης για το δολάριο, πιστεύουμε ότι αυτή η δυσκολία θα ξεπεραστεί το επόμενο τρίμηνο.
»Ο άργυρος παραμένει εγκλωβισμένος στο ίδιο στενό εύρος διαπραγμάτευσης των τελευταίων 18+ μηνών.
Δύο απόπειρες το προηγούμενο τρίμηνο να διασπάσει τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών οδήγησαν σε δύο σημαντικές διορθώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Γ’ τρίμηνο το συναίσθημα θα παραμείνει αρνητικό, ειδικά αν τα πρόσφατα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης προκαλέσουν περαιτέρω αδυναμία στα βιομηχανικά μέταλλα.
Ο χρυσός, ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά το κλειδί για το μέλλον του αργύρου. Με δεδομένη την άποψή μας για το κίτρινο μέταλλο, εκτιμούμε ότι ο άργυρος θα συνεχίσει να αμφισβητεί την αντίσταση μέχρις ότου καταφέρει τελικά να κινηθεί υψηλότερα.»

Ομόλογα: Φόβος και μεταβλητότητα γεννούν ευκαιρίες

Το Γ’ τρίτο τρίμηνο θα είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα σημειωθεί συνεχής επιδείνωση των πιστωτικών spread, που μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2019 θα οδηγήσει τελικά σε αρνητική κλίση της καμπύλης αποδόσεων.
Αν και μια καμπύλη αποδόσεων με αρνητική κλίση δεν προκαλεί από μόνη της ύφεση, η Saxo εκτιμά ότι ο συνδυασμός της ολοένα πιο επιθετικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της εξαντλημένης οικονομίας μπορεί να επιταχύνει την πορεία προς την ύφεση.

Η Althea Spinozzi, Αναλύτρια Σταθερού Εισοδήματος, σημειώνει:

«Οι τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου θα παραμείνουν περιορισμένες. Οι επενδυτές θα απομακρυνθούν από τις επονομαζόμενες οικονομίες της αλυσίδας εφοδιασμού και από κλάδους που παρουσιάζουν ευαισθησία σε δασμούς, όπως είναι η πληροφορική και η ενέργεια, για όσο διάστημα επικρατεί ασάφεια σχετικά με τον υποβόσκον εμπορικό πόλεμο.
Η πολιτική αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθείται επίσης στενά, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιταλία όσο πλησιάζουμε στον Οκτώβριο, τον μήνα που θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός για το 2019.
»Παράλληλα, ωστόσο, ένα περιβάλλον μεταβλητότητας όπως το σημερινό εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες.
Οι μαζικές πωλήσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα δύο τρίμηνα οδήγησαν σε σταδιακή διεύρυνση των πιστωτικών spread.
Συνεπώς υπάρχει αξία σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και επιλεγμένα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης από τις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να διατηρούμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και βραχυπρόθεσμη προοπτική, καθώς τα πιστωτικά spread συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαρκώς περισσότερες πιέσεις εν μέσω της αβεβαιότητας και των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών.»

Στους διαπληκτισμούς ενός εμπορικού πολέμου, πραγματικός χαμένος είναι ο μέσος πολίτης

Οι εμπορικοί δασμοί που εισήγαγε ο Τραμπ στράφηκαν καταρχήν ενάντια στις εξαγωγές της Κίνας, ενώ δεν αποκλείεται να στοχοποιήσουν και άλλα προϊόντα και –ενδεχομένως– χώρες.
Η Κίνα αποτελεί τον Νο 1 εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ παγκοσμίως, και αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 45% του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος από το 2009 και το 36% από το 2001, όταν η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu