Οικονομία

Saxo Bank: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» οι εκλογές στις ΗΠΑ

Οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου δεν θα έχουν νικητές, μόνο ηττημένους, εκτιμά ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, αφού κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν αντιπροσωπεύει αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία στις ΗΠΑ.

Οι πιθανότητες να νικήσει ο Donald Trump είναι πολύ υψηλές, σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή που υπογραμμίζει ότι –όσο οξύμωρο και αν ακούγεται– ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών εκφράζει την ανάγκη για αλλαγή. «Αποτελεί πράγματι τον αντικαθεστωτικό υποψήφιο, αλλά όχι και το όραμά μας για το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσο αντιπαθείς και απρόβλεπτος και να είναι ο Trump και όσο «βλακώδεις» και αν είναι οι απόψεις του, αυτό δεν δικαιολογεί τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που έχουν στην Hillary Clinton στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με τον Jakobsen, εάν κερδίσει η Clinton, θα μείνει στην ιστορία ως η λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ, και είναι αμφίβολο εάν οποιαδήποτε από τις πολιτικές της θα πετύχει κάτι θετικό για τη χώρα.

AdTech Ad

«Δεν χρειαζόμαστε έναν δεύτερο Barack Obama»

Ο κόσμος δεν χρειάζεται άλλον ένα γύρο πολιτικών τύπου Barack Obama, συνεχίζει το στέλεχος της Saxo Bank, εξηγώντας ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος ναι μεν αύξησε τις θέσεις εργασίας αλλά, συνολικά, η οικονομική θέση του μέσου Αμερικανού επιδεινώθηκε. Σημειώνει, επίσης, ότι η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της θητείας του Obama ήταν μικρότερη από οποιαδήποτε άλλη διακυβέρνηση, ενώ το χρέος κατέγραψε ρεκόρ αύξησης.

Αυτό που έχει σημασία σήμερα στις ΗΠΑ ή την Ευώπη, αλλά πώς θα διαχειριστούμε τη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου, εξηγεί ο Jakobsen. Η κοινωνία έχει οδηγηθεί τόσο μακριά από τη φυσική ισορροπία της σε ό,τι αφορά τις αγορές, την κοινωνική ομοιογένεια, την ισότητα και την παραγωγικότητα, που η επιστροφή στην «κανονικότητα» θα έχει κόστος, τόσο πολιτικό όσο και σε όρους ανάπτυξης και προοπτικών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο επόμενος γύρος εκλογών θα αφορά τη διαμαρτυρία. Θα ακολουθήσει πρώτα μια κρίση, και μετά θα έρθει το νέο ξεκίνημα.

Τα δύο σενάρια

Αν κερδίσει η Clinton, η πιθανότητα μιας ύφεσης αυξάνεται κατακόρυφα και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε ένα καθεστώς λειτουργίας τύπου ’70, υπό τη διακυβέρνηση ενός Λευκού Οίκου που θα θυμίζει απολυταρχικό Πολιτικό Γραφείο.

 Αν κερδίσει ο Trump, θα μπούμε σε άμεση τροχιά μαζικής πολιτικής αναταραχής, με το τέλος του μονοπωλίου Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων στην πολιτική σκηνή να δίνει τη θέση του σε μια κοινωνική ατζέντα η οποία θα στρέφεται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, την ανοιχτή διάθεση και το εμπόριο. Το μόνο θετικό από μια τέτοια αλλαγή θα είναι το ίδιο το γεγονός της αλλαγής.

Οι προσεχείς αμερικανικές εκλογές δεν θα έχουν νικητές, μόνο ηττημένους, καταλήγει ο αναλυτής της Saxo Bank. Εκφράζει, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθουν, και μάλιστα εντυπωσιακά δριμύτερες, αλλά το πολιτικό σκηνικό έχει επιτέλους συντονιστεί με τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα θα είναι υψηλές τους επόμενους εννέα μήνες (μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία), αλλά στο τέλος της ιστορίας τα πολλά λόγια πρέπει να τελειώνουν και η πραγματικότητα να λαμβάνει τη θέση της, καταλήγει.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu