Επιχειρήσεις

Saudi Aramco: Η μειωμένη παραγωγή, μείωσε κέρδη και έσοδα στο β’ τρίμηνο

Πτώση λίγο πάνω από 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός

Καθαρά κέρδη 29,1 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο η Saudi Aramco, μια πτώση λίγο πάνω από 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς ο όγκος παραγωγής αργού παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ακόμα έσοδα 56,3 δισ. δολαρίων για το β’ τρίμηνο έναντι εσόδων 62 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, ενώ οι ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 19 δισ. δολάρια έναντι 23,2 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα. Η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας ενισχύεται κατά 1,3% στις συναλλαγές της Τρίτης.

Η Saudi Aramco επικύρωσε εκ νέου το μέρισμα του β’ τριμήνου ύψους 20,3 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 10,8 δισ. δολαρίων που θα καταβληθεί το γ’ τρίμηνο με αποτέλεσμα το σύνολο του μερίσματος που θα καταβληθεί το 2024 να ανέλθει στα 124,2 δισ. δολάρια.

«Για άλλη μια φορά έχουμε επιτύχει κορυφαίες επιδόσεις στην αγορά, με ισχυρά κέρδη και ταμειακές ροές κατά το α’ εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ σε ανακοίνωση.

«Αξιοποιώντας αυτά τα ισχυρά κέρδη, συνεχίσαμε να προσφέρουμε ένα βασικό μέρισμα που είναι βιώσιμο και προοδευτικό, καθώς και ένα μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση και μοιράζεται την άνοδο με τους μετόχους μας».

Η Σαουδική Αραβία είχε παραγωγή 8,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση του OPEC για τον Ιούλιο.

Στις αρχές Ιουνίου, ο OPEC+, η συμμαχία των παραγωγών του OPEC και των παραγωγών που δεν ανήκουν στον OPEC, συμφώνησε να παρατείνει τις κοινές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως το 2025, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές εν μέσω της ισχνής αύξησης της ζήτησης. Οι περικοπές της προσφοράς ισχύουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Παρόλα αυτά, το Brent τον τελευταίο μήνα διολίσθησε από τα μέσα της τάξης των 80 δολαρίων στα μέσα της τάξης των 70 δολαρίων, τα οποία είναι και τα δύο χαμηλότερα από αυτά που απαιτούν αρκετά κράτη μέλη του ΟΠΕΚ για να διατηρήσουν ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς τους.

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το Brent στα 96 δολάρια ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu