Επενδύσεις

Σαρρής: Σε σημείο καμπής οι αγορές

Μετά από ένα πτωτικό σερί που οδήγησε το Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 550 μονάδες, η αγορά προσπαθεί να βρει ένα σημείο ισορροπίας στα επίπεδα αυτά. Η ανακοίνωση των στοιχείων για το κινέζικο ΑΕΠ δεν επεφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις για τις διεθνείς αγορές και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα από τα πτωτικά χτυπήματα των τελευταίων εβδομάδων.

Έχοντας επαναπροσεγγίσει τα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου οι διεθνείς επενδυτές  ποντάρουν σε ολοκλήρωση των πωλήσεων και ανάκαμψη, με αφορμή λήψη μέτρων τόνωσης της κινεζικής οικονομίας. Η πρόσφατη εμπειρία, όμως, έχει δείξει ότι όποια παρέμβαση έχει γίνει από την κεντρική τράπεζα έχει πέσει στο κενό, ανατροφοδοτώντας το καθοδικό κύμα. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, με τις επόμενες ημέρες να καθορίζουν την έλευση ή όχι του λεγόμενου bear market.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά που εδώ και καιρό βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πτωτικών παικτών, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα γνωστά  καίρια ζητήματα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές, με τους βραχυπρόθεσμους να ρευστοποιούν μαζικά  θέσεις και να ποντάρουν εκ νέου σε σενάρια καταστροφής.

Οι μνήμες ,άλλωστε, από το διαπραγματευτικό φιάσκο της κυβέρνησης και τα εκλογικά της παιχνίδια μέσα στο 2015 είναι ακόμα  τόσο νωπές, που και μόνο ενδείξεις για εμπλοκή και χάσμα στις διαπραγματεύσεις είναι ικανές να γκρεμίσουν την αγορά. Οι 530 μονάδες του ΓΔ και κυρίως οι  150 του 25αρη   αποτελούν ισχυρό επίπεδο στήριξης. Πιθανή διάσπαση του ανοίγει το δρόμο για τα χαμηλά του 2012, όταν η χώρα αντιμετώπιζε το φάσμα της χρεοκοπίας. Στον αντίποδα οι 580 μονάδες αποτελούν σημείο αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης καθοδικής τάσης. Σε κάθε περίπτωση  η  πορεία των διεθνών αγορών αλλά και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα κρίνουν την τάση.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση του  ΔΝΤ, το οποίο  φαίνεται να απαιτεί νέα μέτρα ως προϋπόθεση εμπλοκής του. Αλλά και η Ευρώπη δια στόματος προέδρου Eurogroup δεν φαίνεται να βιάζεται και μεταθέτει τις εξελίξεις για μετά το Μάρτιο προκαλώντας προβληματισμό στους έλληνες αξιωματούχους.

Η στάση αυτή των εταίρων φαντάζει σκληρή και άτεγκτη, όμως είναι εύλογη, καθώς ακόμα και αν έχει εν μέρει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ακόμα δυσπιστία και επιφυλακτικότητα στις τάξεις των δανειστών.

Ειδικά, μάλιστα, όταν ακούνε για παράλληλα προγράμματα και βλέπουν καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο καθυστερούν οι εξελίξεις τόσο χειροτερεύει το περιβάλλον για την ελληνική οικονομία εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Είναι επιβεβλημένο να κλείσουν όσο γίνεται γρηγορότερα τα ανοιχτά μέτωπα, γιατί αλλιώς οι φόβοι των απαισιόδοξων θα γίνουν πραγματικότητα.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΑΡΡΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu